Negulescu, interviul anului la Realitatea Plus: Cum circulau banii plătiți de Ghiță pentru campania lui Ponta

0
72

Dezvăluiri în exclusivitate, la Realitatea Plus, ale procurorului Mircea Negulescu, despre sumele uriașe care ar fi fost plătite de firmele omului de afaceri Sebastian Ghiță pentru consultanță politică acordată fostului premier Victor Ponta, în cursa pentru prezidențialele din 2014. 

Fostul procuror al DNA Prahova a afirmat, în interviul pentru Realitatea Plus, că prin diverse firme și inginerii financiare, omul de afaceri Sebastian Ghiță ar fi plătit 2,5 milioane de dolari pentru campania prezidențială a lui Victor Ponta, din 2014.

„Prin diverse firme din Ploiești, n-aș vrea să dau numele acum, dar credeți-mă că le știu, ca să aducă în România doi consultanți politici de la prestigioasele firme de specialitate Podesta și 370 Revolution (…) și l-au consultat pe domnul Ponta în toată campania electorală”.

Fostul procuror a explicat că era vorba de o schemă folosită de mai multe ori, atât pentru a vira banii către fundația lui Tony Blair, care ar fi primit 220.000 de euro, cât și către cele 2 firme consultanță americane, care au primit 2,5 milioane de dolari.

„Ghita a plătit din Team Net și Asesoft (firme pe care le controla omul de afaceri – N.R.) banii ăștia. Și ca să-i poată plăti a creditat o societate comercială. A dat credit unei societăți care era tot a lui, din banii aceia creditați societatea comerciala i-a dat pe altă firma și banii au plecat în SUA.(…) Aveam nevoie de cineva care să ne explice ce s-a întâmplat cu banii respectivi… Pentru că e foarte greu să-ți dai seama dacă plata a fost corectă sau nu a fost corectă, dacă lucrurile stau într-un fel sau altul. Și atunci trebuie să vorbești cu cineva care a avut acces în zona respectivă”, a afirmat Negulescu.

El a mai precizat că, dincolo de prietenia care-l lega pe Sebastian Ghiță de Victor Ponta, omul de afaceri avea interese concrete și extrem de ambițioase.

„Voia să ajungă ministrul Tehnologiei, bănuiesc că vă dați seama de ce. Ca să poată avea toate contractele IT din Romania. Pentru Ghiță 2,5 milioane de dolari nu reprezintă nimic, e cum ați avea dumneavoastră 100 de lei în buzunar. Contractele sunt pe bani foarte mulți și pentru el nu înseamnă nimic 2,5 milioane de dolari.

Dosarul Ghiţă-Ponta-Blair a fost deschis de procurorii DNA Ploieşti în septembrie 2016. Fostul premier a fost acuzat că și-ar fi folosit „influența ori autoritatea în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite” și „complicitate la infracţiunea de spălare de bani”, iar Sebastian Ghiţă pentru „spălare de bani”.

În iulie 2020, Negulescu a fost acuzat că ar fi „fabricat” dosarul Ponta-Ghiță-Blair.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here