Producția industrială, scădere de 14,2% în primele opt luni ale anului

0
107

Producţia industrială a scăzut, în august, cu 10,5% față de luna precedentă, ca serie brută, dar a crescut cu 3,9% ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Comparativ cu luna august a anului trecut, producţia industrială a fost mai mică cu 4,3%
ca serie brută și cu 5,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de
sezonalitate.

În primele opt luni ale anului, contracția producției industriale, față de același interval din 2019 a fost de 13,7% în serie brută și de 14,2% în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Scăderea producției în luna august 2020 față de luna precedentă, în serie brută, a fost provocată de scăderilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-12,1%), industria extractivă (-3,1%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,1%).

Creșterea producţiei industriale, în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost generată de sporul industriei prelucrătoare, de 4,2%, în timp ce
industria extractivă și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,7%, respectiv cu 1,2%, potrivit INS.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 4,3%, ca urmare a scăderilor din industria extractivă (-10,5%), industria prelucrătoare (-4,3%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,6%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 5,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-10,2%), industria prelucrătoare (-4,6%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,9%).

Comparativ cu primele 8 luni ale anului trecut, producţia industrială, în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 14,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-15,3%), industria extractivă (-10,3%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,4%).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here