Connect with us

Stiri economice

Sindicatele din Ministerul Muncii îi contrazic pe Violeta Alexandru și Ludovic Orban: Dacă președintele Casei de Pensii e în concediu, nu înseamnă că pensionarii nu-și vor primi banii la timp – Finante & Banci

Publicat

pe

Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă, atrage atenția că actualul ministru al muncii se află într-o gravă eroare prin faptul că, face confuzie cu privire la termenul de stabilire/emitere a deciziilor noi de pensionare și termenul de punere în plată a acestor drepturi noi, prin afirmația că s-a depășit termenul de 45 de zile.

Potrivit dispozițiilor art.106 alin.(1) din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii: ”(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.”

„Angajații caselor de pensii respectă dispozițiile legii prin încadrarea în acest termen, ba mai mult, în majoritatea cazurilor deciziile dosarelor noi de pensii sunt emise sub acest termen reglementat de lege”, spune Federația.

Potrivit acesteia, în cazurile rare în care termenul de 45 de zile nu este respectat, situația poate fi generată de cauze obiective și anume: documentația necesară finalizării dosarului nou de pensie este incompletă, perioade de muncă neclare, perioade de muncă în străinătate etc.

„Precizăm doamnei ministru că în structurile teritoriale, în speță Casele Județene de Pensii, atribuțiile de conducere sunt exercitate prin directori executivi și nu prin președinți. Casa Națională de Pensii Publice, într-adevăr este condusă de președinte împreună cu Consiliul de Administrație, iar dacă acesta se află în concediu (de odihnă, incapacitate temporară de muncă etc.) în imposibilitatea de a presta activitate, asta nu înseamnă că funcționarea Caselor Județene de Pensii este întreruptă și că pensionarii nu-și vor mai primi drepturile bănești la timp (a se vedea afirmațiile prim ministrului, domnul Ludovic Orban în intervenția de la emisiunea din 13 noiembrie la postul de televiziune Digi24)”, menționează sindicatele.

Legat de afirmația ministrului Violeta Alexandru după vizita făcută la Casa de Pensii a sectorului 6: “am găsit acolo un munte de justificări, o groază de scuze și mi-am dat seama cât de puțin este responsabil funcționarul nostru în fața unor sarcini pe care le primește”, sindicaliștii transmit că „personalul este INSUFICIENT și nu INEFICIENT, că nu pasăm responsabilitățile, și că respectăm procedurile de lucru în activitatea extrem de complexă și laborioasă”.

• Pe fondul unui deficit acut de personal, în urma măsurilor adoptate în anul 2010, a unor investiții ineficiente din zona software&hardware, a unor condiții de muncă neadecvate s-a ajuns să ne confruntăm cu dificultățile de care suntem acuzați.

• Îi mai reamintim totodată că Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii a avut 47 de modificări într-un interval de 9 ani, modificări care au fost puse în aplicare cu același personal subdimensionat, care în ciuda tuturor dificultăților, a făcut mari eforturi pentru ca beneficiarii să primească drepturile la timp.

• Anul 2019 pentru sistemul de pensii a venit cu aplicarea dispozițiilor Legii nr.221/2018 și pe lângă activitatea curentă, au trebuit recalculate aproximativ 100.000 de dosare într-un interval de doar 6 luni. Au fost momente în care datorită avalanșei de modificări legislative, pe lângă activitatea curentă au fost efectuate o mulțime de noi recalculări impuse de acestea, întreg personalul prestând nenumărate ore suplimentare. Aceste ore suplimentare conform legislației actuale, din păcate, nu se pot plăti dar nici nu se pot compensa în timp liber cuvenit, din simplul motiv că personalul este insuficient pentru volumul și complexitatea activității.
• Afirmațiile ministrului muncii, cât și ale prim-ministrului, domnul Ludovic Orban nu fac decât să discrediteze funcționarii publici din instituțiile M.M.P.S (A.N.P.I.S., A.N.O.F.M., C.N.P.P., I.M), în special a personalului care lucrează direct cu publicul.

„Pe de altă parte, din punct de vedere uman, după tot efortul depus de angajații instituțiilor M.M.P.S. pentru implementarea cu succes a modificărilor legislative care stau la baza activității, putem spune că afirmațiile din spațiul public sunt nefondate și se constituie ca un factor demotivant. Solicităm ca abordarea ministrului muncii să fie îndreptată spre identificarea unor soluții, printr-o analiză obiectivă la problemele din sistem, probleme pe care organizația noastră le-a semnalat și prezentat în repetate rânduri Ministerului Muncii. Prioritar nu ar trebui să fie desființarea unor instituții ale ministerului, pentru că ar genera grave disfuncționalități în sistem”, explică reprezentanții sindicatului.

  • Îi transmitem doamnei ministru că suntem deschiși dialogului și trebuie să fim consultați cu privire la deciziile ce ne afectează în mod direct, dorim discutarea problemelor de interes profesional, economic și social.
  • Solicităm noului Guvern al României clarificarea afirmațiilor din spațiul public legate de activitatea caselor județene de pensii și intenția de desființare a unor instituții din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

UE nu mai are răbdare cu România. Comisia Europeană va impune noi taxe drastice

Publicat

pe

Uniunea Europeană nu are încredere în capacitatea României de a rezolva problema multiplelor găuri abisale din buget, motiv pentru care ne va impune un set de măsuri drastice de reducere a cheltuielilor. Urmează majorări de taxe care vor lovi puternic în buzunarul românilor de rând.

Este haos uriaș și scandal din cauza prelungirii negocierilor cu privire la măsurile fiscale. Potrivit unor surse, Nicușor Dan și Ilie Bolojan nu s-au înțeles asupra majorării taxei pe valoare adăugată, iar discuția dintre ei a fost cu scântei. În timp ce Bolojan a spus că nu se poate reduce deficitul fără a crește TVA, președintele insistă să găsească o altă soluție.

În aceste condiții, astăzi, tara noastră este reprezentată, la Bruxelles de un secretar de stat, care însă, nu are un plan concret de măsuri. Cert este ca, taxele luate in calcul pana acum sunt extrem de dure. Pe lângă majorarea TVA, sunt luate în calcul creșteri ale impozitelor pe dividende și profit, dar și o taxă de solidaritate pentru veniturile mari. 

Planul de măsuri fiscale poate fi prezentat Comisiei Europene doar în contextul în care este legiferat și, de aceea, la reuniunea ECOFIN nu se va discuta un astfel de plan, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș, care a precizat că, vineri, Comisia ar putea publica o nouă recomandare de traiectorie fiscală pentru România.

„La ECOFIN pe ordinea de zi există un punct în care se analizează punerea în aplicare a cadrului de guvernanță economică și, în special, se analizează sau se abordează recomandările Consiliului în contextul procedurii de deficit excesiv. Și aici, în cazul României, după cum știți, pe data de 4 iunie a fost publicată o propunere de decizie care indică faptul că România nu a adoptat măsurile necesare ca răspuns la recomandarea de corectare a deficitului bugetar excesiv. Aceasta este situația. Vineri nu se discută planul de măsuri sau nu se poate discuta un asemenea plan de măsuri. Trebuie să precizez de la bun început faptul că, pentru a putea să-l prezentăm Comisiei Europene, orice plan de măsuri trebuie în primul rând să fie adoptat și legiferat de către Guvernul României sau de către Parlamentul României. În acel context în care este legiferat, se poate prezenta Comisiei Europene. Bineînțeles că totul se discută pe măsuri adoptate, fiindcă măsuri discutate sau măsuri posibile există o multitudine. Dar, ce este foarte important, pentru a ne încadra în țintele de cheltuieli nete pe care le-am stabilit atât în cadrul Planului Național Structural, cât și ulterior, trebuie să avem măsuri efective, așa cum am adoptat măsurile în decembrie 2024 și atunci ele au fost transmise și sunt reflectate de către Comisia Europeană în recomandarea din iunie 2025, de pe 4 iunie, în care se ia act de acelea, se consideră, dar sunt considerate a nu fi suficiente”, a explicat Alin Andrieș la un post TV.

Acesta a precizat că, potrivit scrisorii și recomandării din 4 iunie, Comisia Europeană subliniază faptul că autoritățile din România, în Planul Structural, și-au asumat ca până la 1 aprilie să ia măsurile necesare pentru încadrarea în țintele de cheltuieli nete și pentru a fi pe acea traiectorie propusă și agreată de consolidare fiscală.

Noi recomandări de la Comisia Europeană

„Și noi nu am adoptat acele măsuri în primul trimestru, după care nici în momentul de față încă nu am adoptat setul de măsuri cu privire la creșterea veniturilor sau reducerea cheltuielilor, astfel încât să fie considerate de către Comisia Europeană suficiente pentru a ne putea încadra în traiectoria inițială. De aceea Comisia a realizat această, să spunem, propunere, recomandare, și care este un prim pas, fiindcă în etapa următoare Comisia Europeană va propune o nouă recomandare de traiectorie fiscală pentru România și este așteptat ca publicarea acestei recomandări să fie mâine, pe 20 iunie, iar ulterior, în lipsa unor măsuri, activarea condiționalităților macro. Dar așteptăm următoarea recomandare de zilele următoare, care va fi discutată la ECOFIN, la întâlnirea de pe 8 iulie.(…) Din cunoștințe și discuții vor fi recomandări de o nouă traiectorie, dar să vedem cum va fi. Mâine se va publica recomandarea, draftul de recomandare, fiindcă, având în vedere că nu am luat măsurile necesare până în luna aprilie, Comisia Europeană consideră că trebuie să ajustăm cheltuielile nete aferente anului 2025 astfel încât să rămânem pe acea traiectorie care să ne ducă la o consolidare a deficitului până în 2030”, a mai spus secretarul de stat în MF.

În opinia sa, este important ca până la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Economice și Financiare să fie adoptat un set de măsuri care să fie luat în considerare de către Comisia Europeană în analiza noii recomandări.

„Ar fi bine să avem deja un set de măsuri legiferat”

„Următorul ECOFIN va fi pe 8 iulie, dar bineînțeles că la nivel tehnic se discută în EFC (Comitetul Economic și Financiar n.r), pe 30 iunie – 1 iulie, și ar fi bine până atunci să avem un set de măsuri care să fie legiferat, pus la dispoziția Comisiei și luat în considerare. Este o chestiune care ține nu numai de Comisia Europeană, pentru că un alt element important pe care aș dori să îl subliniez este încrederea investitorilor și a piețelor financiare. După cum știți în decembrie agențiile de rating au schimbat outlook-ul din stabil în negativ, astfel că este necesar să adoptăm măsurile, în linie cu planul structural și consolidarea fiscală, cât mai repede”, a mai spus Andrieș.

Oficialul MF a adăugat că România poate să facă față rigorilor din orice perspectivă, dar ar trebui să luăm în considerare faptul că această ”consolidare fiscală este un maraton, nu este un sprint”, în sensul că trebuie atinsă până în 2030 și, de aceea, trebuie să fie un mix între reducerea de cheltuieli, îmbunătățirea colectării și creșterea veniturilor fiscale.

„Eu cred că trebuie să adoptăm acel set de măsuri care, pe de o parte, să nu afecteze semnificativ creșterea economică, pe de altă parte să fie o creștere a veniturilor structurale astfel încât să fie credibilă și să ne conducă pe acel drum în care, în 2030, să avem un deficit mai mic de 3% din Produsul Intern”, consideră secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș.

Citeste in continuare

Evenimente

Cum ar putea noul guvern să limiteze optimizarea fiscală, tertipul prin care firmele „exportă” profitul

Publicat

pe

Optimizarea fiscală, adică „exportul” profitului, lasă bugetul țării fără multe miliarde de euro anual. Motiv pentru care noul Executiv ar putea aplica varianta poloneză: un sistem de taxare a transferurilor de prețuri.

Autoritățile fiscale verifică dacă prețurile utilizate între entități afiliate nu sunt folosite pentru a transfera artificial profitul dintr-o jurisdicție fiscală cu impozit mai mare (România, de exemplu) către una cu fiscalitate favorabilă (precum Olanda, Polonia sau Cipru), scrie Termene.ro.

În principiu, prețurile de transfer sunt reglementate de legislația fiscală și trebuie să respecte principiul valorii de piață. Dacă schema nu respectă acest principiu și este considerată abuzivă sau artificială, poate fi sancționată de ANAF.

Sistemul nu s-ar aplica doar tranzacțiilor dintre o firmă din România și una din altă țară, ci și tranzacțiilor dintre două firme din România, dacă fac parte din același grup. Spre exemplu, un transfer de prețuri de la un IMM sau o companie mare către o microîntreprindere — care beneficiază de un regim fiscal mai avantajos (1% din venituri față de 16% din profit, în prezent) — poate avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat.

La o sumă de 200.000 de euro transferată către o microîntreprindere, se plătește un impozit de doar 2.000 de euro. Dacă acest transfer ar fi fost taxat în cadrul companiei-mamă, suma ar fi fost impozitată cu 16.000 de euro. Diferența pierdută de stat este, astfel, de 14.000 de euro.

Citeste in continuare

Evenimente

Din august începe apocalipsa taxelor. Camera Deputaților va adopta măsurile la sfârșitul lunii iulie

Publicat

pe

Măsurile referitoare la reducerea deficitului bugetar vor fi adoptate într-o sesiune extraordinară a Parlamentului la sfârșitul lunii iulie, potrivit unor surse politice.

Sursele Agerpres au precizat că unele măsuri vor fi aplicabile de la 1 august, iar altele de la 1 ianuarie 2026.

„Am ajuns la consens pe TVA”, au precizat sursele politice, menționând că în acordul politic care va fi încheiat între partidele pro-europene va exista o clauză referitoare la TVA.

Conform surselor politice, există două scenarii de lucru cu privire la calendarul învestirii noului Executiv, respectiv dacă acordul politic este finalizat vineri, luni ar urma să aibă loc audierea miniștrilor și votul în Parlament, iar marți – depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, iar în caz contrar luni și marți ar urma să fie audierile în Legislativ, miercuri să fie acordat votul în Parlament, iar vinerea viitoare noul Guvern să depună jurământul în prezența președintelui Nicușor Dan.

Nicușor Dan NU s-a ținut de cuvânt! SURSE: TVA crește de la 19 la 21%, de anul viitor

Sursele menționate au precizat că în acordul politic rotativa guvernamentală între PNL și PSD va fi prevăzută cu termen, dar fără nume de premier. Astfel, în vara anului 2027 ar urma să se producă rotativa guvernamentală.

Președintele Nicușor Dan l-a desemnat, vineri, pe liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, pentru funcția de prim-ministru.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE