Connect with us

Stiri economice

Cum vede Bill Gates stoparea încalzirii globale. Mașinile electrice, panourile solare sau eolienele nu pot salva planeta

Publicat

pe

Într-o postare recenta pe blogul sau Gates a respins ideea ca sursele regenerabile de energie, cum ar fi panourile solare şi turbinele eoliene, deţin cheia pentru salvarea planetei noastre de la dezastre. „Pentru a opri planeta de a deveni substanţial mai calda”, a scris el, „avem nevoie de progrese în modul în care facem anumite lucruri, producem alimente şi mutam oamenii şi bunurile – nu doar cum furnizam energia necesara caselor şi maşinilor”.

Pentru a face faţă problemei, spune Gates, lumea trebuie sa se concentreze asupra a cinci „mari provocari” de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera care genereaza temperaturile globale în creştere. Conform Business Insider, aceste provocari au fost identificate, de asemenea, de catre Agenţia pentru Protecţia Mediului drept principalele surse ale emisiilor globale.

Electricitatea este cea mai mare sursa de emisii de gaze cu efect de sera din lume, producând aproximativ un sfert din total. Însa 75% dintre emisiile de gaze cu efect de sera provin din alte surse. Având în vedere ca emisiile globale de carbon au crescut cu aproximativ 90% din 1970 deşi sunt utilizate tot mai mult pentru producerea energiei panouri solare sau turbine eoliene, lumea nu îşi poate pune încrederea în sursele regenerabile.

Agricultura este responsabila pentru aproximativ 24% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera. Bovinele sunt principalul „criminal” din aceasta categorie sunt bovinele. Ele produc mai multe emisii de dioxid de carbon decât majoritatea ţărilor, cu excepţia Chinei şi a Statelor Unite. Dar alte moduri de a face agricultura sunt periculoase, de asemenea. Utilizarea îngraşământului cu azot, de exemplu, elibereaza oxidul de azot, un gaz cu efect de sera de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Recent, Bill Gates alaturi dei o grupare de miliardari din întreaga lume au investit milioane de dolari într-o bacterie modificata genetic care ar putea atenua aceasta problema.

Industria prelucratoare vine puternic din urma în privinţa emisiilor producând aproximativ 21% din totalul global. Atunci când combustibilii fosili sunt arşi pentru a crea lucruri precum oţelul sau cimentul, ei elibereaza niveluri daunatoare de dioxid de carbon în atmosfera. Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, ca materialele plastice elibereaza gaze cu efect de sera pe masura ce se descompun. „Uita-te la plasticul, oţelul şi cimentul din jurul tau. Toate au contribuit la schimbarile climatice”, explica Bill Gates.

 

Transportul, a patra provocare, contribuie cu înca 14% la emisiile globale. În timp ce o atenţie deosebita a fost acordata autoturismelor, arderea combustibililor fosili pentru alte forme de transport, cum ar fi avioanele, camioanele şi navele, are efecte mult mai daunatoare. Numai industria maritima produce aproximativ acelaşi nivel al gazelor cu efect de sera ca Germania sau Marea Britanie. Și se aşteapta sa reprezinte 17% din totalul emisiilor pâna în 2050.

Clădirile elibereaza acum doar 6% din emisiile globale, însa acest numar este prevazut sa creasca pe masura ce tot mai mulţi oameni se muta în oraşe. În cladiri, obiectei obişnuite cum ar fi caloriferele şi corpurile de iluminat consuma cantitaţi semnificative de energie, în timp ce aparate precum frigiderele şi aerul condiţionat elibereaza o forma puternica de gaze cu efect de sera cunoscuta sub numele de HFC.

Privite separat, toate aceste provocari nu pot duce la scaderea temperaturii globale, însa o abordare generala, cu programe clare la nivel mondial ar putea stopa creşterea nivelului gazelor cu efect de sera.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00

Publicat

pe

Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor. 

Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.

Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel. 

Citeste in continuare

Evenimente

Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie

Publicat

pe

Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.

În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.

Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.

Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.  

Ilie Bolojan, despre indexarea pensiilor: „În prima jumătate a anului cred că acest lucru nu e posibil”

Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală. 

Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli. 

Ședință crucială pentru banii românilor: Coaliția decide cum se împart fondurile până la finalul anului

Citeste in continuare

Evenimente

MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.

„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.

El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.

„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.

Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.

„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE