Connect with us

Evenimente

Seful Poliției Române, chestorul Eduard Mirițescu, a intrat în vizorul procurorilor Parchetului Curții de Apel Bacău/AUDIAT – ieri – de procurori în cazul CRIMELOR DE LA ONEȘTI – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

Mai mulți polițiști au fost audiați de procurorii Parchetului Curții de Apel  Bacău în cadrul dosarului penal pentru neglijență în serviciu deschis după intervenția ratată a autorităților în cazul luării de ostatici de la Onești, soldată cu doi morți. Anchetatorii Parchetului Curții de Apel au deschis o anchetă după ce polițiștii băcăuani au reclamat faptul că bărbații uciși de Gheorghe Moroșan nu au putut fi salvați din cauza faptului că persoane din conducerea Inspectoratului General al Poliței (IGPR) ar fi refuzat să trimită, la fața locului, trupele SIAS, cu toate că legea le impunea acest lucru. Vizați de ancheta procurorilor sunt chestorii Eduard Mirițescu, adjunct al IGPR și Alexandru Scurtu, șeful SIAS.
Doi oameni au murit, în seara zilei de 1 martie, după ce, timp de cinci ore, au fost ținuți ostatici de Gheorghe Moroșan, un recidivist în vârstă de 68 de ani. Acesta voia, de fapt, să rezolve o problemă legată de faptul că juriștii combinatului Chimcomplex îi executaseră silit apartamentul, după ce nevasta lui, care a lucrat acolo ca gestionară, ar fi provocat, din neglijență, o pagubă în valoare de peste 200.000 de euro.
Timp de cinci ore, Gheorghe Moroșan a încercat să negocieze cu autoritățile, amenințând că, dacă nu va obține, urgent, o hotărâre judecătorească favorabilă sau despăgubiri în valoare de 300.000 de euro, îi va ucide pe cei doi bărbați cu un cuțit de mari dimensiuni.
pre seară, unul dintre ostatici nu a mai suportat teroarea psihică la care fusese supus atâta amar de vreme și l-a lovit pe Moroșan cu piciorul, peste gleznă. Atunci, răpitorul a luat cuțitul și i-a omorât pe amândoi după ce i-a înjunghiat cu bestialitate.
După capturarea criminalului și a soției sale, care l-a ajutat să sechestreze victimele, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău au început audierea tuturor polițiștilor implicați în misiunea de salvare.
Polițiștii au spus că s-a așteptat sprijin de la București
Cu această ocazie, anchetatorii au aflat, de la polițiștii băcăuani, că în, ziua tragediei, s-ar fi solicitat sprijin de la București, pentru trimiterea trupelor SIAS, obligate, prin lege, să intervină în cazul luărilor de ostatici. Aceștia au afirmat că șefii de atunci ai Poliției Române ar fi anunțat, inițial, că trimit un elicopter la Onești, însă, în cele din urmă, acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Ca urmare, au fost demarate cercetări și pentru o presupusă neglijență în serviciu, însă, pentru că declarațiile martorilor îi indicau pe chestorii Eduard Mirițescu și Alexandru Scurtu, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău au fost nevoiți să decline competența către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.
Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii Parchetului Curții de Apel au făcut primele audieri abia in luna iunie, iar până în data de 16 iunie au luat declarații de la polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Bacău. Sursele citate au mai precizat că majoritatea polițiștilor interogați ar fi indicat faptul că atât luptătorii SAS Bacău cât și comisarul șef Adrian Tuluc, la momentul respectiv adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție, ar fi fost înștiințați că, la Onești, urmează să ajungă trupele SIAS.
Ieri, Eduard Mirițescu –  a fost audiat si la plecarea din parchet era cam palid si mainile ii tremurau.
Reamintim ca, fostul șef al Poliției Române, care în prezent este împuternicit adjunct al acestei instituții, chestorul Eduard Mirițescu, a fost implicat, in luna mai 2021, într-un accident rutier, după ce mașina pe care o conducea s-a ciocnit, violent, cu un alt autoturism. Atât ofițerul, care se afla la volanul mașinii sale de serviciu, cât și șoferul celuilalt vehicul, au scăpat nevătămați. Autoturismele au suferit, însă, daune importante.
Chestorul se îndrepta la primele ore ale dimineții, către București, în condițiile în care locuiește în județul Prahova și face naveta. Potrivit unor surse din IGPR, pe raza localității prahovene Pucheni, automobilul condus de Mirițescu, aflat în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne, ar fi fost lovit, din spate, de o altă mașină.
Conform surselor citate, în urma impactului, cele două autoturisme au suferit daune, însă niciunul dintre șoferi nu a fost rănit. Adjunctul Poliției Române nu ar fi vrut să facă o înțelegere amiabilă cu șoferul vinovat și a ales să apeleze la Poliție.
În consecință, șoferul care nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoate în raport cu autoturismul care circula în față, a fost amendat contravențional și a primit trei puncte de penalizare (vax albina).
Chestorul Eduard Mirițescu s-a aflat la conducerea Poliției Române timp de aproape opt luni, după ce, la începutul lunii septembrie, chestorul Liviu Vasilescu a demisionat din funcție după ce a recunoscut că a negociat cu familia liderului interlop Emi Pian, pentru ca acesta să fie îngropat în secret, mai devreme decât era programat.
Scaunul rămas vacant a fost ocupat de Mirițescu, numit șef interimar, până la numirea unei persoane care să fie considerată competentă pentru ocuparea celei mai înalte funcții din Poliția Română. Potrivit legii, inspectorul gemneral este numit de către primul ministru și ocupă o funcție de secretar de stat.
Eduard Mirițescu are un CV bogat la capitolul studii, are trei facultăți și mai multe masterate. În afara Academiei de Tehnică Militară Bucureşti/ Facultatea de Electronică şi Informatică, el a absolvit și Academia de Studii Economice Bucureşti/ Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune şi Facultatea de Drept, dar şi Administraţie Publică – Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti. De asemenea, a absolvit mai multe programe de masterat la Universitatea Ecologică Bucureşti, Facultatea de Drept şi la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti.

Eduard Mirițescu are 51 de ani și este căsătorit cu Ancuța Mirițescu, directoarea colegiului tehnic ”Elie Radu” din Ploiești. Conform celei mai recente declarații de avere depusă de Eduard Mirițescu, acesta nu are nicio locuință în proprietate (oare beneficiaza de apartament de serviciu?), însă cu soția are un teren în comuna Măneciu Ungureni din Prahova. Cei doi soți au și o mașină, Mazda din 2008. Eduard Mirțescu are trei conturi bancare, unul în valoare de 74.969 ei, cel de-al doilea de 144.119 lei, iar al treilea de 27.389 lei. Vom reveni. (Cristina T.).

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA. 

UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.

UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE

Publicat

pe

CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați 

Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.

Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.

Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor

Publicat

pe

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.

Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

Elena Lasconi, primele declarații după EXIT POLL-ul alegerilor parlamentare: „Roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația”

Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.

În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.

Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE