INS a revizuit la 11,9% contracția PIB în al doilea trimestru. Cîțu: Sunt date bune, care confirmă revenirea

0
110

Institutul Naţional de Statistică a revizuit, în sens pozitiv, contracția Produsului Intern Brut pentru al doilea trimestru al anului. INS a redus de la 12,3% la 11,9%,estimările privind contracţia PIB în trimestrul II faţă de primul trimestru. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a comentat optimist statistica, afirmând că sensibila corecție pozitivă indică o revenire în „V” a economiei.

Datele provizorii publicate în septembrie de Statistică indicau faptul că Produsul Intern Brut în trimestrul II a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu trimestrul I din 2020. Conform comunicatului INS, faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 10,3% pe seria brută şi cu 10,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit Agerpres.

INS precizează că diferența față de varianta publicată în comunicatul de presă din 8 septembrie 2020 a rezultat ca urmare a revizuirii datelor pentru perioada 2010-2017, în urma unor rezerve formulate de către Biroul European de Statistică (Eurostat).

La scurt timp, ministru Finanțelor a comentat datele, afirmând că este un semnal bun pentru starea economiei. „Este evident că strategia de a canaliza cât mai multe resurse spre investiţii, 30 de miliarde lei în 9 luni şi cea mai mare sumă din ultimii 10 ani, a funcţionat. (…) Sunt date foarte bune care susţin scenariul de bază cu o revenire în V a economiei din trimestrul III 2020”, a scris Cîțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here