Industria auto globală este complet blocată

0
295

România se bucura de o industrie auto printre cele mai semnificative ca pondere în PIB din Uniunea Europeană. Cu doi mari producători de automobile (Dacia și Ford) și cu o puzderie de fabrici de componente auto, această industrie, alături de IT&C reprezenta nucleul dur al economiei naționale.

Astăzi avem și Dacia și Ford oprite pentru o periuoadă nedeterminată, iar marile companii producătoare de componente (Continental, Draxlmaier) și-au închis porțile, la rândul lor.

Iar perspectiva pieței auto nu indică nimic bun. În Statele Unite, cea mai mare piață a lumii, vânzările de automobile au scăzut sub 12 milioane unități, ca volum anualizat, calculat în martie 2020. Acest nivel nu s-a mai atins din 2011.

Nimeni nu mai vinde nimic, cumpărătorii nu mai comandă. Pur și simplu, piața este total blocată. Și urmează aprilie, una dintre cele mai bune luni pentru vânzări, în mod tradițional. Dintre toate companiile auto mari americane listate la bursa din New York, se pare că Ford are cele mai proaste perspective:

la toate acestea trebuie adăugată și prăbușirea pieței chinezești în februarie, după un șir de 20 de luni de contracții neîntrerupte:

 

Astăzi, nimeni nu poate, practic, anticipa cât de mult pot să se diminueze vânzările în anul acesta, cât de lungă poate fi perioada de înghețare a pieței și cât de mult poate „costa” această înghețare companiile producătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here