Pe rechinii imobiliari nu-i atinge nici Coronavirusul! Ce ar putea sa faca statul pentru oprirea scurgerii banilor publici in vreme de criza?

0
126

Primaria Capitalei trebuie sa plateasca aproape 3,8 milioane de euro in baza unei hotarari a instantei pentru o expropriere din anul 2010, dupa ce vineri, 27 martie, PMB a fost instiintata ca este executata silit. Dar cat de just este in vremuri de stare de urgenta si criza globala ca statul sa bage adanc mana in buzunar si sa plateasca o astfel de suma… cand altele sunt urgentele?

Practic statul ar fi trebuit sa ia in calcul cateva decizii punctuale mai ales ca vorbim despre exproprierea unui parc. Cateva variante la indemana ar fi fost suspendarea platilor pe perioada starii de urgenta. Esalonarea platilor pe o perioada de timp indicata prin lege. Imposibilitatea de a schimba destinatia terenurilor care sunt consemnate ca fiind locuri de joaca, parcuri ori terenuri de agrement. Ori scoaterea din destinatia anterioara cu plata unei taxe procentuale la evaluarea terenului catre destinatia care se doreste.

Gabriela Firea, anunta ca solicita Guvernului Romaniei „sa emita un act normativ care sa prevada sistarea executarilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada starii de urgenta, avand in vedere faptul ca toate primariile din Romania isi concentreaza resursele pentru combaterea raspandirii coronavirusului”.

Mai mult, arata Firea, „in acest moment, activitatile generatoare de venituri, atat la nivel national, cat si local sunt reduse, iar resursele bugetare alocate Municipiului Bucuresti de la bugetul de stat sunt insuficiente”. Edilul Capitalei arata ca institutia pe care o conduce „se implica total pentru rezolvarea acestei crize de sanatate”, alocand sume importante pentru aprovizionarea spitalelor si asigurarea protectiei personalului medical, „pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse riscului de marginalizare sociala, precum batranii de peste 65 de ani si oamenii strazii si asigurarea serviciilor edilitare (incalzire, transport public). La acestea se adauga si plata stimulentelor financiare destinate categoriilor sociale vulnerabile, care numai pentru luna martie sunt in valoare de peste 8 milioane de euro!”.

Primarul General a mai explicat ca PMB trebuie sa plateasca datorii insemnate rezultate din procese initiate cu multi ani in urma. Aceste sume vor fi achitate esalonat, insa sunt sume mari care, in aceasa perioada atat de dificila, sunt aproape imposibil de achitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here