Fluctuatia ratei de schimb valutar

0
179

Fluctuatiile de curs de schimb valutar sunt normale, intr-o economie dinamica, suma a economiilor modiale. Exista numerosi factori care influenteaza rata de schimb valutar, intre care se includ performantele economice ale unei tari, rata inflatiei, marimea investitiilor de capital, rata dobanzii, etc. Rata de curs de schimb valutar este determinata, de regula, in functie de punctele forte sau de punctele slabe din plan economic; astfel se explica fluctuatiile de valoare ale monedei, de la un moment la altul.

Schimbul valutar este parte din procesul de comert international, avand influenta asupra bunei sale desfasurari; de asemenea, rata de schimb valutar are un rol important in evolutia economica, in stabilirea ratei dobanzii, in atragerea de investitii de capital.

In ceea ce priveste comertul international, o moneda nationala slaba face ca importurile sa fie mai scumpe, in timp ce stimuleaza clientii internationali sa cumpere, prin exporturi mai ieftine. In functie de caz, o moneda mai slaba sau mai puternica face ca balanta comertului extern sa fie pe deficit sau pe surplus, pe termen mediu si lung. In mod paradoxal, o moneda puternica poate reduce competitivitatea exporturilor si ieftini importurile, ceea ce face ca deficitul balantei de comert exterior sa creasca, eventual slabind moneda printr-un mecanism de auto-ajustare. Insa, inainte ca acest lucru sa se intample, industriile dependente de export pot fi periclitate de o moneda nejustificat de puternica.

Investitiile de capital fluctueaza si ele, in functie de situatia politica dintr-un stat, de dinamica economiei, de stabilitatea monedei nationale. O moneda nationala stabila va stimula investitiile de capital; o moneda fluctuanta va alunga investitorii, din cauza existentei unui risc crescut de a pierde profit, pe motiv de impredictibilitate.

Analizele de specialitate certifica faptul ca rata de schimb valutar are un impact deosebit de important asupra economiilor nationale, dar si asupra celei globale. Pentru ca fluctuatiile de moneda reprezinta un factor de risc pentru investitori, sfatul pentru acestia este sa foloseasca instrumente diferite de investitie disponibile, mai ales in cazul celor care au o expunere mare pe pietele de profil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here