Connect with us

Stiri economice

​LIVE TEXT Ludovic Orban: Vrem să facem corecții la OUG 114, care e un act criminal/ Bugetul pe 2020 va fi dificil de făcut – Finante & Banci

Publicat

pe

​”Vrem să facem corecții la OUG 114, care e un act criminal. Vrem să anulăm toate taxele tâmpite; pe sistemul bancar, pe sistemul energetic. Cumpărăm gazul și energia electrică la preț aproape dublu față de prețul la care e cumpărată energia în Germania. Cum să fii competitiv în asemenea condiții? Aici au adus reglementările și politicile statului monopolist în domeniul energiei”, a spus miercuri premierul Ludovic Orban la conferința cu tema „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”. El s-a referit copios la măsurile ”mincinoase și perfide care au fost introduse în sistemul fiscal”.

Ce a mai spus miercuri, primul ministru:

  • Am ajuns să impunem niște prețuri la gaz și energie electrică absolut aberante. Nu ne putem atinge de reglementările din domeniul construcțiilor. Ele nu ar fi trebuit introduse, dar odată introduse au produs consecințe.
  • Supraimpozitarea part-time-ului e inechitabilă.
  • Supra-acciza la combustibil ar trebui retrasă.
  • Ne dorim o mai bună colectare. Colectăm foarte puțin.
  • Avem o impozitare a muncii mai mare decât media europeană.
  • Există un impozit pe proprietate mai mic decât media europeană.
  • În privința politicii bugetare, lumea spune că dacă se aplică legea pensiilor va fi o apocalipsă bugetară. Nu va fi, vă spun sincer. Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie luate pentru a susține plata pensiilor.
  • Evident, deficitul bugetar era mai mare decât cel prezentat la 9 luni. A fost mascat, amânând cheltuieli și punându-le în seama mediului de afaceri. Prin ne-rambursarea de TVA, Statul ținând banii pentru a-i cheltui pe cine știe ce. Sunt de asemenea întârzieri și de un an de zile la decontarea concediilor. Sunt lucrări nedecontate- ultimul decont pe PNDL a fost pe 16 septembrie. Situațiile de lucrări au fost depuse, avizate, dar neplătite.
  • Bugetul pe 2020 va fi greu de făcut, întrucât avem constrângeri puternice.
  • Ce au făcut guvernele anterioare? Au stimulat cererea.
  • Tendința trebuie să fie una de echilibru bugetar
  • Autoritățile locale se pot împrumuta, dar sunt obligate să folosească banii pentru investiții. De ce să nu facem acest lucru și cu bugetul Statului. Să avem deficit, dar banii să îi investim ca să ți se întoarcă parțial acei bani în anii care urmează.
  • Creșeterea artificială a cererii fără a stimula producția din România a dus la creșterea importurilor și a prețurilor. Așa cum au făcut și voucherele din turism- au dus la creșterea prețurilor, că astea sunt regulile pieței
  • Sunt de acord că e fundamentală comunicarea. Dar la noi, educația economică nu a reprezentat un obiectiv al liderilor politici sau a televiziunii publici, așa cum s-a întâmplat în alte țări.
  • Închei prin a vă spune că marile noastre probleme sunt legate de deficitul de spirit antreprenorial, de faptul că cifrele de școlarizare nu sunt corelate cu piața muncii….
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Un mare producător de zahăr din România CONCEDIAZĂ zeci de angajați. Ce ofertă li s-a făcut oamenilor?

Publicat

pe

Agrana România, unul dintre cei mai mari producători de zahăr de pe piața locală, va disponibiliza zeci de angajași de la Fabrica din Buzău, până la finele anului. Decizia companiei austriece a fost luată la câteva luni după oprirea procesului de rafinare.

Producătorul austriac a notificat Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Buzău, anunțând că s-a ajuns la un acord cu sindicaliștii, iar din decembrie vor pleca acasă peste 50 de oameni, potrivit regulile privind concedierea colectivă.

„Începând cu 10 decembrie, 55 de salariați vor fi afectați de măsura concedierii, dintr-un număr de aproximativ 350 cât înseamnă tot grupul Agrana. Aceste persoane care vor fi concediate vor primi plăți compensatorii, respectiv 6 salarii brute individuale pentru o vechime între 1-10 ani, 9 salarii pentru o vechime între 10 și 15 ani, 12 salarii pentru vechime 15-20 de ani și pentru peste 20 de ani, 15 salarii brute individuale”, a declarat directorul AJOFM Buzău pentru presa locală.

Acesta a precizat că în total sunt în jur de 350 de persoane angajate şi din acest grup, 55 de salariaţi sunt concediaţi, „în niciun caz nu reiese că s-ar închide fabrica”. nici că va fi relocată

Citeste in continuare

Evenimente

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european. Sindicaliștii cer guvernului măsuri de urgență

Publicat

pe

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european în țara noastră. Sindicaliștii cer de urgență Guvernului să stabilească mecanismul de creștere al venitului și cer să fie respectate prevederile directivei, potrivit Realitatea Plus.

Potrivit calculelor făcute de sindicate, venitul brut ar trebui să ajungă la 4.300 de lei, însă simulările de până acum arată că salariul va ajunge la 4.100 de lei brut ceea ce înseamnă un salariu net de puțin peste 2.400 de lei.

Miercuri, sindicatele și patronatele discută cu premierul despre venit, iar sindicaliștii cer ca formula de calcul să fie bazată pe date efective și nu pe prognoze.

Mai mult, directiva spune că salariul minim se va raporta la jumătate din salariul mediu. Ultimele date publicate de INS arată că în luna august salariul mediu a scăzut.

Citeste in continuare

Evenimente

Ce angajați români din străinătate vor beneficia de al 13-lea salariu și prime de Crăciun?

Publicat

pe

Românii care lucrează în unele țări ale Uniunii Europene se pot bucura chiar și de al 14-lea salariu, precum și de bonusuri acordate la final de an. Mai precis, este vorba de două state care acordă astfel de beneficii angajaților.

În Austria şi Italia, angajaţii primesc două salarii în plus pe an. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Românii care lucrează în aceste două țări se pot bucura din plin de al 13-lea și al 14-lea salariu. Acestea sunt numite „Prime de Crăciun și de vacanță” sau uneori „al 13-lea și al 14-lea salariu”, scrie BZI.

Alte țări UE care le oferă bonusuri angajaților se află Portugalia, Spania, Grecia, Austria și Italia.

Unele companii împart cele două plăți speciale pe cursul anului, la fiecare trei luni, adică de patru ori pe an. 

Citeste in continuare

Trending