Stiri economice
Germania vrea să devină independentă, în acest an, de importurile de petrol și cărbune din Rusia, anunță ministrul Habeck
Anunțul guvernului rus că pe viitor va dori să furnizeze gaz doar cu plata în ruble a pus sub presiune guvernul federal german. Importurile de gaze rusești reprezintă peste jumătate din consumul german de gaze. Înlocuirea acestui volum nu ar fi posibilă pe termen scurt. Însă ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi), a anunțat că Germania vrea să devină practic independentă, în acest an, de importurile de petrol și cărbune din Rusia.
Robert HabeckFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Habeck spune, citat de rbb24.de, că a luat deja măsuri pentru a reduce dependența Germaniei de importurile rusești de energie, după atacul Rusiei asupra Ucrainei. „Până la jumătatea anului 2024”, țara ar vrea să fie „în mare măsură independentă” de gazul rusesc, de exemplu prin extinderea accelerată a capacităților de gaz natural lichefiat. Totuși, acest lucru durează mult mai mult decât, de exemplu, reducerea importurilor de petrol sau cărbune din Rusia.
Amestec de gaze
Anke Tuschek, membră a consiliului executiv al Asociației Federale a Industriilor Energiei și Apei (BDEW), face precizari cu privire la redistribuirea, pe termen scurt, a cantității de gaz, cu ajutorul rețelei europene.„Dar ar fi deja o provocare, pentru că 40 % din gazul pe care îl consumăm în Germania este folosit pentru comerț și industrie, complet independent de perioada de încălzire”.
Tendința este spre GNL, pentru care există numeroase terminale, în toată Europa. În Germania, totuși, nu există suficiente terminale și facilități de stocare adecvate pentru gazul lichefiat, a mai precizat experta BDEW: “Ar trebui să fie construite acum, dar asta va dura cel puțin doi ani”.
Potrivit lui Tuschek, gazul rusesc este în prezent transportat în Europa prin conductele Nord Stream 1, Yamal și Transgas. În liniile operatorilor de rețea, acesta se amestecă cu gazul din alte conducte – deci nu există „gaz rusesc” pentru clienții finali. Mai degrabă, furnizorii și-ar lua partea lor din cantitatea totală pe care au cumpărat-o anterior de la comercianți sau de la bursa de energie.
Există contracte pe termen lung și pe termen scurt, mai explică Tuschek. Dar toate au un lucru în comun: plata se face în euro sau dolari. „Nu știm ca rublele să fi fost fost convenite în mod explicit”.
Ceea ce a amenințat acum Kremlinul este o schimbare unilaterală a contractului. Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a anunțat deja că nu va accepta acest lucru.
Planul de urgență
Dacă partea rusă își pune în aplicare amenințarea și oprește livrările, va intra în vigoare un plan de urgență în mai multe etape. „În cazul unei penurii naționale de gaze naturale, Agenția Federală de Rețea ar fi desemnată distribuitorul federal”, a precizat Ministerul Afacerilor Economice din Brandenburg.
Agenția Federală de Rețea se asigură apoi că, împreună cu operatorii de rețea, gazul ajunge în punctele importante și la “clienții protejați”. Termenul este folosit în toată Europa. În sezonul de încălzire, aceștia sunt clienți care beneficiază de încălzire, servicii sociale, spitale, etc.
Un plan de urgență a fost deja întocmit în septembrie 2019, relatează Karlsruher Insider.de. Există în total trei niveluri, care pot fi declarate de guvernul federal în caz de urgență: timpuriu, de alertă și de urgență. În ultima fază apare o lipsă acută de gaz, prin urmare statul intervine și reglementează alocarea resurselor.
Evenimente
Rezervele în valută ale BNR au scăzut cu 1,6 miliard de euro în noiembrie
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 61,174 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în scădere cu 2,65% comparativ cu nivelul de la 31 octombrie 2024, informează un comunicat al Băncii Centrale.
În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 4,374 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele.
De asemenea, au avut loc ieşiri de 6,041 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 649 milioane euro); plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 8,399 miliarde euro, scrie Agerpres.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2024 au fost de 69,573 miliarde euro, faţă de 71,361 miliarde euro la 31 octombrie 2024.
Plăţile scadente în luna decembrie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 441 milioane euro.
Evenimente
REZULTATE FINALE DE LA BEC: PSD, PE PRIMUL LOC LA SENAT ȘI CAMERA DEPUTAȚILOR. PARTIDELE SOS ȘI POT AU DEPĂȘIT UDMR
Biroul Electoral Central a anunţat, luni după-amiază, rezultatelle după centralizarea datelor din toate secțiile de votare pentru alegerile parlamentare, iar PSD se află pe prima poziţie atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, pe locurile următoare aflându-se AUR şi PNL.
Reprezentanţii BEC au declarat, luni, că pentru Senat, din totalul de 20059 secţii de votare, organizate în ţară şi în străinătate, pe primul loc se află PSD, cu 22,30 %, urmat de Alianţa pentru Unirea Românilor, cu 18,3%, pe poziţia a treia se află Partidul Naţional Liberal, cu 14,28%.
Pe următoarele poziţii se află: Uniunea Salvaţi România, cu 12,26%, Partidul SOS România, cu 7,76%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,39% și Uniunea Democrată Maghiară din România, cu 6,38%.
La Camera Deputaţilor, pe prima poziţie se află PSD, cu 21,96%, iar pe locurile următoare se află AUR, cu 18,01%, PNL a obţinut 13,20%, USR, 12,40%, Partidul SOS România, cu 7,36%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,46% și UDMR, cu 6,34%.
DATELE COMPLETE AICI.
Evenimente
Ordonanța trenuleț, în vigoare de la anul. Care sunt modificările principale
Ordonanța „trenuleț” pregătită de Guvern vine cu noi modificări fiscale care vor intra în vigoare din 2025.
Documentul obținut de HotNews.ro și analizat de jurnaliști arată că, de la 1 ianuarie, în privința e-Factura, identificarea prin CNP devine opțională. Practic, se reglementează înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod. Documentul mai prevede restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național e-Factura numai la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.
În acest sens se elimină excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale), și se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.
Fiindcă toate facturile emise în relația B2C (n.r. business-to-consumer, facturile emise de societăți comerciale persoanelor fizice) vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025, se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora. Totodată, se instituie obligația înscrierii în facturile simplificate și a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă, informație necesară în contextul obligațiilor instituite în legătură cu utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura pentru aceste facturi.
În ceea ce privește RO e-Transport, proiectul prevede amânarea intrării în vigoare a e-Transport pentru operatorii economici autorizați (AEO) până la 31 martie 2025.
Amintim aici că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, extinde utilizarea sistemului RO e-Factura și pentru tranzacțiile B2C. Conform OUG nr. 69/2024, în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, utilizarea sistemului RO e-Factura în relația B2C a a fost și este opțională, devenind obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025. Fac excepție facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Noi schimbări și la e-TVA
Proiectul de ordonanță propune amânarea obligației persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, și implicit a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.
Se va clarifica, spune documentul, TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI). Tot prin această ordonanță se desemnează autoritatea să reprezinte România în cadrul procedurii comune de achiziții publice între Comisia Europeană și statele membre, a platformei centrale comune declaranților autorizați CBAM, destinată vânzării certificatelor CBAM (mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră).
Obligația persoanelor impozabile de a transmite rezultatul verificărilor asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, precum și sancțiunile aferente neîndeplinirii acestei obligații, sunt reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2024. Conform acestei ordonanțe, intrarea în vigoare a obligației de transmitere a răspunsului la notificare a fost stabilită pentru data de 1 ianuarie 2025, respectiv 1 august 2025 pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.
-
Evenimenteacum o zi
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii
-
Evenimenteacum o zi
CNA, NOI PRESIUNI: ȘEDINȚĂ SPECIALĂ PENTRU REALITATEA PLUS, ÎN ZIUA VOTULUI. ANCA ALEXANDRESCU: V-AU AMENDAT PE VOI, CEI CARE AȚI VOTAT! NU NE ÎNCHID GURA!
-
Evenimenteacum o zi
Cum ar putea să bage Donald Trump în groapă industria auto internațională. Măsuri economice șoc
-
Evenimenteacum o zi
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. PRIMELE REZULTATE SUNT PE REALITATEA.NET – PUTEREA VOTULUI ÎN CIFRE
-
Evenimenteacum 22 de ore
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATELE VOTULUI AU FOST FĂCUTE PUBLICE – PSD CÂȘTIGĂ ALEGERILE. PARTIDELE SUVERANISTE SOS ȘI POT, PESTE PRAGUL DE 5%
-
Evenimenteacum 13 ore
Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați
-
Retailacum 11 ore
Cutie pentru prânz Koken – practică și durabilă
-
Evenimenteacum 10 ore
Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor