Stiri economice
Legea redevențelor, un nou proiect cu multe necunoscute

Actualul sistem de taxare a exploatărilor de ţiţei şi gaze este neschimbat din 2004. Trebuia regândit în 2014 de către guvernul Victor Ponta, care însă a amânat decizia. Aşa că noul sistem de redevenţe a prins contur abia anul trecut. Iar, în realitate, cel puţin pentru gazul şi ţiţeiul extras din perimetrele de uscat, nimic nu se schimbă. Astfel, pragurile de taxare, stabilite ca procente din valoarea producţiei, rămân aceleaşi.
La ţiţei, acestea sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc trimestrial sub 10.000 de tone, 5% pentru zăcăminte care produc între 10.000 şi 20.000 de tone, 7% pentru zăcăminte care produc între 20.000 şi 100.000 de tone şi 13,5% pentru zăcăminte care produc peste 100.000 de tone. La gaze naturale, redevenţele sunt de 3,5% pentru zăcăminte care, trimestrial, produc sub zece milioane de metri cubi, 7,5% pentru zăcăminte care produc între 10 şi 50 milioane de metri cubi, 9% pentru zăcăminte care produc între 50 şi 200 de milioane de metri cubi şi 13% pentru zăcăminte care produc peste 200 de milioane de metri cubi.
În schimb, anumite modificări au fost făcute pentru exploatările offshore, din largul Mării Negre. Astfel, noua modalitate de taxare impune praguri fixe şi praguri mobile, dar acest sistem va fi aplicat strict pentru noile concesiuni. De asemenea, o noutate este termenul de plată a redevenţei, care va fi lunar, nu trimestrial, ca până acum.
La petrol, Ministerul Economiei propune o cotă fixă de 8% pentru întreg volumul extras şi una variabilă: 4,5% pentru cantităţi cuprinse între 100 şi 150.000 de tone pe trimestru, 5%, pentru cantităţi între 150.000 şi 200.000 de tone, şi 5,5%, pentru cantităţi extrase de peste 200.000 de tone.
În ceea ce priveşte gazele offshore, cota fixă, aplicabilă întregului volum, este de 10%, pentru întregul volum extras, 2%, pentru cantităţi trimestriale între 200 şi 250 de milioane de metri cubi, 2,5%, pentru 250-300 de milioane de metri cubi şi 3%, pentru peste 300 de milioane de metri cubi.
„Adăugarea unei cote variabile la cea fixă a fost făcută pentru ca să se evite situaţia cu blocarea unui zăcământ, în care, după legea veche, un concesionat putea extrage doar cantităţi reziduale, plătind 3,5% redevenţă până când preţul de piaţă al resursei creşterea suficient de mult încât să aducă profituri consistente“, spune o sursă din ANRM, pentru Capital.
Cuantumul redevenţei, atât în offshore cât şi în onshore, va fi făcut aplicând următoarea formulă: Redevenţa = Valoarea producţiei brute extrase x Cota procentuală stabilită de lege, unde: Valoarea producţiei brute extrase = Producţia brută extrasă x Preţul de referinţă.
Preţul de referinţă va fi comunicat de autoritatea competentă – ANRM şi va avea ca bază de calcul preţul ţiţeiului Brent (în ciuda faptului că petrolul românesc este de tipul nord-african Gulf of Suez, mai ieftin), respectiv cotaţia gazelor naturale pe piaţa de la Baumgarten, Viena, aferente perioadei de referinţă pentru care titularii de contracte de concesiune/acorduri petroliere datorează redevenţa petrolieră.
Exploatarea gazelor din Marea Neagră, neafectată de noul sistem
Foarte important, pentru exploatările de gaze din Marea Neagră care vor începe de anul viitor, cazul Black Sea Oil&Gas, respectiv 2020-2021, Exxon-Petrom, nu se aplică noul sistem de redevenţe aflat acum în dezbatere publică, ci acel sistem care era în vigoare la momentul primirii concesiunilor, cu ani în urmă.
Cele două amintite, plus, posibil, cea a LukOil-Romgaz (încă nedeclarată comercială), vor plăti redevenţe după legea veche, adică la pragurile 3,5, 7,5, 9 şi 13%. Având în vedere dimensiunea estimate a zăcămintelor submarine, este de presupus că toate firmele implicate vor plăti 13%.
„Titularii concesiunilor/licenţelor/acordurilor aflate în vigoare la data prezentei legi rămân supuşi plăţii redevenţelor astfel cum sunt reglementate prin contractele încheiate, pe toată durata acestora, cu excepţia adoptării unor reglementări mai favorabile titularilor sau obligatorii Uniunii Europene“, este scris în lege. Ori, toate concesiunile din Marea Neagră sunt făcute pe o durată lungă de timp, între 15 şi 49 de ani.
Evenimente
ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”
Vârsta de pensionare va rămâne 65 de ani! Este anunțul făcut în exclusivitate de șeful Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS. Daniel Baciu susține că vorbim de o eșalonare pentru femei, iar în anul 2030 se vor pensiona la aceeași vârstă ca bărbații, iar speranța de viață de la noi nu permite o majorare a vârstei pentru pensionare.
Realitatea Plus: Pentru cine crește vârsta de pensionare și la ce ne așteptăm în următorii ani?
Daniel Baciu: Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare nici în noua lege a pensiilor. Vorbim de vârsta standard de pensionare, de 65 de ani la bărbați, femeile încă nu au atins această vârstă. Există un grafic de esalonare prevăzut în anexa 5 din legea 360 astfel încât și femeile în anul 2030 vor ajunge la aceeași vârstă ca a bărbaților și ne oprim aici.
În prezent nu avem o speranță mai mare decât țările din Uniunea Europeană unde vârsta de pensionare este mult mai mare decât în România drept pentru care consider că ar trebui să ne oprim aici, la 65 de ani.
Realitatea Plus: Garantati că așa rămâne?
Daniel Baciu: În momentul de față speranța de viață nu e așa de mare și este corelată cu vârsta de pensionare, iar cel puțin până în anul 2030 nu avem această premisă de creștere a vârstei de pensionare, sub nicio formă.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC
Loteria Română anunță reporturi impresionante la principalele jocuri loto, cu ocazia tragerilor care vor avea loc duminică, 27 aprilie. Cel mai mare report se înregistrează la Joker, categoria I, unde este în joc o sumă de peste 17 milioane de lei (peste 3,41 milioane de euro).
La Noroc, reportul cumulat a depășit 13,88 milioane de lei (aproximativ 2,78 milioane de euro), iar la Loto 6/49, la categoria I, se află în joc peste 5,99 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).
Și celelalte jocuri oferă șanse importante: Noroc Plus are un report de peste 501.800 de lei, în timp ce Loto 5/40 vine cu un premiu de peste 1,07 milioane de lei la categoria I.
La tragerile de joi, 24 aprilie, Loteria a acordat 24.032 de câștiguri în valoare totală de peste 1,44 milioane de lei. Printre acestea, se numără și un premiu de categoria a II-a la Joker, în valoare de 138.099 lei, câștigat în Oltenița, județul Călărași.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale
Scandal pe piața auto din Marea Britanie, unde asaltul mașinilor chinezești nu este deloc văzut cu ochi buni. Mai nou, circulă informații potrivit cărora automobilele fabricate în China au capacitatea de a spiona.
n Marea Britanie, mașinile electrice produse de companii chinezești sunt privite cu tot mai multă suspiciune. Fără o lege oficială, dar cu reguli stricte aplicate local, autoritățile au început să restricționeze accesul acestor vehicule în apropierea bazelor militare strategice, de teama unor posibile activități de spionaj.
Tehnologia auto, problemă de securitate națională
Vehiculele moderne, mai ales cele electrice, sunt dotate cu o multitudine de senzori, camere și sisteme de conectivitate permanentă la internet. Deși aceste funcții sunt concepute pentru confortul utilizatorului și optimizarea performanțelor, ele pot deveni o vulnerabilitate serioasă atunci când datele ajung pe serverele unor companii cu legături directe cu guverne străine.
Printre producătorii vizați se numără giganți chinezi precum BYD, Great Wall Motors, Omoda și Jaecoo, tot mai populari în Regatul Unit datorită prețurilor atractive. Însă legislația din China, care obligă firmele să colaboreze cu serviciile de informații, alimentează temerile că aceste mașini ar putea transmite date sensibile fără știrea proprietarilor.
Un exemplu concret este baza RAF Wyton, unde angajații nu au voie să parcheze vehicule electrice chinezești mai aproape de trei kilometri de zonele de comandă. Riscul? Orice mașină conectată poate deveni un „ochi” sau o „ureche” electronică într-o zonă unde informațiile sunt vitale pentru securitatea națională.
Deocamdată, Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a impus o interdicție generală, dar recunoaște că analizează constant posibilele amenințări. În contextul unor tensiuni diplomatice recente cu firme chineze implicate în infrastructura britanică, aceste măsuri ar putea fi doar începutul.
-
Evenimenteacum 2 zile
Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale
-
Companiiacum 2 zile
Curățenie profundă și reîmprospătare a spațiului prin debarasare specializată
-
Automotiveacum 2 zile
Serviciile de inchirieri auto sunt solutii avantajoase de mobilitate pentru turisti
-
Evenimenteacum 2 zile
DEFICITUL BUGETAR AL ROMÂNIEI A CRESCUT LA 2,28% DIN PIB ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2025. STATUL A CHELTUIT MAI MULT DECÂT A ÎNCASAT
-
Evenimenteacum 2 zile
TANCZOS BARNA, DESPRE DEFICITUL RECORD ÎN PRIMELE 3 LUNI: „TREBUIE CONTINUATĂ REDUCEREA CHELTUIELILOR ȘI CREȘTEREA INVESTIȚIILOR”
-
Evenimenteacum 21 de ore
REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC
-
Evenimenteacum 18 ore
ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”