Sabin Sarmas: „Prioritatea zero a ADR în aceste zile este punerea la dispoziția cetățenilor și a instituțiilor publice a oricărei soluții electronice care poate duce la prevenirea răspândirii virusului COVID-19

0
88

Autoritatea pentru Digitalizarea României este o nouă instituţie care se află în subordinea Guvernului şi este condusă de Sabin Sărmaş în calitate de preşedinte.

Cea mai mare problemă pe care o are România la nivelul serviciilor publice electronice este interoperabilitatea, a atenţionat, luni, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaş.

Sabin SĂRMAŞ, Preşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României: „Ne propunem ca autoritate să digitalizăm atât sectorul public, cât și sectorul privat”.

Prioritățile ADR:
1. Interoperabilitatea, care este cea mai mare problemă a României în zona serviciilor digitale. România este o țară fără autostrăzi digitale. Din păcate, nici proiectele IT aflate în derulare nu sunt interoperabile.
2. Infrastructura. În ultimii doi ani s-a pierdut timpul, în această perioadă nu s-a făcut nimic. Împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, se vor face câțiva pași în această direcție pe zona cloud-ului guvernamental.
3. Identitatea electronică. Trebuie să avem semnătura electronică în zona publică.
4. Reglementările din domeniul software. În acest domeniu ne întâlnim cu un soi de haiducie. Nu există niciun nivel de standardizare și interoperabilitate în domeniul soluțiilor software. Practic, furnizorii livrează beneficiarilor din zona publică soluții nestandardizate și fără interoperabilitate.

„De la ADR se doreşte să fie o instituţie mult mai agilă, focusată pe ceea ce numeşte transformare digitală, nu digitalizare. Ne propunem să fim o autoritate care să ajute transformarea digitală, atât a mediului privat, cât şi a mediului public. Focusul nostru va fi pe zona publică, pe marile proiecte pentru marii beneficiarii ai celor 36 de evenimente de viaţă. Interoperabilitatea este cea mai mare problemă pe care o are astăzi România la nivelul serviciilor publice electronice pe care le oferă. România, la nivel de digital, este un fel de ţară fără autostrăzi digitale. Îmi pare rău să spun că foarte multe dintre proiectele care sunt în curs de finanţare nu sunt pregătite pentru interoperabilitate”, a declarat Sărmaş, într-o conferinţă de specialitate.

Guvernul Romaniei, prin Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, si organizatia neguvernamentala Code for Romania au lansat, luni, 16.03.2020, platforma online COVID-19 Stiri Oficiale (stirioficiale.ro).

„Prioritatea zero a Autorității pentru Digitalizarea României în aceste zile este punerea la dispoziția cetățenilor și a instituțiilor publice a oricărei soluții electronice care poate duce la prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vorbim de platforme de informare, comunicare sau gestiune a serviciilor publice care ajută cetățenii să ia decizii corecte și să limiteze expunerile acestora. Le mulțumim voluntarilor care ne ajută în acest demers, precum și instituțiilor care au înțeles că tehnologia poate fi mai utilă ca oricând pentru cetățenii români de pretutindeni”, a afirmat Sabin Sarmas, președintele Autorității pentru Digitalizarea Romaniei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here