Metroul din Cluj-Napoca va costa peste un miliard de euro.

0
109

Proiectul privind metroul din Cluj-Napoca intră în linie dreaptă. Noua linie de transport va avea nevoie de o finanțare de aproape 5,7 miliarde de lei, bani care vor fi accesați din fonduri europene nerambursabile. Metroul va străbate orașul pe axa est-vest și va fi conectat cu trenul metropolitan, potrivit clubferoviar.ro.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus în dezbatere publică proiectul HG privind nota de fundamentare a proiectului. Inițiatorii explică faptul că populația Clujului a crescut în ultimii 15 ani cu o medie anuală de peste 800 de locuitori/an. Populația comunei Florești, devenită noul pol imobiliar al Clujului, a cunoscut o creștere medie anuală de peste 2.200 de locuitori/an, iar poluarea auto a crescut proporțional.

Tocmai din acest motiv, viitoarea magistrală, cu o lungime de aproape 15 kilometri, va avea un cap de linie chiar centrul zonei de sud a Comunei Florești, iar celălalt la podul IRA, de unde se face conexiunea cu trenul metropolitan. Legătura cu Aeroportul Avram Iancu se va face într-o primă etapă prin transbordarea pasagerilor. Metroul din Cluj-Napoca este vital și pentru accesibilitatea la noul Spital Regional de Urgență.

Viteza comercială va fi de 40km/oră, iar intervalul de circulație de 90 de secunde.

Noua linie de metrou va avea o capacitate de 9.000-15.000 de pasageri pe oră și sens, o lungime de 14,4 km, 14 stații și un depou.

Proiectul se va derula prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) 2021-2027 și/sau Programul Operațional Transport (POT) 2021-2027 și ar urma să dureze șapte ani de zile. Valoarea totală a proiectului de investiții este de 5.669.949.835 lei, inclusiv TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here