Andrei (MCSI): Unor funcționari le este greu să acceseze un buton în dreapta sus, dacă 20 de ani l-au avut în dreapta jos. Un IT-st la MCSI câștigă 1.600 lei – Finante & Banci

0
142

Cea mai mare problemă în implementarea proiectelor IT este resursa umană, susține Ionuț Valeriu Andrei Valeriu, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), precizând că angajații din instituție sunt plătiți prost.

„Nu aș vrea să creem imaginea asta că avem toate resursele, totul e bine și frumos, trăim așa într-o împărăție cu resurse, avem tot ce ne trebuie și nu se întâmplă proiecte. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă în implementarea proiectelor este resursa umană. Cu toate că toată ziua vedem în media că salariile funcționarilor publici, angajaților din instituțiile publice sunt enorme, exorbitante, vă dau un simplu exemplu. Un IT-st cu experiență între un an și cinci ani în Ministerul Comunicațiilor câștigă 1.600 de lei. Păi, e cam greu să facem digitalizare și e-guvernare cu IT-ști care să vină pe 1.600 de lei”, a spus Andrei, într-o conferință organizată de cursdeguvernare.ro.

El a precizat că nu intră în atribuția MCSI să schimbe sistemul de salarizare al funcționarilor publici.

O voce din sală a întrebat de ce nu sunt plătiți din proiecte.

El a răspuns: Salariul pe proiect reprezintă 50% din salariul de bază al funcționarului și asta tot nimic este, în comparație cu ceea ce câștigă în mediul privat.

„Avem un sistem de salarizare care ne împiedică să avem o resursă umană calificată la nivelul așteptărilor și la nivelul importanței proiectelor pe care vrem să le desfășurăm. Mediul privat este pregătit, capabil să implementeze proiectele dar implementarea proiectelor se face în instituțiile publice. Sistemul de achiziții este unul foarte greoi. Aproape toate, dar toate, proiectele și procedurile de licitație care se întâmplă pe proiecte sunt întârziate”, a explicat secretarul de stat MCSI.

  • Proiectele pe care le desfășurăm acum nu au ca output o diminuare a schemei de personal. Din contră, cred că este nevoie de personal suplimentar pentru utilizarea sistemelor. În general, funcționarii și angajații au nevoie de o specializare suplimentară pentru că, în general, sunt destul de reticenți la schimbare. Am întâmpinat probleme de genul probleme implementate și am întâmpinat corecții financiare pentru că nu au fost utilizate. Există cazuri în această țară în care unor persoane le este foarte greu să acceseze un buton în dreapta sus în condițiile în care 20 de ani au lucrat cu un buton în drepta jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here