Cum de nu a vazut BNR operatiunile prin care, ING Bank Romania falsifica destinatia de export a motoarelor de Boeing, astfel incat, pe legaturi securiste ante-1989, sa ajunga in Iran, tara aflata sub embargou? – Ziarul Incisiv de Prahova

0
274

Două fapte: Institutul National de Statistica a comunicat o necredibila crestere economica de +5,3% in trimestrul IV 2020 (față de trimestrul III). Analiștii financiar-bancari consultați de Bloomberg estimaseră +0,5%. De zece ori mai puțin.Și încă un fapt: în 2020 din trei lei împrumutați prin credite noi din sectorul bancar, doi s-au dus la stat și cel mult un leu la populație și companii. Prin urmare, statul roman, a fost principalul client la care s-au inchinat bancile in 2020, în timp ce BNR se asigura că mențin cele mai mari dobânzi la credite din Uniunea Europeană. La se va întâmpla și în 2021 cu închinatul băncilor: tot la stat.Creditul guvernamental (adică banii împrumutați de la băncile din Romania de administrație) s-a majorat în 2020 până la 145,6 miliarde lei (+25,3% într-un singura an, respectiv cu 29,4 miliarde de lei). Creditul guvernamental nu include nimic neperformant, pentru ca statul nu e in default.Creditul neguvernamental în schimb (pentru populație și companii) și care în raportările BNR include și împrumuturile devenite neperformante, s-a majorat cu doar 5,5% într-un singur an, respectiv cu doar 15 miliarde de lei ( o parte din această sumă reprezintă categoric neperformanță iar o altă parte credite pe garanții date tot de stat pentru (unele) IMM-uri care au sărit sau nu peste rând). Deci, tot la stat s-au închinat băncile, și aici.

Eu cred că analiștii financiari nu s-au înșelat în privința prognozelor făcute pentru trimestrul IV (premierul le râde în nas ca o prognoza o creștere de 10 ori mai mică decât în realitatea LUI ,,fantastică” – def – ,,care nu există în realitate, creat, plăsmuit de imaginație, ireal”). Dar reacția analiștilor ,,de după”, despre care demonstrez aici că în 2020 s-au închinat la stat, și mai ales ,,ajustarea” prognozelor lor îmi confirmă un singur lucru: până când în România nu se va ține din ce în ce mai mult cont de analizele nepartizane, independente, va fi vai de steaua noastră. Un prim pas este să ne lamurim si cu analistii financiari din bancile din Romania.

Agentia de presa Bloomberg scrie un articol in care avem o stire (la zi, si anume ca economia Romaniei ar fi crescut in trimestrul IV 2020 față de trimestrul III cu 5,3%, preluată din datele comunicate ,,pe surse alternative” de la Institutul National de Statistica, ceea ce conduce la comunicarea unei contracții economice de -3,9%.

Dar stirea scrisă pe Bloomberg ascunde în esență o alta, care realmente este de breakingnews. Bloomberg, înainte de eliberarea din ,,închisoarea” statistică a unor date importante, cum e evolutia PIB, face un sondaj. Pe baza lui, calculează o medie a estimărilor. Iar media estimărilor de la la analiștii consultați de Bloomberg a fost o crestere de 0,5 în trimestrul IV. Ce a comunicat INS în trimestrul IV (pe surse ,,alternative”)?

O creștere de peste 10 ori mai mare, respectiv de +5.3%. La prima vedere, ar parea ca analistii financiari bancari din Romania sunt buni de nimic si ar trebui concediați toți. Insa doar la prima vedere, pentru ca in esenta datele comunicate de INS pentru trimestrul IV sunt absolut necredibile.

De aceea, m-as fi asteptat de la analistii financiari bancari asupra carora planeaza suspiciunea de incompetenta (daca datele comunicate de INS ar fi reale), sa reactioneze, sa ceara explicatii, sa arate public elementele care au stat la baza prognozei lor si daca cifrele comunicate de INS sunt sau nu credibile.

Ati vazut vreao reactie a analistilor financiari bancari in sensul asta? Nimic! Din contra, unii, de la doua banci, doresc sa se adanceasca in ridicol.

Zice unul dintre ei, de la banca ce trebuie sa returneze statului circa 600 de milioane de lei in urma fraudei constatate de Curtea de Conturi si ICCJ la banca ,,lor” de locuinte: ,,Urmare a datelor INS am revizuit in sus si prognoza de crestere economica pentru 2021, de la +2,7% la +4,2%”.

Zice altul, de la o banca tot infractoare din punctul de vedere al incalcarii embargoului impus de SUA Iranului, grup bancar ce a platit 600 de milioane de dolari ,,intelegere” pentru a scapa de incriminarea penala pentru incalcarea embargoului: ,,ne-am marit prognoza de crestere de la +3,7% in 2021 la +5,5%” in urma comunicarii datelor INS.

Cu siguranta acesti analisti nu fumeaza nimic de la debitul de tigari. Sa inteleaga toata lumea: faptul ca economia ar fi scazut mai putin decat asteptarile (cu necredibilul -3,9% anual generat de necredibilului +5,3% in trimestrul IV, de 10 ori mai mult decat ceea ce estimau analistii) poate fi o veste buna pentru propagandistii ,,fericirii din anul 2000”, dar, statistic, este o veste nefavorabila pentru anul 2021: pentru ca economia s-ar fi contractat mai putin in 2020 (-3,9%), se creeaza ceea ce se numeste efect de baza.

Adica anul 2021 porneste de la o baza mai mare decat se estima initial, si, pe aceleasi masuri economie, cresterea economica este MAI MICA. Deci ar fi trebuit sa revizuiasca in jos pentru 2021, statistic, de bază, in niciun caz in sus.

Pe scurt: nu cred ca analistii financiari bancari din Romani au ajuns sa fie prosti (pe vremea cand faceam eu emisiuni la The Money Channel, niciun analist invitat, inclusiv Citu sau Isar, nu isi permiteau sa vina cu prosteli din astea).

E drept, ca pe vremea aia, bancile nu stateau sa suga de la stat (cvasi-exclusiv) ceea ce inseamna creditare noua si dobanzi mari.

Iar ca sa fie credibili si sa vanda credite, analistii financiar-bancari nu riscau vreodata sa para de doua ori prosti.

Concluziv, eu nu cred ca au fost prosti cand au estimat in medie 0,5% in trimestrul IV iar INS a venit cu necredibilul de 10 ori mai mare. Eu cred ca abia acum unii isi doresc cu tot dinadinsul sa para prosti. Poate si pentru ca actionarii privati ai bancilor comerciale de unde provin ei sunt mangaiati pe crestet de BNR. Chiar, cum de nu a vazut BNR frauda de la BCR Banca pentru Locuinte? Si cum de nu a vazut BNR operatiunile prin care, ING Bank Romania falsifica destinatia de export a motoarelor de Boeing, astfel incat, pe legaturi securiste ante-1989, sa ajunga in Iran, tara aflata sub embargou, se intreaba analistul economic Radu Teodor Soviani. (Cristina T.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here