Evenimente
World Economic Forum: Este prea devreme de calculat impactul COVID-19 pentru ca boala este noua pentru medicina/Care au fost ratele de mortalitate la pandemiile din ultimii 1500 de ani.

Doctor Raul C. Mureșan, directorul Departamentului de Neuroștiințe Experimentale și Teoretice, în cadrul Transylvanian Institute of Neuroscience, a făcut un calcul simplu. Din care reiese că este posibil, dată fiind viteza de propagare, ca într-un termen scurt milioane de români să fie infectați cu coronavirus. Dacă nu se respectă cu strictețe condițiile de izolare stabilite de specialiști. Cei care le încalcă nu sunt simple persoane inconștiente. Nu sunt doar iresponsabili. Sunt pur și simplu ticăloși. Și pot purta pe conștiință o viață întreagă povara victimelor pe care le-au făcut. Cu sânge rece. Și cu zâmbetul pe buze. Și cu o expresie de atotștiutori. De persoane care pretind că se sustrag în mod curajos și lucid unei isterii colective.
O cunoștință apropiată mi-a relatat în urmă cu câteva minute că intenționează să meargă la coafor. Pentru că, ce să vezi, avea programare. Are doi copii minori. Care nu mai merg la școală. Pentru că specialiștii și, apoi, instituțiile statului au stabilit că școala poate deveni un pericol de infecție. Și, prin urmare, decizia, după opinia mea luată destul de târziu, a fost ca elevii să rămână acasă. În condiții de izolare. Și să învețe utilizând mijloacele puse la dispoziție pe internet. Și de televizunea publică. Doamna însă ține musai să meargă cu copiii la coafor. Să-i coafeze și pe ei. I-am explicat că face ceva foarte rău. Mi-a răspuns senină că personalul de acolo este curat, respectă regulile de igienă și, ca atare, nu se poate contamina cu coronavirus. Așa o fi. Or fi curate coafezele și poate sunt curați toți clienții, fără nicio excepție. Dar, curați sau nu, aceștia pot fi purtători de coronavirus. Mai ales că, printre ei, sunt și expați, sunt și români veniți din străinătate. De fapt, locul respectiv este un focar virtual de infecție. Și presupun că, odată cu instituirea stării de urgență, toate saloanele de înfrumusețare vor fi sigilate.
Dar, până atunci, doamna în cauză se duce senină la coafor. Cu copiii după ea. Și îmi răspunde tăios: „Totul este o prostie! Sunteți paranoici cu toții. Ei bine, eu îmi asum pericolul. E viața mea și fac ce vreau cu ea. Iar copiii nu mor din coronavirus. O demonstrează statistica”. Poate că e așa. Poate că statistic, din pespectiva coronavirus, copiii sunt nemuritori. Numai că acești copii au bunici. Iar această doamnă are părinți. Acestora li se face dor. De fiică și de nepoți. Și se pot contamina. Iar statistica invocată de respectiva doamnă este la fel de implacabilă. Bătrânii care se îmbolnăvesc de cornavirus mor pe capete.
Cum ar fi ca, Doamne ferește, părinții doamnei să fie contaminați, iar unul sau amândoi să meargă în cele sfinte? Cum ar trăi această doamnă cu povara faptului că s-a comportat ca un ucigaș cu cânge rece? Ar da vina pe soartă? Ar spune că viața părinților ei a fost jucată la un soi de ruletă rusească? Poate că ea se va împăca într-un târziu cu propria conștiință. dar ce vor simți nepoții, respectiv copiii doamnei, aflând că, după ce s-au dus de mănuță cu mămica la coafor, i-au contaminat fără să vrea pe bunici și le-au luat viața. Acești copii cum vor trăi cu o asemenea povară?
Cred că întâmplări de acest fel sunt nenumărate. De aceea, admir comunitățile disciplinate, care au cultura necesară de a se conforma regulilor sabilite de specialiști. De specialiștii din lumea întreagă. Care sunt perfect conștienți că nu trăim într-un scenariu de Hollywood. Într-o poveste inventată de unii pentru a panica planeta și pentru a-și atinge nu știu ce obicetive malefice. Acești savanți din lumea întreagă trăiesc în realitate. Ei sunt cei care au dictat și dictează în continuare statelor regulile, în fața cărora trebuie să se conformeze toți cetățenii.
Am văzut cu toții o imagine dramatică. Pentru prima dată, marea piață a Vaticanului era goală. Iar Papa Francisc li s-a adresat oamenilor exclusiv prin intermediul televiziunii și rețelelor electronice. Slavă Domnului că le avem! Și i-am admirat pe italieni, care s-au trezit târziu. Dar s-au trezit. Tot ieri am văzut Sibiul încremenit. Un oraș pustiu. Oamenii au înțeles că trebuie să se izoleze fiecare la el acasă. Pentru că numai astfel poate fi încetinită propagarea virusului, în așa fel încât medicii, și ei afectați de pandemie, să aibă timpul necesar pentru a trata rând pe rând cazurile grave. Salvând câte vieți pot. Iar savanților li se oferă timpul necesar pentru a descoperi vaccinul adecvat.
Aș vrea din tot sufletul să văd că și marea comunitate a cetățenilor din București, cel mai lovit oraș din România, are capacitatea de a se comporta civilizat. În respect față de viețile lor și ale celorlalți. Dacă e bine ca străzile să rămână pustii, dacă este necesar ca mall-urile să se golească, dacă este indispensabil ca sălile de fitness, restaurantele, discotecile, barurile, saloanele de înfrumusețare, etc. să se închidă, atunci să se închidă, pentru numele lui Dumnezeu! Altfel cuvântul „solidaritate” nu mai are niciun conținut. Și nu ne mai rămâne decât să ne comportăm ca animalele.(Sorin Roșca Stănescu)
Evenimente
ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”
Vârsta de pensionare va rămâne 65 de ani! Este anunțul făcut în exclusivitate de șeful Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS. Daniel Baciu susține că vorbim de o eșalonare pentru femei, iar în anul 2030 se vor pensiona la aceeași vârstă ca bărbații, iar speranța de viață de la noi nu permite o majorare a vârstei pentru pensionare.
Realitatea Plus: Pentru cine crește vârsta de pensionare și la ce ne așteptăm în următorii ani?
Daniel Baciu: Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare nici în noua lege a pensiilor. Vorbim de vârsta standard de pensionare, de 65 de ani la bărbați, femeile încă nu au atins această vârstă. Există un grafic de esalonare prevăzut în anexa 5 din legea 360 astfel încât și femeile în anul 2030 vor ajunge la aceeași vârstă ca a bărbaților și ne oprim aici.
În prezent nu avem o speranță mai mare decât țările din Uniunea Europeană unde vârsta de pensionare este mult mai mare decât în România drept pentru care consider că ar trebui să ne oprim aici, la 65 de ani.
Realitatea Plus: Garantati că așa rămâne?
Daniel Baciu: În momentul de față speranța de viață nu e așa de mare și este corelată cu vârsta de pensionare, iar cel puțin până în anul 2030 nu avem această premisă de creștere a vârstei de pensionare, sub nicio formă.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC
Loteria Română anunță reporturi impresionante la principalele jocuri loto, cu ocazia tragerilor care vor avea loc duminică, 27 aprilie. Cel mai mare report se înregistrează la Joker, categoria I, unde este în joc o sumă de peste 17 milioane de lei (peste 3,41 milioane de euro).
La Noroc, reportul cumulat a depășit 13,88 milioane de lei (aproximativ 2,78 milioane de euro), iar la Loto 6/49, la categoria I, se află în joc peste 5,99 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).
Și celelalte jocuri oferă șanse importante: Noroc Plus are un report de peste 501.800 de lei, în timp ce Loto 5/40 vine cu un premiu de peste 1,07 milioane de lei la categoria I.
La tragerile de joi, 24 aprilie, Loteria a acordat 24.032 de câștiguri în valoare totală de peste 1,44 milioane de lei. Printre acestea, se numără și un premiu de categoria a II-a la Joker, în valoare de 138.099 lei, câștigat în Oltenița, județul Călărași.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale
Scandal pe piața auto din Marea Britanie, unde asaltul mașinilor chinezești nu este deloc văzut cu ochi buni. Mai nou, circulă informații potrivit cărora automobilele fabricate în China au capacitatea de a spiona.
n Marea Britanie, mașinile electrice produse de companii chinezești sunt privite cu tot mai multă suspiciune. Fără o lege oficială, dar cu reguli stricte aplicate local, autoritățile au început să restricționeze accesul acestor vehicule în apropierea bazelor militare strategice, de teama unor posibile activități de spionaj.
Tehnologia auto, problemă de securitate națională
Vehiculele moderne, mai ales cele electrice, sunt dotate cu o multitudine de senzori, camere și sisteme de conectivitate permanentă la internet. Deși aceste funcții sunt concepute pentru confortul utilizatorului și optimizarea performanțelor, ele pot deveni o vulnerabilitate serioasă atunci când datele ajung pe serverele unor companii cu legături directe cu guverne străine.
Printre producătorii vizați se numără giganți chinezi precum BYD, Great Wall Motors, Omoda și Jaecoo, tot mai populari în Regatul Unit datorită prețurilor atractive. Însă legislația din China, care obligă firmele să colaboreze cu serviciile de informații, alimentează temerile că aceste mașini ar putea transmite date sensibile fără știrea proprietarilor.
Un exemplu concret este baza RAF Wyton, unde angajații nu au voie să parcheze vehicule electrice chinezești mai aproape de trei kilometri de zonele de comandă. Riscul? Orice mașină conectată poate deveni un „ochi” sau o „ureche” electronică într-o zonă unde informațiile sunt vitale pentru securitatea națională.
Deocamdată, Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a impus o interdicție generală, dar recunoaște că analizează constant posibilele amenințări. În contextul unor tensiuni diplomatice recente cu firme chineze implicate în infrastructura britanică, aceste măsuri ar putea fi doar începutul.
-
Evenimenteacum 2 zile
Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale
-
Companiiacum 2 zile
Curățenie profundă și reîmprospătare a spațiului prin debarasare specializată
-
Automotiveacum 2 zile
Serviciile de inchirieri auto sunt solutii avantajoase de mobilitate pentru turisti
-
Evenimenteacum 2 zile
DEFICITUL BUGETAR AL ROMÂNIEI A CRESCUT LA 2,28% DIN PIB ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2025. STATUL A CHELTUIT MAI MULT DECÂT A ÎNCASAT
-
Evenimenteacum 2 zile
TANCZOS BARNA, DESPRE DEFICITUL RECORD ÎN PRIMELE 3 LUNI: „TREBUIE CONTINUATĂ REDUCEREA CHELTUIELILOR ȘI CREȘTEREA INVESTIȚIILOR”
-
Evenimenteacum 21 de ore
REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC
-
Evenimenteacum 18 ore
ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”