Bursa de Valori București, promovată luni la statutul de piața emergentă. Evenimentul poate fi comparat, ca importanță în plan economic, cu aderarea României la UE

0
66

Acest moment va fi marcat de Bursa de Valori Bucureşti printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare la care vor participa toţi partenerii BVB alături de care s-a putut realiza acest moment istoric, instituţii ale statului, autorităţi de reglementare şi parteneri instituţionali. La evenimentul “România emergentă” participă premierul Ludovic Orban, dar și ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, în martie, că România este pe cale să fie avansată la statutul de Piaţă Emergentă Secundară și includerea în indicii FTSE corespunzători în cadrul revizuirii din septembrie 2020.

Revizuirea s-a bazat pe analiza lichidității individuale a 8 companii româneşti ce îndeplinesc criteriile de dimensiune ale FTSE Russell) în perioada iulie 2019 – iunie 2020. FTSE Russell a precizat că este suficient, în primă fază, ca cel puțin 2 companii să îndeplinească acele criterii de eligibilitate FTSE Global All Cap pe baza datelor de tranzacţionare de la 30 iunie 2020.

Pe baza calculelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi a valorilor curente privind numărul de acţiuni considerate free float, la sfârşitul lunii martie 2020, două companii româneşti sunt pe cale să fie incluse în indicii de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) şi S.N. Nuclearelectrica (SNN). Acestea ar trebui să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate, în următoarele trei luni. Astfel, Banca Transilvania trebuie să asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puţin 2.150.000 de acţiuni pentru încă două luni, în timp ce S.N. Nuclearelectrica trebuie să asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puţin 27.000 de acţiuni pentru cele trei luni rămase, până în iunie 2020.

Bursa de Valori Bucureşti menţionează că va continua să lucreze împreună cu companiile emitente, participanţii la piaţă şi autorităţile pentru îmbunătăţirea lichidităţii pieţei şi pentru a asigura includerea în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell în septembrie 2020 şi mai departe pentru a creşte semnificativ numărul companiilor româneşti incluse în indici FTSE Russell Emerging Markets.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here