Pe sub „nasul” autoritatilor peste 30.000 de tone de deseuri menajere (si nu numai) din alte judete sunt aduse, lunar, la o groapa de gunoi din Prahova – Ziarul Incisiv de Prahova

0
103

Colectarea deșeurilor constituie o bombă cu ceas și în Prahova.

In timp ce in zona Centurii de Vest, au aparut fantome deghizate in masini de gunoi neinscriptionate si se acrediteaza ideea ca mafia gunoiului se pregateste sa puna mana pe salubritatea din judet, cu ajutorul lui „Portocala”, fost procuror, punand sub semnul intrebarii licitatia pentru noua firma care va inlocui ROSAL, in Prahova sunt aduse din alte judete peste 30.000 de tone de deseuri „menajere”, la o groapa de gunoi din Boldesti – Scaieni.

Rampa ecologică de la Boldești-Scăeni a fost deschisă în august 2001, pe o suprafață totală de 13,8 hectare si cu o capacitate de depozitare de peste 2,5 milioane de metri cubi. Actualul proprietar, Vitalia Servicii pentru Mediu, se lăuda în 2011 cu o extindere de încă 250.000 de metri cubi a spațiului de depozitare, suprafata noii alveole fiind de 1,5 hectare.

Compania a făcut un pui în orașul Băicoi, unde administrează, tot din 2011, o altă rampă ecologică, prin subsidiara Vitalia Salubritate Prahova.

Această afacere a beneficiat de consultanța firmei KVB Economics din București, fondată de PDL-iștii Silvian Ionescu și Sulfina Barbu. În acel moment, cei doi erau ieșiți din KVB și ocupau funcțiile de comisar-șef al Gărzii de Mediu și, respectiv, ministrul Mediului.

Fost rugbist de performanță, Octavian Morariu, managerul Vitalia, fost preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) și preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby (FIRA-AER). Banii îi vin însă din afacerile cu deșeuri, iar apetența pentru domeniu se trage din trecutul său de angajat al multinaționalei franceze Veolia Group– cel mai puternic brand european pe piața serviciilor comunitare. La sfârșitul anilor 80, în plin comunism, Octavian Morariu a emigrat în Franța unde și-a început cariera lucrând pentru concernul Vinci și reprezentanțele sale din Europa Centrală și de Est, apoi pentru Veolia. În 2003, Morariu a fost numit șeful Agenției Naționale de Sport – funcție cu rang de secretar de stat în guvernul Năstase.

Firma Vitalia Servcii Pentru Mediu a fost înființată în decembrie 2006 și, câteva luni mai târziu, în 2007, prelua sistemul prahovean integrat de management al deșeurilor.

Oare sunt respectate normele in judetul Prahova privind închiderea sau monitorizarea gropilor de gunoi atunci când capacitatea acestora este depășită?

Specialistii in domeniu din Ministerul Mediului consultati de ziarul Incisiv de Prahova au confirmat ca aceste norme nu sunt respectate si ne-au prezentat o schema a mafiei, cu exponenti ce ajung la varful statului. O vom prezenta intr-un articol separat.

În momentul în care avem o groapă de gunoi, aceasta emană metan, un gaz cu efect de seră declarat.

Acestea sunt al treilea poluator la nivel mondial, responsbil pentru încălzirea globală și pentru situația pe care o avem acum, pentru că ne uităm afară și nu mai înțelegem dacă este vară sau toamnă.

În momentul în care se dă o autorizație pentru deschiderea unei gropi de gunoi se constituie un fond de închidere.

 În momentul în care gropa de gunoi a ajuns la capacitatea declarată, groapa respectivă trebuie închisă. Din cauza asta trebuie să ai niște bani puși deoparte ca operator, într-un cont special dat de către cel care te-a autorizat. Acești bani trebui folosiți pentru închiderea și monitorizarea gropii pentru a nu avea emisii în atmosferă sau viitoare incendii. În momentul de față nu știu dacă putem să numărăm pe degetele de la o mână toate gropile care au dat acești bani și au constituit acest fond.

De remarcat este si faptul ca, un scandal de proportii a cutremurat Vitalia, fiind vorba de percheziții  care au vizat mai multe infracțiuni de spălare a banilor, prin crearea unor multiple circuite fictive cu sume de bani, provenind aparent din operaţiuni cu caracter transnaţional şi investiţii de echipamente şi mijloace fixe, cu intenţia de a le transfera în contul unor societăţi controlate, din afara ţării. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională era de aproximativ 1.500.000 de euro. Tot atunci, au avut loc și percheziții la Năsăud, mai précis la fostul director al Vitalia din februarie 2018, Dan Purel.

Interesant este că, cu ajutor „divin”, la scurt timp după respectivele percheziții, a fost infirmată implicarea Vitalia în respectivele infracțiuni.

In județul Prahova a fost declanșat un război (politico-economic) de proporții. Un război ce miroase urât-foarte urât, atât la propriu cât și la figurat. Din informatiile noastre, curand, acest razboi va avea un „damf” mare de penal…

De asemenea, un război la al cărui final nu va exista niciun învingător, ci doar foarte multe victime- locuitorii județului Prahova.

In acest context, solicitam oficial Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor – Prahova” sa initieze masurile legale care se impun pentru stoparea acestor activitati prin care Prahova ajunge groapa de gunoi din alte judete. Vom reveni. (Cerasela N.).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here