Stiri economice
Legea redevențelor, un nou proiect cu multe necunoscute
Actualul sistem de taxare a exploatărilor de ţiţei şi gaze este neschimbat din 2004. Trebuia regândit în 2014 de către guvernul Victor Ponta, care însă a amânat decizia. Aşa că noul sistem de redevenţe a prins contur abia anul trecut. Iar, în realitate, cel puţin pentru gazul şi ţiţeiul extras din perimetrele de uscat, nimic nu se schimbă. Astfel, pragurile de taxare, stabilite ca procente din valoarea producţiei, rămân aceleaşi.
La ţiţei, acestea sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc trimestrial sub 10.000 de tone, 5% pentru zăcăminte care produc între 10.000 şi 20.000 de tone, 7% pentru zăcăminte care produc între 20.000 şi 100.000 de tone şi 13,5% pentru zăcăminte care produc peste 100.000 de tone. La gaze naturale, redevenţele sunt de 3,5% pentru zăcăminte care, trimestrial, produc sub zece milioane de metri cubi, 7,5% pentru zăcăminte care produc între 10 şi 50 milioane de metri cubi, 9% pentru zăcăminte care produc între 50 şi 200 de milioane de metri cubi şi 13% pentru zăcăminte care produc peste 200 de milioane de metri cubi.
În schimb, anumite modificări au fost făcute pentru exploatările offshore, din largul Mării Negre. Astfel, noua modalitate de taxare impune praguri fixe şi praguri mobile, dar acest sistem va fi aplicat strict pentru noile concesiuni. De asemenea, o noutate este termenul de plată a redevenţei, care va fi lunar, nu trimestrial, ca până acum.
La petrol, Ministerul Economiei propune o cotă fixă de 8% pentru întreg volumul extras şi una variabilă: 4,5% pentru cantităţi cuprinse între 100 şi 150.000 de tone pe trimestru, 5%, pentru cantităţi între 150.000 şi 200.000 de tone, şi 5,5%, pentru cantităţi extrase de peste 200.000 de tone.
În ceea ce priveşte gazele offshore, cota fixă, aplicabilă întregului volum, este de 10%, pentru întregul volum extras, 2%, pentru cantităţi trimestriale între 200 şi 250 de milioane de metri cubi, 2,5%, pentru 250-300 de milioane de metri cubi şi 3%, pentru peste 300 de milioane de metri cubi.
„Adăugarea unei cote variabile la cea fixă a fost făcută pentru ca să se evite situaţia cu blocarea unui zăcământ, în care, după legea veche, un concesionat putea extrage doar cantităţi reziduale, plătind 3,5% redevenţă până când preţul de piaţă al resursei creşterea suficient de mult încât să aducă profituri consistente“, spune o sursă din ANRM, pentru Capital.
Cuantumul redevenţei, atât în offshore cât şi în onshore, va fi făcut aplicând următoarea formulă: Redevenţa = Valoarea producţiei brute extrase x Cota procentuală stabilită de lege, unde: Valoarea producţiei brute extrase = Producţia brută extrasă x Preţul de referinţă.
Preţul de referinţă va fi comunicat de autoritatea competentă – ANRM şi va avea ca bază de calcul preţul ţiţeiului Brent (în ciuda faptului că petrolul românesc este de tipul nord-african Gulf of Suez, mai ieftin), respectiv cotaţia gazelor naturale pe piaţa de la Baumgarten, Viena, aferente perioadei de referinţă pentru care titularii de contracte de concesiune/acorduri petroliere datorează redevenţa petrolieră.
Exploatarea gazelor din Marea Neagră, neafectată de noul sistem
Foarte important, pentru exploatările de gaze din Marea Neagră care vor începe de anul viitor, cazul Black Sea Oil&Gas, respectiv 2020-2021, Exxon-Petrom, nu se aplică noul sistem de redevenţe aflat acum în dezbatere publică, ci acel sistem care era în vigoare la momentul primirii concesiunilor, cu ani în urmă.
Cele două amintite, plus, posibil, cea a LukOil-Romgaz (încă nedeclarată comercială), vor plăti redevenţe după legea veche, adică la pragurile 3,5, 7,5, 9 şi 13%. Având în vedere dimensiunea estimate a zăcămintelor submarine, este de presupus că toate firmele implicate vor plăti 13%.
„Titularii concesiunilor/licenţelor/acordurilor aflate în vigoare la data prezentei legi rămân supuşi plăţii redevenţelor astfel cum sunt reglementate prin contractele încheiate, pe toată durata acestora, cu excepţia adoptării unor reglementări mai favorabile titularilor sau obligatorii Uniunii Europene“, este scris în lege. Ori, toate concesiunile din Marea Neagră sunt făcute pe o durată lungă de timp, între 15 şi 49 de ani.
Evenimente
ȘEFUL ”CENZURII”, VALENTIN JUCAN, A STAT GRATIS ÎNTR-O LOCUINȚĂ DE PROTOCOL: A OCUPAT ILEGAL O CASĂ RA-APPS
Valeriu Jucan a ocupat fără drept o casă și nu a plătit chiria. „Stăpânul” delictului de opinie are datorii la stat pentru chiria din casa de protocol. A primit locuință de serviciu când era funcționar la Ministerul Culturii, în București. Nu a plătit chiria, întreținerea și utilitățile. Pentru a scăpa de datorii s-a judecat ani de zile cu Regia Autonomă „Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat”. Cât a ocupat locuința legal, statul i-a plătit chiria. Cât a stat ilegal, deontologul Valentin Jucan nu a mai plătit nimic și a ajuns la datorii uriașe către stat.
Noul „cenzor” al libertății de exprimare a avut un parcurs profesional sinuos. Valeriu Jucan este violoncelist licențiat, iar în timpul facultății a fost DJ la un radio din Cluj. Cu un an înainte de absolvire, s-a sucit radical și a devenit consilier al Prefectului din orașul care a dat țării escrocheria „Caritas”, scrie Mihai Belu, într-un articol publicat pe site-ul lumeapolitica.ro.
Concomitent, Jucan a schimbat radical meseria și s-a înscris, în 2004 la un master în drept la Universtitatea Babeș-Bolyai din Cluj. După un an de studii masterale a devenit colaborator al Senatului la Biroul Permanent, iar apoi (februarie 2007 – septembrie 2009) consultant parlamentar la Direcția de Afaceri Europene a Senatului.
Practic, conform CV-ului oficial, din iulie 2005 până în iulie 2006, Jucan a avut viață grea: era student la Cluj și bugetar la București. Nu știm care era forma de învățământ urmată de Jucan și nici programul de la Senat, dar cu siguranță există suspiciuni rezonabile că una dintre activități era grav afectată de cealaltă.
Casă de la stat pentru Valentin Jucan
Pentru câteva luni în 2008, actualul vice-președinte al CNA a fost consilier al ministrului Culturii, iar pentru alte două luni în 2009 a fost director de cabinet la Ministerul Mediului. Ambele calități se desfășurau în paralele cu funcția de la Senat. Nu discutăm acum competența violoncelistului specializat în drept și diferențele dinte Cultură și Mediu.
În această perioadă, RA-APPS a decis să-i acorde tânărului pluri-specializat o locuință de protocol din fondul destinat ambasadelor și demnitarilor. Nu știm exact momentul la care Valentin Jucan a intrat în locuința acordată cu o chirie modică de stat. Cu certitudine știm că în noiembrie 2008 el nu a mai plătit chirie.
Povestea felului în care Jucan a ajuns să beneficieze de locuință de la stat a este fabulos.
„Locuința unde stăteam cu chirie a fost spartă. Am rămas pur și simplu în stradă” a rememorat pentru noi Valentin Jucan. „Am primit ajutorul celor de la Ministerul Culturii. Mi-au spus că eu puteam să cer încă de la început, dar neștiind am stat în chirie. Era dreptul legal de care eu habar nu aveam(…) Secretarul general mi-a spus că poate să mă ajute în felul ăsta” povestește oficialul de la Consiliul Național al Audiovizualului cum a ajuns să primească o casă de la stat pe Bulevardul Dacia, într-o zonă ultra-centrală din București.
Statul plătea chiria pentru Valentin Jucan
În decembrie 2009, RA-APPS solicita daune de la Jucan. În iunie 2011 judecătorii stabileau că acesta avea de plată o sumă uriașă pentru acele vremuri. „Obliga pârâtul sa plateasca reclamantei suma totala de 179.979,89 lei, reprezentând contravaloare chirie, amortizari dotari, cote de întretinere, penalitati conventionale de întârziere si dobânda legala aferenta.” se arată în încheierea pronunțată de judecătorii de la Sectorul 2.
Oficialul CNA susține că el a plătit în jur de 11.000 de euro în urma proceselor cu RA-APPS. Suma este diferită de datele existente la instanță. La cursul din acel an, datoria lui Jucan ar fi fost de peste 40.000 de euro. El nu-și mai amintește cât era chiria pe care o plătea la stat pentru că tot statul achita cazarea consilierului ministerial.
„Chiria atunci… nu îmi mai amintesc, pentru că procedura era că factura eu o aduceam la instituție. Instituția era cea care plătea. Nu eram eu cel care plătea și … ulterior decontam. Instituția plătea!” spune Valentin Jucan cu seninătate ca și când este normal ca statul să achite cazarea tuturor funcționarilor.
Citește continuarea pe lumeapolitica.ro.
Evenimente
Bursa începe să se pună pe picioare. BVB a deschis pe verde şedinţa de luni
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 13,18 milioane de lei (2,6 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 2,41%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, era în creştere cu 2,33%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,17%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, era pe plus cu 2,36%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o creştere de 0,12%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a câştigat 2,02%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Prefab (+13,07%), Arobs Transilvania Software (+6,12%) şi Teraplast (+5,84%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Condmag (-10,00%), Promateris (-9,59%) şi Aerostar (-5,24%).
Evenimente
9,4 milioane de euro pentru modernizarea microhidrocentralei de la Turceni
A fost semnat luni contractul pentru finanțarea reabilitării și modernizării microhidrocentralei de 9,9 MW de la S.E. Turceni, o investiție de 9,4 milioane de euro, a anunțat ministrul Energiei Sebastian Burduja.
„Am semnat astăzi contractul pentru finanțarea reabilitării și modernizării microhidrocentralei de 9,9 MW de la S.E. Turceni, de Societatea Complexul Energetic Oltenia SA. Investiția, cu o valoare totală de 46,9 milioane lei (aproximativ 9,4 milioane euro), beneficiază de o finanțare de peste 25,4 milioane lei din Fondul pentru Modernizare, echivalentul a 64,47% din costuri, restul fiind asigurat de către beneficiar”, a anunțat Sebastian Burduja.
El susține că, deși traversăm o perioadă dificilă, cu multe incertitudini, proiectele de modernizare a sistemului energetic național trebuie accelerate.
„În fața agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme: investiții pentru întărirea siguranței și securității sistemului energetic. (…) Am văzut în această perioadă tot felul de semnale iresponsabile din partea celor care își spun , dar vor să pună capăt tocmai acelor investiții care ne întăresc suveranitatea. Ce suveranitate ar fi accea în care România ar depinde de energia produsă de alții și folosită ca armă de șantaj, la prețuri pe care le-ar decide doar alții și oferită în schimbul unor compromisuri pe care România nu are voie să le facă?”, a mai scris ministrul Energiei pe Facebook.
-
Evenimenteacum 2 zile
Statul are nevoie de bani. Scoate la vânzare titluri Fidelis și Tezaur
-
Evenimenteacum 2 zile
Industria europeană se pregăteşte pentru o nouă criză a preţurilor gazelor naturale
-
Evenimenteacum 2 zile
Cotație EURO a sărit în aer la casele de schimb, pe fondul crizei politice. Cu cât se vinde moneda unică europeană?
-
Entrepreneursacum o zi
Înființarea unui SRL în București: Cum să rezolvi problema sediului social
-
Evenimenteacum 22 de ore
Fondul Român de Contragarantare a acordat în 15 ani aproximativ 25.600 de contragaranţii şi 15.000 de garanţii de stat
-
Evenimenteacum o zi
Ce avantaje aduce finanțarea prin scontare
-
Evenimenteacum o zi
Ministerul Energiei, după atacul cibernetic la Grupul Electrica: Ce MĂSURI s-au luat?
-
Evenimenteacum 16 ore
9,4 milioane de euro pentru modernizarea microhidrocentralei de la Turceni