ALRO Slatina a primit ajutoare de stat în valoare de 50 de milioane de euro

0
111

ALRO Slatina a beneficiat de plata a aproximativ 243 de milioane de lei prin schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, pusă în aplicare în luna mai. Combinatul din județul Olt a fost și primul mare consumator energointensiv care a depus dosar în cadrul schemei de ajutor de stat.

Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu, în perioada următoare vor fi soluţionate şi plătite dosarele următorilor mari consumatori, cei care au angajaţi direct şi pe orizontala economiei peste 100.000 de angajaţi.

De asemenea, schema contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activităţii industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creşterii preţului energiei electrice, adică păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe şi indirecte din industriile afectate.

Totodată, se elimină riscul de relocare cu efect imediat în menţinerea gradului de ocupare a forţei de muncă, limitarea şomajului, păstrarea forţei de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective

Guvernul a implementat o schemă de ajutor de stat sub formă de subvenţie directă, pentru consumatorii energointensivi pentru compensarea costurilor cu emisiile de gaze, transferate în preţul electricităţii, după modelul aplicat în alte ale Uniunii Europene.

Măsurile propuse prin OUG, aprobată în luna mai, permit păstrarea competitivităţii firmelor din România în raport cu ceilalţi competitori din spaţiul european care au acordat deja astfel de măsuri financiare, cât și cu mari consumatori de energie din afara acestuia, care nu au instituit o schemă de comercializare ETS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here