Stiri economice
Războiul comercial SUA – UE va avea victime colaterale. Nici România nu poate scăpa
Înger şi demon pentru americani, în funcţie de aparteneţa politică şi de interesul personal, preşedintele Donald Trump, a ameninţat că, după taxele vamale impuse pe oţelul şi aluminiul importate din Uniunea Europeană, ar putea institui o taxă vamală de 20% pe importurile de autoturisme din statele blocului comunitar. El a reacţionat astfel deciziei europenilor de a răspunde cu taxe vamale pentru zeci de produse americane ca represalii după ce Washingtonul a introdus astfel de taxe pe oţelul şi aluminiul importate din UE. „Dacă aceste taxe şi bariere comerciale nu sunt eliminate rapid, vom impune taxe de 20% pe toate autoturismele lor care vin în SUA. Construiţi-le aici !”, scria pe 22 iunie, pe Twitter, preşedintele SUA.
După doar o săptămână, pe 19 iunie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţa că va merge la sfârşitul lunii iulie în SUA pentru a discuta cu Trump despre disputa comercială dintre UE şi SUA. „Voi merge la Washington şi voi prezenta punctul de vedere al europenilor”, a afirmat Juncker, la sfârşitul summitului UE de la Bruxelles. „Nu trebuie să dramatizăm aceste relaţii. Noi avem nevoie de aceste relaţii. Statele Unite au nevoie de aceste relaţii. (…) Nu sunt sigur că vom ajunge la un acord, dar vom încerca”, a promis atunci Juncker.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a dat şi ea asigurări că „vom încerca să facem totul pentru a evita un război comercial. De aceea noi, ca să spun aşa, l-am însărcinat pe Jean Claude Juncker să vadă ce acţiuni putem întreprinde”, a spus ea în cadrul unei conferinţă de presă. „Mă bucur că Europa s-a arătat extrem de fermă şi unită în faţa unui atac inacceptabil al SUA împotriva aliatului său european”, a declarat şi preşedintele francez Emmanuel Macron, referindu-se la punerea în aplicare de către Bruxelles a unor taxe vamale suplimentare la o serie de produse americane ca represalii.
În loc să aştepte întâlnirea cu Juncker pentru a negocia termenii unei reconcilieri, colericul Donald Trump a preferat ca, pe 2 iulie, să iasă din nou la atac. „Uniunea Europeană face, probabil, la fel de mult rău ca şi China, doar că ea este mai mică”, a declarat Trump pentru Fox News. Europenii „au avut în ultimul an un excedent comercial de 151 miliarde de dolari. Şi, în plus, noi cheltuim o avere cu NATO pentru a-i proteja”, a continuat el. „Este teribil ceea ce ne-au făcut”, a apreciat miliardarul ajuns preşedinte al Statelor Unite. El şi-a justificat decizia de a impune tuturor partenerilor comerciali ai SUA tarife vamale la importurile de oţel şi aluminiu: „Dacă nu le aplicăm tuturor, atunci ele (n.n. – statele producătoare vizate) trec prin ţări care nu sunt supuse tarifelor şi se pierde mult timp”. Întrebat dacă nu ar fi oportun să se facă mai degrabă un front comun cu aliaţii SUA împotriva Chinei, preşedintele a răspuns negativ. Europenii „nu vor produsele noastre agricole. Cu toată sinceritatea, ei au agricultorii lor şi vor să-şi protejeze agricultorii. Dar noi nu îi protejăm pe ai noştri”, a spus el.
Trump a evocat apoi piaţa auto, anunţând că din luna mai a fost demarat un studiu pentru a stabili eventuale creşteri ale taxelor vamale la importurile de automobile.
Europenii nu coboară garda
Ca într-un meci de box, oficialii europeni au răspuns imediat cu o directă ţintită exact acolo unde Trump se lăuda că va pune America pe primul plan: locurile de muncă. Într-un document trimis Departamentului Comerţului din SUA, UE susţine că taxele vamale la maşini şi componente auto sunt nejustificate şi nu au niciun sens din punct de vedere economic. Mai mult chiar, oficialii europeni au arătat că firmele din blocul comunitar produc aproape 2,9 milioane de maşini în SUA, sprijinind 400.000 de locuri de muncă.
În 2017, blocul comunitar european a exportat spre SUA maşini în valoare de 37,4 miliarde de euro (43,6 miliarde de dolari), în timp ce în UE au venit din Statele Unite maşini de doar 6,2 miliarde de euro.
Creşterea preţurilor, doar primul efect
Analiştii industriei auto consideră că primul efect al impunerii unor noi taxe vamale atât pentru vehicule cât şi pentru componente auto va fi o creştere a preţurilor atât pentru clienţii europeni cât şi pentru cei americani. Și asta atât pentru maşinile importate cât şi pentru cele produse local pentru că taxarea componentelor aduse la uzine va avea impact direct asupra preţului final.
Al doilea pas pe care mulţi actori din industria auto vor fi nevoiţi să îl facă va fi mutarea producţiei modelelor cât mai aproape de pieţele cele mai mari pentru acestea. „Adevărul trist este că impunerea de taxe vamale majorate va face producţia să migreze. Dacă tendinţele se vor acutiza, rezultatul inevitabil va fi mutarea producţiei acolo unde se află cea mai mare piaţă pentru modelul respectiv”, consideră Arndt Ellinghorst, analist la Evercore ISI. De asemenea, Ian Robertson, care tocmai a părăsit funcţia de director al BMW, a declarat că „filosofia este foarte simplă. Instalaţiile de producţie trebuie să fie cât mai aproape de clienţi”.
„Există puţine industrii care au beneficiat de globalizare mai mult decât cea auto. Întreaga producţie de vehicule se bazează pe transportarea de componente şi maşini finite peste graniţe”, susţine Max Warburton, analist la Bernstein.
Deocamdată, prima companie care a reacţionat la războiul taxelor vamale este Harley Davidson, legendarul producătoramerican de motociclete. Pentru a nu se expune riscului de a fi nevoită să majoreze tarifele, firma a multat producţia modelelor sale cu vânzări mari în Europa la uzine din Brazilia, India sau Tailanda. Este interesant de notat că mişcarea – cât se poate de logică din punct de vedere economic – a provocat mânia preşedintelui Donald Trump, care a considerat-o „inacceptabilă”.
Evenimente
CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00
Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor.
Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.
Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel.
Evenimente
Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie
Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.
În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.
Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.
Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.
Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală.
Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli.
Evenimente
MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.
„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.
El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.
„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.
Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.
Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.
„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.
Sursa: Newsinn
-
Evenimenteacum 2 zile
ÎNCEPE MIȘCAREA ROMÂNILOR UMILIȚI. REALITATEA PLUS, SINGURA TELEVIZIUNE ALĂTURI DE ROMÂNI. SIMION CERE DEMISIA LUI IOHANNIS. ANCA ALEXANDRESCU, TRANSMISIUNI DIN MIJLOCUL OAMENILOR
-
Evenimenteacum 2 zile
Vești BUNE. Românii care, de la 1 ianuarie, rămân cu mai mulți bani în buzunar
-
Evenimenteacum 2 zile
Motorina și benzina s-au scumpit de 4 ori de la începutul anului și până acum. Cât a ajuns să coste un plin de carburant
-
Evenimenteacum 2 zile
Ministrul Finanțelor: „Nu va fi majorată cota TVA în 2025”
-
Evenimenteacum o zi
REALITATEA PLUS, LIDER ABSOLUT DE AUDIENȚĂ, DIN NOU! MINUTUL DE AUR: 9,2 ÎN PRIME-TIME. TELEVIZIUNEA POPORULUI, ALĂTURI DE ROMÂNI ÎN ZIUA PROTESTULUI
-
Uncategorizedacum o zi
SGS își extinde expertiza în domeniul sustenabilității prin achiziționarea Aster Global
-
Evenimenteacum 18 ore
VEȘTI BUNE PENTRU ROMÂNI! STATUL A APROBAT UN NOU AJUTOR FINANCIAR. BANII VOR INTRA DIRECT PE CARD
-
Evenimenteacum 12 ore
Planul lui Călin Georgescu pentru FACTURILE de energie ale românilor: Prețul să fie redus drastic, aproape de prețul de producție