Proiect de lege pentru marcarea produselor agroalimentare cu eticheta „CALITATEA PREMIUM”

0
94

Produsele alimentare făcute doar cu materii prime românești și fără aditivi alimentari vor putea fi marcate cu mențiunea “Calitate Premium”, potrivit unui proiect aflat în dezbatere la Ministerul Agriculturii.

Documentul stabilește atât condițiile exacte pe care trebuie să le îndeplinească produsele pentru a putea fi marcate cu această mențiune, cât și modul în care producătorii pot solicita eticheta pentru un produs alimentar, potrivit avocatnet.ro.

În esență, un produs alimentar se califică a fi de „Calitate Premium” doar dacă, la fabricare, „se utilizează materii prime provenite din țara în care se obține produsul, nu are în compoziția lui aditivi alimentari și (…) se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii”.

În plus, materia primă trebuie să reprezinte mai mult de 50% din „produsul agroalimentar marcat cu mențiunea «Calitate Premium» sau pe care consumatorul îl asociază de obicei cu denumirea produsului, și pentru care, în majoritatea cazurilor, este necesară o mențiune cantitativă, provenit din țara în care se obține produsul, a cărei trasabilitate poate fi verificată, furnizată de la ferme agricole/ de creștere a animalelor care exclud OMG-urile din sistemul lor de producție/ exploatații agricole/ unități de procesare/ plantații sau din flora spontană”.

Toate produsele „Calitate Premium” vor fi înscrise într-un registru dedicat, creat și administrat de Ministerul Agriculturi, ce va avea și obligația de a-l publica pe site-ul propriu și de a-l actualiza permanent.

Pentru a fi pus în practică, ordinul trebuie să primească semnătura ministrului Agriculturii și apoi să fie publiat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here