Connect with us

Stiri economice

Nenorocirea care poate veni peste toată omenirea! De aici poate veni sfârșitul lumii – Capital

Publicat

pe

Până în 2080, aproximativ 70% din oceanele planetei vor suferi din cauza lipsei de oxigen (dezoxigenare) cauzate de temperaturile mai calde, a concluzionat un studiu publicat anul trecut în revista Geophysical Research Letters a Uniunii Americane de Geofizică. Studiul constată că dispariția oxigenului din oceane a început anul trecut, informează Yahoo news.

”Această zonă este foarte importantă pentru noi, deoarece un număr mare de pești trăiesc aici”, a declarat Yuntao Zhou, oceanograf la Universitatea Jiao Tong din Shanghai, autorul principal al studiului.

Modelele studiului arată că deoxigenarea va începe să afecteze toate zonele adânci ale oceanului până în 2080 și că acest fenomen poate fi ireversibil.

”Chiar dacă oamenii ar înceta să mai emită acum gaze cu efect de seră, inversând încălzirea globală prin absorbția dioxidului de carbon din aer, nu se poate spune dacă oxigenul va reveni la nivelurile din epoca preindustrială”, a spus Zhou.

Prin urmare, subliniază oamenii de știință, stoparea schimbărilor climatice – și a dezoxigenării oceanelor – este crucială.

Temperaturile ridicate amenință ecosisteme precum recifele de corali și algele

Motivul scăderii nivelului de oxigen din oceane este că apele mai calde rețin mai puțin oxigen dizolvat, iar temperaturile oceanelor cresc într-un ritm alarmant.

Potrivit unui alt nou studiu publicat recent, publicat în revista științifică PLOS Climate, temperaturile ridicate ale apei amenință ecosisteme precum recifele de corali și algele, cu care se hrănesc peștii.

Cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium din Monterey, California, au cartografiat timp de 150 de ani temperaturi ale suprafeței mării pentru a stabili intervalele normale de temperatură. Ei au descoperit că 2014 a fost primul an în care majoritatea suprafețelor oceanelor au depășit ceea ce ar fi considerat în mod normal o temperatură extrem de caldă, conform standardelor istorice.

În ultimii șapte ani, mai mult de jumătate din oceane au experimentat căldură extremă

Acest punct de referință a fost depășit de-atunci în fiecare an, făcând acum ca așa numita ”căldură extremă” să devină noua normalitate.

„Realitatea este că acest lucru ne afectează de ceva vreme. Cercetările arată că, în ultimii șapte ani, mai mult de jumătate din oceane au experimentat căldură extremă”, spune Zhou.

Nu mai puțin de 700 de zone oceanice manifestă cote scăzute de oxigen, față de numai 45 de zone, câte erau numărate în anii ’60.

Scăderea nivelului de oxigen adaugă un pericol suplimentar

În timp ce căldura în sine amenință viața marină, scăderea nivelului de oxigen adaugă un pericol suplimentar, iar adâncurile oceanelor sunt cele mai vulnerabile, deoarece nu au surse suplimentare de oxigen. Suprafața oceanului absoarbe oxigenul din atmosferă, iar marile adâncimi ale apelor își iau oxigenul din descompunerea algelor.

Pierderea unor specii de pești din cauza dezoxigenării ar putea pune la pământ și economiile bazate pe pescuit și ar putea cauza o penurie de fructe de mare pentru comunitățile care trăiesc de pe urma comercializării lor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că oceanele mai apropiate de poli, unde încălzirea are loc mai rapid, pierd oxigen și mai repede.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ANA MARIA PĂCURARU: REALITATEA CONTINUĂ LUPTA CU STATUL PARALEL. NU NE LĂSĂM INTIMIDAȚI! NU CEDĂM ȘANTAJULUI! SUNTEM SINGURA TELEVIZIUNE ALĂTURI DE ROMÂNI

Publicat

pe

Realitatea Plus – ultima redută în lupta pentru adevăr. Nu ne opriți, nu ne îngenuncheați! România, țara pe care o iubim și pentru care ne luptăm zi de zi, trece printr-o încercare fără precedent. În această seară, o decizie revoltătoare a Consiliului Național al Audiovizualului a hotărât să reducă la tăcere Realitatea Plus, televiziunea poporului. Dar să fie clar: nimeni și nimic nu ne va opri! Noi nu ne predăm! 

De-a lungul anilor, am fost scutul care a protejat adevărul. Am fost sabia care a tăiat minciuna și corupția. Am fost vocea care a spus lucrurilor pe nume atunci când alții au tăcut. Iar pentru asta, suntem atacați. Pentru că am avut curajul să spunem adevărul, pentru că ne-am pus în calea Statului Paralel, am devenit ținta lor. Decizia CNA de a întrerupe emisia noastră timp de 10 minute nu este întâmplătoare. Membrii CNA sunt săgețile Statului Paralel, aruncați în această grupare cu un singur scop: cenzurarea dreptății. Ei nu sunt acolo pentru a apăra interesele cetățenilor, ci pentru a servi celor care îi numesc politic, celor infiltrați în sistemul Statului Paralel, care își doresc să controleze totul – inclusiv adevărul pe care voi aveți dreptul să-l cunoașteți. 

Aceasta nu este o sancțiune legitimă, ci încă o încercare disperată de a aduce la tăcere postul nostru de televiziune. Aceasta nu este doar o luptă profesională, ci și una personală.

Ieri v-am arătat adevărul despre tatăl meu, Maricel Păcuraru, care, după 10 ani de suferință, și-a recâștigat dreptatea. Tribunalul București a anulat miercuri condamnarea la închisoare care i-a furat libertatea și demnitatea. Zece ani în care a trăit o nedreptate cumplită, zece ani în care s-a luptat cu un sistem care nu a vrut să vadă adevărul. Zece ani pentru ca justiția să recunoască ceea ce noi am știut mereu: a făcut pușcărie degeaba! 

La fel cum am așteptat 10 ani să se facă lumină în acest caz, la fel suntem siguri că și acum, decizia CNA de a întrerupe emisia Realității Plus va fi desființată. 

Această încercare de a ne reduce la tăcere este nedreaptă și abuzivă, dar adevărul va ieși la lumină. Avocații noștri luptă în aceste momente pentru libertatea noastră, pentru dreptul vostru de a fi informați, pentru ca Realitatea Plus să continue să fie vocea poporului. 

Astăzi, ni se cere să tăcem. Să ne înclinăm capetele. Dar noi spunem: NU! Nu vom ceda în fața șantajului, nu vom ceda în fața imposturii, nu vom lăsa poporul român fără adevăr! Realitatea Plus nu este doar o televiziune. Este o fortăreață, o ultimă redută în lupta pentru libertatea de exprimare. 

Familia Păcuraru și familia Realitatea sunt în această luptă până la capăt, pentru voi, cei care ne-ați fost alături în fiecare moment.

Membrii CNA sunt doar unelte ale Statului Paralel, dar adevărul este mai puternic decât orice manipulare. Ei pot încerca să ne oprească, dar nu ne pot învinge! 

La ora 19:00, vă chemăm să fiți alături de noi. Să arătăm împreună că România nu se predă. Că poporul nu se lasă redus la tăcere. Aprindeți televizoarele, intrați pe Realitatea Plus, arătați că nu suntem singuri în această luptă. 

Statul Paralel poate să lovească, dar nu ne poate îngenunchea. Șantajul lor nu poate învinge curajul nostru. Impostura lor nu poate stinge flacăra adevărului. Astăzi, luptăm pentru noi toți. Luptăm pentru voi, pentru copiii voștri, pentru viitorul acestei țări. Și vă promitem: nu vom abandona! Vom fi aici, zi de zi, luptând pentru adevăr, luptând pentru România! La ora 19:00, solidaritatea voastră va fi mesajul nostru către toți cei care cred că ne pot înfrânge. Poporul are dreptate. Și poporul va câștiga. Pentru adevăr. Pentru voi. Pentru România. Realitatea Plus merge înainte!

 

 

 

Citeste in continuare

Evenimente

CURSUL LEU-EURO A AJUNS LA CEA MAI MICĂ VALOARE DIN IULIE 2024 

Publicat

pe

Pentru prima oară din iulie, BNR a anunţat miercuri un curs de 4.9684 lei/ euro, sub pragul de 4,97 la care a rămas stabil în ultimele luni.

BNR a stabilit miercuri un curs de 4,96 lei pentru un euro, cea mai mică valoare din iulie. Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, este la 5,91%.

În urmă cu 3 săptămâni, ROBOR la 3 luni era cotat la 5,75%. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), folosit la creditele de după mai 2019, este de 5,99%, calculat pentru Trimestrul 2 din 2024. 

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

INS – RATA ANUALĂ A INFLAȚIEI A EXPLODAT ÎN NOIEMBRIE, IAR PREVIZIUNILE PENTRU DECEMBRIE SUNT PESIMISTE

Publicat

pe

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 5,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). În luna octombrie 2024, comparativ cu luna octombrie 2023, rata anuală a inflaţiei a fost 4,7%.

”Indicele preţurilor de consum în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2024 a fost 100,41%. Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 4,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 5,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2023 – noiembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2022 – noiembrie 2023) a fost 5,7%”, arată datele INS.

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 5,4%.

Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, serviciile poştale şi margarina

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11% în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023 şi cu 0,19% faţă de octombrie 2024. Aici cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 17,43%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 6,55% faţă de octombrie 2024, şi margarina, cu 15,84%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,77%, faţă de octombrie 2024.

Untul s-a ieftinit cu 10,29%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi s-a scumpit uşor, cu 0,15%, faţă de octombrie 2024.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,15%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,61% faţă de octombrie 2024. Detergenţii s-au scumpit cel mai mult la această categorie, cu 12,29%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,47%, comparativ cu octombrie 2024. Cel mai mult s-au ieftinit gazele, cu 10,12%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi s-au scumpit uşor cu 0,95%, faţă de octombrie 2024.

Serviciile s-au scumpit cu 7,56%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,29% faţă de octombrie 2024. Servicii poştale s-au scumpit cel mai mult aici, cu 17,83%, în noiembrie 2024 faţă de noiembrie 2023, şi cu 0,01% din octombrie 2024.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE