Siguranța la locul de muncă

0
104

 

 

Protecția și securitatea în muncă reprezintă totalitatea acțiunilor efectuate cu scopul de a preveni riscurile profesionale, de a proteja lucrătorii.

Conform legii nr. 90 din 12 iulie 1996, activitatea de protecție a muncii asigură aplicarea criteriilor ergonomice pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și pentru reducerea efortului fizic, precum și măsuri adecvate pentru munca femeilor și tinerilor.

Normele de protecție a muncii se aplică salariaților, membrilor cooperatori, persoanelor angajate cu convenții civile, cu excepția celor care au drept obiect activități casnice, precum și ucenicilor, elevilor și studenților în perioada efectuării practicii profesionale.

Angajatorul are obligația de a asigura lucrătorilor condițiile optime de lucru, de a minimaliza șansele de accidente profesionale. De asemenea, angajatul are obligația de a respecta normele de protecție și securitate în muncă impuse de angajator.

Pentru a stabili normele de protecție și securitate și pentru a indica și evalua riscurile de accidentare la locul de muncă, angajatorul poate apela la firme specializate.

Una dintre cele mai bune variante pe care angajatorul o poate alege este compania de consultanță SmartFox.

Compania de consultanță SmartFox, înființată în anul 2010, s-a adaptat cerințelor pieței și a creat pachete de servicii personalizate adaptate nevoilor clienților.

Primul pas pe care îl face compania SmartFox este obținerea informațiilor prin deplasare la fața locului și culegerea datelor prin activitatea de teren. După aceasta, compania trece la etapa de analiză în funcție de profilul activității desfășurate, factorii de risc și nivelul de risc rezultat. Abia după aceea, compania SmartFox ajunge la implementarea celei mai bune variante. Iar consultanții companiei nu se opresc aici. Aceștia vor urmări procesul de implementare pentru a se asigura că soluția aleasă este corect pusă în practică și eficientă.

Fiecare angajat trebuie să își desfășoare activitatea, în primul rând, în conformitate cu pregătirea și instruirea sa, precum și cu instrucțiunile primite de la angajator, în acest fel eliminând expunerea la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât pentru propria persoană, cât și pentru alte persoane ce pot fi afectate de acțiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă desfășurat.

Instructajul periodic trebuie efectuat de către conducătorul respectivului loc de muncă. Intervalul de timp dintre două instructaje pentru lucrători va fi stabilit prin instrucțiuni proprii în funcție de condițiile evaluate la locul de muncă, dar niciodată nu va fi mai mare de șase luni.

După efectuarea instructajului, este nevoie de completarea fișei individuale de instructaj privind protecția și securitatea în muncă. Angajatul și celelalte persoane care au luat parte la instructaj vor semna aceste fișe, iar angajatorul are obligația de a le păstra în cadrul companiei pe întreaga durată de derulare a contractului individual de muncă cu persoana în cauză.

Protecția și securitatea în muncă este un aspect extrem de important în cadrul oricărei companii, indiferent de activitatea desfășurată de aceasta, iar angajatorii trebuie să fie conștienți de acest lucru. Pe lângă faptul că nerespectarea normelor de protecție și securitate în muncă duce la amenzi destul de semnificative, există în joc viața sau sănătatea unui om, respectiv a angajatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here