Comerțul cu ridicata, creștere față de anul trecut

0
85

Afacerile din comerţul cu ridicata s-au majorat cu 4%, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2019, cea mai importantă contribuţie la această creştere provenind comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a înregistrat o creştere de 23,9%, comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii de 15,4%, comerţul cu ridicata nespecializat de 5,2%, comerţul cu ridicata specializat al altor produse de 3,4%, comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare de 3,1%, iar comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului de 0,5%.

Pe de altă parte, raportat la perioada de referinţă, au fost consemnate scăderi în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-11%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,1%).

Totodată, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în termeni nominali cu 2,2%, în primele şase luni ale anului, faţă de acelaşi interval din 2019, potrivit Agerpres.

Conform datelor oficiale, în iunie 2020, faţă de iunie 2019, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, au crescut pe ansamblu cu 3%, datorită rezultatelor pozitive înregistrate în: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+28,8%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+7,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+6,6%), comerţul cu ridicata nespecializat (+5,5%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+3,2%).

În schimb, scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-17,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-7,1%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,1%).

În acelaşi timp, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat cu 1%, ca serie ajustată, în luna iunie a anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior.

De la lună la lună (iunie vs mai 2020), cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut atât ca serie brută (+9,2%), cât şi ca serie ajustată (+7,7%), în principal datorită activităţilor din: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+39,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+15,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+13,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (+8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+7,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+5%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+2,8%).

La polul opus s-a situat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii, care a scăzut cu 19,7%.

INS menţionează că datele publicate vineri surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de către autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie şi a stării de alertă, din 17 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here