OPINIE/SRI își devoaleaza uneltele? Sau se detoneaza singure?

0
187

Inregistrari audio explozive, la sfarsitul articolului!

În ultima perioadă de timp s-a observat în spațiul public un atac virulent al sindicatelor din M.A.I. la adresa unor decidenți din acest minister, celelalte structuri ale M.A.I. și la adresa ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu pentru „neacordarea de drepturi salariale angajaților din M.A.I.” (sistemul de ordine și siguranță publică, în general). Texte de lege expuse în cuprinsul postărilor, opinii juridice și personale, prezentate într-o formă critică prin care cititorii să înțeleagă „gravele abateri de la Lege ale decidenților: angajații M.A.I. sunt deposedați, ilegal, de drepturi”.

Dintre toate organizațiile sindicale care expun „problema salarizării” în spațiul public s-a remarcat a fi sindicatul „Diamantul”. Activitatea acestui sindicat s-a rezumat (dat fiind postările de pe paginile sale de Facebook) la „problematica salarizării polițiștilor din M.A.I.” și, câteodată, a militarilor sau pensionarilor M.A.I.

În data de 20.11.2018, Incisiv de Prahova a primit informația că, la nivelul IPJ Ialomița se acordă sporuri salariale polițiștilor într-un mod discriminatoriu, nelegal, conducătorii structurilor teritoriale sindicale: Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – Ialomița (domnul președinte Tilă Victor) și Sindicatul Național al Agenților de Poliție – Ialomița (domnul vicepreședinte Pavel Marian) convenind asupra organizării unui protest la care să participe toți cei nemulțumiți (indiferent de „culoarea sindicală”). Cei doi lideri sindicali au discutat și cu președintele Sindicatului „Diamantul”, domnul Nedelcu Cătălin, care a susținut că el nu este de acord să participe la acest protest cu „sindicatul lui” fiindcă „oricum nu se va rezolva nimic”.

Au fost contactați telefonic domnii: Tilă Victor și Nedelcu Cătălin pentru a-și expune opiniile. Dacă domnul Tilă Victor nu a manifestat niciun fel de reținere cu privire la protestul care ar urma să aibe loc într-o perioadă apropiată, domnul Nedelcu Cătălin s-a manifestat precum „un copil alintat, deranjat de faptul că cineva s-a uitat la jucăria lui”. Nedelcu Cătălin nu a vrut să își motiveze refuzul de a participa la acest protest și s-a arătat foarte iritat de faptul că l-am contactat pentru a-l întreba despre acest protest ce vizează acordarea corectă a sporurilor de către IPJ Ialomița: „ia legătura cu ei și, dacă au ceva comentarii pe tema asta, să facă comentarii”, susține Nedelcu Cătălin. Deși m-am adresat cu „domnul Nedelcu Cătălin” acesta a evidențiat același „respect” pe care procurorul Vasilescu Laurențiu l-a arătat celor doi polițiști rutieri Mocanu și Răducan: „Zi-i, Firicele!” și „Altă întrebare mai ai?” (replică preluată de la vestitul parlamentar PSD, Florin Iordache). A mai susținut Nedelcu Cătălin că refuzul acestuia de a participa împreună cu „sindicatul lui” la protestul polițiștilor pentru acordarea de sporuri „nu are nicio legătură cu prietenia lui cu șeful IPJ Ialomița, Ivan Cristian”.

Modul persiflant, mitocănesc, în care a înțeles să converseze Nedelcu Cătălin cu o persoană (calitatea sau funcția oricărei persoane nu consider că ar avea vreo relevanță) evidențiază nivelul de educație și gradul de cultură al acestui: „ofițer de poliție” și „președinte de sindicat” ce se dorește a fi „respectat și temut de adversari, adulat de membrii din sindicat, alte persoane”.

Personal, m-am întâlnit de două ori cu acest domn Nedelcu Cătălin (în anul 2018) iar impresia care mi-a lăsat-o a fost cea a unui adolescent răsfățat, înfumurat, de bani gata, care nu știe mai nimic dar care pretinde că i se cuvine, de drept, orice crede că el și fără depune vreun efort (fără muncă).

În Ipj Ialomița situația celor 690 de angajați (5 funcționari publici, 25 personal contractual și 663 polițiști) înscriși ca și membrii de sindicat, este următoarea:

  1. S.N.P.P.C. este înregistrat cu 360 rețineri de cotizații;
  2. „Diamantul” este înregistrat cu 225 rețineri de cotizații;
  3. S.N.A.P. este înregistrat cu 147 rețineri de cotizații;
  4. PROLEX este înregistrat cu 14 rețineri de cotizații;
  5. „EUROPOL” este înregistrat cu 3 rețineri de cotizații;
  6. sindicatul „Democratic” este înregistrat cu 1 reținere de cotizație.

Dintre toți acești angajați, cu încălcarea Legii dialogului social nr.62/2011, 201 au ales să fie înscriși în 2 sau mai multe sindicate. Cât timp oamenii înțeleg să încalce Legea aderând la două sau mai multe sindicate pentru a „umfla” buzunarele unor organizații sindicale (în drept, a unor lideri sindicali) doar pentru că se gândesc: „hai să vedem ce face și ăsta pentru mine… mă înscriu și la el, dar rămân membru cotizant și la ăla”, nici sindicatele nu vor face mare lucru din punct de vedere legal… Este o lege a firii care spune: „atâta timp cât tu ca persoană încalci Legea, nici legea nu te va proteja”.

Dacă, conform sindicaliștilor de la SNPPC și SNAP Ialomița, IPJ Ialomița aplică legea „după ureche” sau „după interese personale” atunci este evident că ialomițienii nu au niciun motiv să aibă încredere în decidenții din această structură a M.A.I. … așa cum nici angajații M.A.I. – IPJ Ialomița nu au motive să aibe încredere în unele persoane ce se pretind a fi „lideri sindicali”.       Cu decidenți din IPJ Ialomița care creează, artificial, conflicte juridice nu este de mirare că secțiile de contencios ale instanțelor de judecată sunt încărcate mai mult decât pot soluționa judecătorii într-un termen scurt, pentru a oferi satisfacția unui proces echitabil într-un termen rezonabil.

Oamenii trebuie să vadă și să audă atunci când sunt avertizați, atenționați tocmai pentru a cumpăni situația, probele și să ia cele mai bune decizii.

Cât timp România va continua să își subfinanțeze propriul sistem de apărare, ordine și siguranță publică, de Justiție și să promoveze în funcții de conducere orice ne(in)competent doar pentru că „are pile la partid” sau „în famiglie”, statul de drept (articolul 1 Constituție) rămâne o utopie.

Alexandru Firicel

N.R. Sperăm ca decidenții din IPJ Ialomița să respecte Legea nu „voința sindicaliștilor” sau a oricărei alte persoane, căci funcția managerială nu înseamnă doar: bani, prime și alte beneficii personale ci este atribuită „la pachet” și cu o mare răspundere: aceea de a avea grijă de ceilalți, să vegheze la respectarea Legii. Să înțeleagă și decidenții din IPJ Ialomița că ialomițienii vor servicii publice de calitate, implicit al Poliției. Iar un serviciu public de calitate este oferit doar de angajați profesioniști motivați nicidecum de angajați care trăiesc și muncesc cu teamă: „oare cât îmi mai taie din leafă luna viitoare” sau „oare când: îmi vor repara autoturismul/calculatorul; vor achiziționa tehnica necesară/rechizite/ consumabile” etc.

Inregistrari audio explozive intre jurnalistul nostru si Nedelcu Catalin, liderul Sindicatului „Diamantul”


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here