Atenție la Mioveni – Realitatea Financiară

0
103

La Mioveni, lângă Pitești se află cea mai importantă companie din România, Dacia Renault. Cu o cifră de afaceri de aproximativ 5 miliarde de Euro pe an, Dacia reprezintă compania fanion a țării și principalul exportator. Totodată, Dacia Renault este motorul principal care a dus România pe locul 9 în ierarhia producătorilor europeni de automobile. La Mioveni lucrează aproape 15 000 salariați și încă peste 100 000 de slujbe la nivel național depind de această fabrică. Dacia Renault este, cu certitudine, o companie de importanță sistemică pentru țara noastră.

Acționarul majoritar, proprietarul companiei practic, este grupul francez Renault, unul dintre marii constructori de automobile. Iar Renault are serioase probleme financiare, motiv pentru care acțiunile companiei sunt într-o scădere accentuată. Și nu datorită corona-crizei, ci datorită unei crize interne care s-a agravat teribil în contextul pandemiei. Acțiunea Renault, de altfel, scade continuu începând cu septembrie 2019, de altfel.

Astfel, dacă la 13 septembrie anul trecut cotația acțiunii Renault era de 58 de Euro, astăzi închiderea a avut loc la prețul de 17,47 Euro/acțiune.

Trimestrul I al anului în curs a adus pentru constructorul francez cele mai mici venituri din ultimul an, puțin peste 9 miliarde de Euro, în scădere accentuată de la cele 16 miliarde de Euro realizate în trimestrul precedent:

Compania franceză a solicitat guvernului de la Paris un credit de urgență în valoare de 5 miliarde de Euro, dar ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a anunțat că așteaptă ca Renault să dea dovadă că încearcă să se restructureze, ca o garanție pentru acordarea respectivului credit.

Guvernul francez cere, în mod constant, ca producătorii auto francezi trebuie să readucă mai multe capacităţi de producţie în Franţa, în schimbul sprijinului guvernamental, şi că doreşte ca aceştia să dezvolte maşini ecologice, cu niveluri scăzute de poluare. dar readucerea de capacități de producție înapoi în Franța poate să însemne reduceri de capacități în alte uzine, inclusiv în cea de lângă Pitești.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here