Stiri economice
Cazinoul din Constanța, trimis la ruleta rusească de incompetența autorităților
Istoria Cazinoului din Constanţa, monument de marcă al arhitecturii româneşti, este una zbuciumată. Clădirea, cea mai apreciată operă a arhitectului Daniel Renard, a fost construită în stil Art Nouveau. Alegerea a fost probabil influenţată atât de modul în care arătau cazinourilor celebre ale epocii, cât şi de formaţia academică a lui Renard, care a urmat studii la Paris. De la început, construcţia a mers prost. Din cauza schimbării politice, arhitectul a fost înlocuit, pentru o scurtă perioadă, de Petre Antonescu, un reputat specialist care însă avea o cu totul altă viziune. Cert este că lucrările au durat mult, iar costurile au depăşit de câteva ori estimarea iniţială. Totuşi, inaugurarea a avut loc în 1910. În primul război mondial, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roşie pe post de spital de campanie. În cel de-al doilea război mondial, aici au fost cazate trupe germane. Mai mult, clădirea a avut de suferit de pe urma bombardamentelor. În perioada comunistă, Cazinoul a adăpostit Casa de Cultură a Sindicatelor, iar apoi a aparţinut de ONT Litoral.
Adevărata catastrofă
Nici bombele şi nici comunismul nu au făcut atâta rău Cazinoului din Constanţa cât au reuşit să realizeze nepăsarea şi prostia autorităţilor din zilele noastre. Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută în anii ’80. Acum, după mai bine de trei decenii, clădirea este într-o degradare greu de descris. De pe faţadă cad bucăţi de tencuială, iar turiştii sunt sfătuiţi de paznici să nu se apropie. Chiar dacă a fost mult timp în curtea Primăriei Constanţa sau, în prezent, în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), nimeni nu s-a implicat în a derula lucrări serioase de conservare, iar clădirea a rămas închisă publicului de mai bine de 20 de ani. „Primăria municipiului Constanţa vă informează că au fost demarate procedurile pentru conservarea clădirii Cazinoului până la începerea lucrărilor de consolidare şi restaurare“, susţin reprezentanţii primăriei, care mai precizează că toate informaţiile cu privire la situaţia actuală trebuie să le ofere CNI. Cert este că, pentru a fi salvat, Cazinoul are acum nevoie de investiţii rapide şi consistente. Deşi, teoretic, bani ar fi, din păcate, ei nu pot fi folosiţi. Asta deoarece, plimbat de-a lungul timpului între autorităţi, simbolul oraşului Constanţa este blocat în caruselul birocratic al licitaţiilor contestate şi anulate.
Un joc cu mize mari
De ceva timp, mingea este în terenul CNI. Asta deoarece, din anul 2014, Cazinoul din Constanţa a trecut din administrarea Primăriei Constanţa în subordinea Companiei Naţionale de Investiţii, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În urmă cu patru ani, Liviu Dragnea, pe atunci ministru al Dezvoltării, anunţa reabilitarea clădirii până cel târziu în toamna lui 2016. Între timp, oficialii CNI au derulat trei licitaţii, dar toate acestea proceduri au fost contestate şi anulate. Prima licitaţie a fost organizată în urmă cu trei ani, firmele participante nu s-au calificat, iar oficialii CNI a decis anularea procedurilor. Două firme care au participat la licitaţie au contestat decizia, procedura de anulare a licitaţiei fiind amânată cu aproape un an. În urmă cu doi ani, reprezentanţii CNI au demarat o nouă licitaţie, a existat o firmă câştigătoare, dar procedura a fost din nou contestată. Anul trecut, reprezentanţii CNI au ajuns la a treia licitaţie, iar firmele au contestat şi această procedură. Consiliul Naţional pentru Soluţioare a Contestaţiilor şi Curtea de Apel şi Tribunalul Bucureşti au judecat contestaţii la contestaţii până când, la începutul acestui an, s-a decis anularea şi a celei de-a treia licitaţii. Miza acestor licitaţii este destul de importantă, pentru modernizarea Cazinoului fiind alocate aproape 10 milioane de euro.
Evenimente
Criză în industria auto. Volkswagen apelează la ajutoarele din partea guvernului Germaniei
Industria auto trece prin clipe destul de dificile, iar ultimii 3 ani au fost presărați numai cu crize majore. Mai nou, Volkswagen anunță că va concedia cel puțin 3.000 de angajați de a fabricile sale din Germania.
Constructorul german se înfruntă acum cu una din cele mai dificile perioade din existența sa. Mai devreme în luna septembrie, directorul financiar al mărcii de la Wolfsburg, Arno Antlitz, a declarat că Volkswagen mai are doar 2 ani pentru a se salva pe plan financiar. Din această cauză, Volkswagen a anunțat că va reduce numărul său de angajați la cel puțin 6 uzine germane. Mai mult, marca germană ia în considerare inclusiv închiderea unor fabrici pentru a reduce costurile.
Acum, guvernul german ia în calcul să sprijine Volkswagen în viitorul apropiat. Anunțul a fost făcut de către Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul economiei din Germania. Habeck a declarat foarte scurt că „Volkswagen are o importanță esențială pentru Germania.”
Alături de acest anunț, a mai apărut în presa germană o informație conform căreia Volkswagen se pregătește să concedieze 30.000 de angajați la uzinele sale din Germania. Asta ar însemna o reducere de 10% a forței de muncă.
Aceste informații au fost, însă, negate de un purtător de cuvânt al sindicatului, care a precizat că aceste cifre „nu au nicio bază și sunt pur și simplu un nonsens.”
Săptămâna viitoare vor începe negocieri între Volkswagen și sindicatul muncitorilor pentru viitorul angajaților. Constructorul de la Wolfsburg a anulat un acord semnat în 1994 care prevedea garantarea locurilor de muncă ale angajaților săi până în 2029.
Evenimente
Ciolacu, după previziunile Fitch privind DEFICITUL excesiv: „Suntem primul stat european care avem un deficit bazat pe investiții” – VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că rectificarea bugetară din acest an este pozitivă. De asemenea, șeful guvernului a anunțat că deficitul bugetar este „sustenabil”, în ciuda unor estimări pesimiste lansate cu doar o zi înainte de către agenția de rating financiar Fitch.
Este pozitivă și pe venituri, plus că se crește deficitul. E normal că este un surplus. (…) Deficitul bugetar la 6.9% sustenabil, ținând cont că 84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european care avem un deficit bazat pe investiții. La fel a făcut și Germania, și Italia, și Franța. Nu a fost un capăt de țară. (…) În schimb, când a fost un filosof prim-ministru și am avut 9,2 deficit investițiile erau undeva la 1,75%. Vă dați seama cât era pe consum? Acum marja de consum este foarte limitată și asta este important să menținem”, a afirmat Ciolacu.
România ar putea fi nevoită să îngheţe cheltuielile pentru a-şi reduce deficitul, au avertizat zilele trecute analiștii de la agenţia de evaluare financiară Fitch.
Evenimente
Experta BARCARI a găsit greșeli HALUCINANTE la recalcularea pensiilor. Așa ceva nu se poate! – VIDEO
Liderii pensionarilor acuză că recalcularea a venit la pachet cu erori grave. Seniorii au primit decizii greșite, iar acum, cei mai mulți vor să le conteste în instanță. Experta în pensii Dorina Barcari a demonstrat, în direct, la tablă, o astfel de eroare uriașă.
Experta în pensii Dorina Barcari, ministrul propus de partidul lui George Simion, spune că legea are deja prea multe probleme și cere un act normativ nou. Ea susține că guvernanții ar fi trebuit să atașeze și buletinul de calcul, pentru că există unele decizii care, în absența unei explicații scrise, par absolut ilogice. Barcari a exemplificat, pe o decizie de pensie reală, o astfel de eroare uriașă.
https://youtube.com/watch?v=5UfBfrrlDws%3Fsi%3DUYOaYFAzH8VEsIrk
-
Uncategorizedacum o zi
SPOR la arhitectură! Ingredientele unui sat tradițional lipovenesc: muzica tradițională, stufarul, iconarul și Albastrul de Delta Dunării
-
Evenimenteacum 2 zile
Românii ar putea plăti facturi duble după eliminarea PLAFONĂRII la energie electrică – ANALIZĂ
-
Evenimenteacum 22 de ore
Comerţul cu autovehicule a raportat afaceri în creştere cu 2,5% în primele şapte luni – INS
-
Evenimenteacum 2 zile
Stațiuni vechi cu prețuri de 2024. Ce nemulțumiri au turiștii care au vizitat litoralul românesc – VIDEO
-
Evenimenteacum 2 zile
BANI ELVEȚIENI PENTRU COMPANII ROMÂNEȘTI: MINISTRUL MARCEL BOLOȘ SEMNEAZĂ UN PROGRAM PENTRU ACCESUL IMM-URILOR LA FINANȚARE
-
Evenimenteacum 2 zile
MARCEL BOLOȘ A PREZENTAT, LA CEREREA LUI NICOLAE CIUCĂ, PROIECTUL DE REINDUSTRIALIZARE A ROMÂNIEI
-
Evenimenteacum o zi
Salarii și sporuri uriașe la Apele Române, instituția absentă la inundații. Șefii încasează mii de euro, șoferii au bonificații pentru proiecte europene
-
Evenimenteacum o zi
PNL: SPRIJINIM INOVAȚIA. STIMULENTELE FISCALE PENTRU INVESTIȚIILE ÎN CERCETARE-DEZVOLTARE SE EXTIND ȘI LA COMPANIILE CARE PLĂTESC IMPOZIT MINIM PE CIFRA DE AFACERI