Scenariu de coșmar în Marea Britanie, economia a revenit pe pantă descendentă

0
92

Economia Marii Britanii a intrat pe o curbă descendentă în noiembrie, după șase luni de creștere, ca urmare a revenirii în forță a pandemiei COVID și impunerea de noi restricții dure. 

Cifrele oficiale prezentate vineri arată o scădere a Produsului Intern Brut, pe comparație lunară, cu 2,6% față de octombrie, Chiar și așa, scăderea poate fi dar aceasta este mai mică decât așteptările economiștilor, care anticipaseră o contracție de 5,7%, potrivit Financial Times.

Scăderea din noiembrie este ma mică față din al doilea trimetru al anului, perioada de vârf a primului val al pandemiei. Economia britanică s-a contractat atunci cu 19%, dar a recuperat 16% în cel de-al treilea semestru.

Chiar și așa, PIB este cu 8,5% sub valoarea din februarie, înainte ca primul val al pandemiei să lovească Regatul Unit.

Economiștii se așteaptă la un ușor reviriment pentru decembrie, când restricțiile au fost relaxate, pe prima parte a lunii, însă pentru ianuarie se conturează o nouă contracție, ceea ce ar sugera o evoluție în „W”.

Marea Britanie s-a aflat oficial în recesiune, adică două trimestre consecutive de scădere a economiei, în prima jumătate a anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here