Importanța situației financiare în business-ul tău

0
333
Simconta

Atunci când deții o afacere, trebuie să efectuezi corespunzător și să depui la termen situațiile financiare ale business-ului tău. Dacă ești la început de drum află tot ce te interesează cu privire la situațiile financiare: ce reprezintă și ce utilitate au pentru afacerea ta.

Cine poate ține contabilitatea unei firme? Situația financiară se realizează de două ori pe an. Firma întocmește în mod obligatoriu și depune bilanțul contabil în termen de 150 de zile de la momentul la care s-a încheiat exercițiul financiar. Documentele se depun la Administrația Financiară în raza căreia este înregistrat sediul social.

Ce reprezintă situația financiară?

Situația financiară este un document oficial care declară performanța financiară a unei firme și care cuprinde informații referitoare la activitatea pe care compania respectivă a prestat-o la un anumit moment.

Care e rolul situației financiare?

  • Analiza și compararea informațiilor în urma contabilității analitice
  • Oferă date pe baza cărora antreprenorul va putea alcătui un plan pentru firmă, un plan de gestionare a resurselor și de analiză a bugetului
  • Creditorii, investitorii și analiștii financiari obțin date pentru verificarea nivelului de performanță al firmei.

Ce informații cuprinde situația financiară a unei companii?

  • Capitalul obținut din activitățile care au fost declarate
  • Capitalul propriu și datoriile
  • Bilanțul contabil
  • Situația veniturilor și a fluxurilor de numerar

Bilanțul contabil este un raport financiar compus din: capital propriu, datorii și active.

Situația de venit oferă date despre cifra de profit (diferența dintre venituri și cheltuieli) sau venitul net al companiei.

Situația fluxurilor de numerar se realizează pe măsura numerarului produs de firmă și apoi se adaugă la bilanț și la situația veniturilor.

Rapoartele financiare sunt folosite de utilizatorii interni (manageri, consiliul de directori, contabili și analiști financiari), cât și de utilizatorii externi (investitori, cumpărători, creditori, organe de reglementare, organe de control și statistică).

Ce sunt situațiile financiare anuale?

Acestea sunt documente de sinteză prin care sunt expuse datele și analiza rezultatelor la finalul exercițiului financiar. Pe baza situației financiare anuale, clienții firmei vor putea să aprecieze dacă pot avea o colaborare de lungă durată cu firma.

Situația financiară anuală te ajută la determini indicatorii privind patrimoniul firmei, precum și gradul de productivitate, rentabilitatea din punct de vedere economic, viteza de rotație a activelor și a datoriilor. Toate aceste elemente sau indicatori pot fi comparate cu cele din anii trecuți. Astfel, analizând evoluția poți afla ce perspective financiare va avea în viitor afacerea ta.

Raportarea situației financiare anuale

Acestea cuprind următoarele elemente: bilanțul contabil, raport profit-pierdere, raportul cu privire la fluxul mijloacelor bănești, note explicative, raportul cu privire la fluxul capitalului propriu.

  • Bilanțul contabil include activele, pasivele și înregistrarea subtotalurilor.
  • Raportul de profit si pierdere se completează după rulajele de venituri și cheltuieli.
  • Raportul financiar cu privire la fluxul mijloacelor bănești poate fie efectuat pe baza informațiilor din conturile contabile sau în urma verificării rezultatelor financiare.
  • Raportul financiar cu privire la fluxul capitalului vizează activele deținute de companie.

În realizarea bilanțului contabil trebuie respectate regulile de evaluare a patrimoniului și să existe coerență între posturile înscrise în bilanț și informațiile înregistrate la contabilitate.

Pentru situații financiare complete este nevoie de un raport care să redea situația reală. Din acest motiv, trebuie să delimitezi sursele atrase de cele din sursele de finanțare proprii.

Notele explicative sunt hotărâte de fiecare firmă în parte, dar în mod obligatoriu trebuie să cuprindă politica de contabilitate a business-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here