Stiri economice
Anunțul făcut de Pfizer! Se întâmplă chiar acum. Este alertă maximă la nivel mondial – Capital

Pfizer și BioNTech s-au apucat de studii cu privire la noua tulpină
În timp ce OMS spune că este nevoie de mai multe săptămâni pentru a înțelege noua variantă, Pfizer și BioNTech așteaptă rezultatele primelor studii pe baza acestei tulpini, rezultate care ar putea ajunge în cel târziu două săptămâni.
”Am lansat imediat studii cu privire la varianta B.1.1.529”, care ”diferă în mod clar de variantele cunoscute, deoarece prezintă mutaţii suplimentare la nivelul proteinei spike”, caracteristica virsului SARS-CoV-2, declarat o purtătoare de cuvânt.
”Pfizer şi BioNTech s-au pregătit, în urmă cu mai multe luni, să-şi ajusteze vaccinul în mai puţin de şase săptămâni şi să livreze primele doze în 100 de zile”, în cazul în care o variantă dovedeşte rezistenţă la vaccinul lor anticovid.
Impactul noii tulpini din Africa de Sud, necunoscut încă. OMS: Va fi nevoie de câteva săptămâni
Va fi nevoie de „câteva săptămâni” pentru a înţelege nivelul de transmisibilitate şi de virulenţă al noii variante de COVID-19 detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi numită B.1.1.529, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează France Presse.
Experţii OMS, însărcinaţi cu monitorizarea evoluţiei coronavirusului, se întrunesc vineri pentru a stabili dacă noua varianta ar trebui clasificată drept „îngrijorătoare” sau „de urmărit”, a explicat Christian Lindmeier, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul ONU de la Geneva.
Totodată, OMS a avertizat ţările în legătură cu impunerea imediată de restricţii de călătorie legate de noua variantă B.1.1.529 de coronavirus.
„Permiteţi-mi să reiterez poziţia noastră oficială: OMS recomandă ţărilor să continue să aplice o abordare ştiinţifică şi bazată pe riscuri”, a subliniat Christian Lindmeier.
„În acest moment, implementarea de măsuri de restricţii de călătorie nu este recomandată”, a mai spus Christian Lindmeier, scrie presa internațională.
Întâlnire de urgență la nivel mondial
Organizația Mondială a Sănătății se întâlnește de urgență, astăzi, ce vizează noua tulpină COVID și ce înseamnă aceasta pentru vaccinuri și tratamente.
Este vorba despre tulpina, denumită B.1.1.1.529, care a fost detectată în Africa de Sud, la un număr mic de persoane până în momentul de față. Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19 susține că până în prezent nu se cunosc prea multe detalii despre ea, însă trebuie aflat modul în care aceasta afectează vaccinurile produse până acum.
„Nu știm încă foarte multe. Ceea ce știm este că această variantă are un număr mare de mutații. Iar îngrijorarea este că, atunci când ai atât de multe mutații, acestea pot avea un impact asupra modului în care se comportă virusul”, a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri care a fost transmisă în direct pe canalele sociale ale organizației.
Emilian Imbri a vorbit și el despre noua tulpină
Cunoscutul medic Emilian Imbri este de părere că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar trebui să considere noua tulpină descoperită în Africa de Sud una îngrijorătoare, nu doar ”de interes”. În caz contrar, vom avea parte de un nou dezastru, cele mai afectate țări fiind acelea în care nu există vaccin.
„Ne putem aștepta să nu fie doar un virus de preocupare, ci de îngrijorare și atunci va fi un dezastru. Am văzut cum la noi sunt ignorate măsurile și găsim bucurie în a păcăli sistemul de sănătate în primul rând de a nu respecta aceste măsuri.”, spune Emilian Imbri.
De asemenea, reputatul medic a vorbit și despre ce s-ar întâmpla în România dacă această variantă ar ajunge și la noi. Acesta a declarat că dacă vom adopta măsuri ce au fost adoptate și de alte țări, vom trece mai ușor, dar nu vom scăpa.
”Dacă noul ministru de la Sănătate – care are experiență – are curajul să propună și să instituite măsuri pe care alte țări le-au luat deja, vom trece mai ușor, dar nu vom scăpa.
Doamne-ajută că nu am fost noi țara în care a apărut această tulpină, că eram de pomina lumii. Am văzut că mutația apare unde nu e vaccin sau unde nu se respectă măsurile. Din păcate, Africa nu are vaccin.”, mai spune acesta.
Cât de periculoasă este noua tulpină
Amintim faptul că oamenii de știință sud-africani au detectat peste 30 de mutații ale proteinei spike, partea virusului care se leagă de celulele din organism, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Departamentul de Sănătate din Africa de Sud, omul de știință sud-african Tulio de Oliveira.
Pe de altă parte, îngrijorările vin în contextul în care varianta B.1.1.1.529 conține mai multe mutații asociate cu o rezistență crescută la anticorpi, ceea ce ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor, alături de mutații care, în general, o fac mai contagioasă.
Trebuie menționat faptul că până acum,aAlte mutații din noua variantă nu au fost observate. În acest context, oamenii de știință nu știu încă dacă sunt semnificative sau dacă vor schimba modul în care se comportă virusul.
Varianta s-a răspândit rapid în provincia Gauteng, în care se află cel mai mare oraș al țării, Johannesburg, au anunțat joi reprezentanții organizației, citați de CNBC, care au intrat deja în alertă.
„Mai ales când totul se petrece în Gauteng, toată lumea vine și pleacă din Gauteng din toate colțurile Africii de Sud. Așadar, este un lucru cert că în următoarele câteva zile va avea loc începutul creșterii ratei de pozitivitate și a cifrelor. Este o chestiune de zile și săptămâni până să vedem asta”, a spus ministrul sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla, în timpul conferinței.
Totodată, varianta a fost detectată și în Botswana și în Hong Kong, a precizat Phaahla.
Israel blochează intrarea călătorilor din Africa
Pentru a evita un dezastru sanitar, Israelul s-a pregătit deja. Autoritățile au blocat intrarea în țară a călătorilor din șapte state din sudul continentului african, între care Africa de sud, din cauza noii variante de COVID, despre care specialiștii spun că este de patru ori mai contagioasă decât Delta, iar decizia vine după ce Marea Britanie a impus o restricții similare călătorilor din șase țări.
Premierul Naftali Bennett a anunțat că persoanele care nu au cetățenie israeliană și care vin din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini „nu mai sunt eligibile” pentru a intra în țară.
Totodată, în cazul israelienilor care vin din țările nominalizate, aceștia trebuie să rămână în carantină la hotel pentru o perioadă între 7 și 14 zile. De asemenea, de vineri, toate zborurile spre Marea Britanie din Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini suspendate.
Cetățenii britanici și irlandezi care au fost în ultimele 10 zile în țările menționate și care sosesc în Regatul Unit începând de duminică, ora 4 dimineața, vor fi obligați să se izoleze la hotel. Cei care sosesc înainte de acest moment vor trebui să se izoleze la domiciliu. În cazul persoanelor care nu au cetățenie britanică sau irlandeză și care vin din statele adăugate pe lista roșie, acestora nu le va fi permis accesul în țară.
Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter, că CE propune suspendarea zborurilor care vin din Africa de Sud, pe fondul apariției noii tulpini a coronavirusului.
”Comisia Europeană propune, în strânsă cooperare cu statele mmembre (ale Uniunii Europene) să se activeze frâna de urgenţă în vederea întreruperii călătoriilor aeriene provenind din regiunea Africii australe, din cauza variantei B.1.1.529”, a notat Ursula von der Leyen.
Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene nu a precizat câte țări din sudul Africii sunt vizate.
De asemenea, un purtător de cuvânt al CE a declarat, pentru AFP, că ”situația este pe cale să evolueze foarte rapid. Noi vrem să ne asigurăm că facem maximum pentru a încetini răspândirea acestei variante”.
Germania și Italia vor refuza călătorii străini veniți din sudul Africii
În acest timp, autoritățile de la Berlin și Roma au anunțat că vor refuza călătorii străini veniți din sudul Africii, începând de vineri seara, tot pe fondul apariției noii tulpini.
Ministrul german al Sănătății, Jens Spah, a declarat că numai cetățenii germani vor avea voie să intre în țară, dacă vin din sudul Africii, aceștia urmând să stea în carantină timp de 14 zile. Tot acesta mai spune că Germania nu are nevoie de apariția noii tulpini pe teritoriu, subliniind că aceasta ar cauza și mai multe probleme.
Evenimente
UE nu mai are răbdare cu România. Comisia Europeană va impune noi taxe drastice
Uniunea Europeană nu are încredere în capacitatea României de a rezolva problema multiplelor găuri abisale din buget, motiv pentru care ne va impune un set de măsuri drastice de reducere a cheltuielilor. Urmează majorări de taxe care vor lovi puternic în buzunarul românilor de rând.
Este haos uriaș și scandal din cauza prelungirii negocierilor cu privire la măsurile fiscale. Potrivit unor surse, Nicușor Dan și Ilie Bolojan nu s-au înțeles asupra majorării taxei pe valoare adăugată, iar discuția dintre ei a fost cu scântei. În timp ce Bolojan a spus că nu se poate reduce deficitul fără a crește TVA, președintele insistă să găsească o altă soluție.
În aceste condiții, astăzi, tara noastră este reprezentată, la Bruxelles de un secretar de stat, care însă, nu are un plan concret de măsuri. Cert este ca, taxele luate in calcul pana acum sunt extrem de dure. Pe lângă majorarea TVA, sunt luate în calcul creșteri ale impozitelor pe dividende și profit, dar și o taxă de solidaritate pentru veniturile mari.
Planul de măsuri fiscale poate fi prezentat Comisiei Europene doar în contextul în care este legiferat și, de aceea, la reuniunea ECOFIN nu se va discuta un astfel de plan, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș, care a precizat că, vineri, Comisia ar putea publica o nouă recomandare de traiectorie fiscală pentru România.
„La ECOFIN pe ordinea de zi există un punct în care se analizează punerea în aplicare a cadrului de guvernanță economică și, în special, se analizează sau se abordează recomandările Consiliului în contextul procedurii de deficit excesiv. Și aici, în cazul României, după cum știți, pe data de 4 iunie a fost publicată o propunere de decizie care indică faptul că România nu a adoptat măsurile necesare ca răspuns la recomandarea de corectare a deficitului bugetar excesiv. Aceasta este situația. Vineri nu se discută planul de măsuri sau nu se poate discuta un asemenea plan de măsuri. Trebuie să precizez de la bun început faptul că, pentru a putea să-l prezentăm Comisiei Europene, orice plan de măsuri trebuie în primul rând să fie adoptat și legiferat de către Guvernul României sau de către Parlamentul României. În acel context în care este legiferat, se poate prezenta Comisiei Europene. Bineînțeles că totul se discută pe măsuri adoptate, fiindcă măsuri discutate sau măsuri posibile există o multitudine. Dar, ce este foarte important, pentru a ne încadra în țintele de cheltuieli nete pe care le-am stabilit atât în cadrul Planului Național Structural, cât și ulterior, trebuie să avem măsuri efective, așa cum am adoptat măsurile în decembrie 2024 și atunci ele au fost transmise și sunt reflectate de către Comisia Europeană în recomandarea din iunie 2025, de pe 4 iunie, în care se ia act de acelea, se consideră, dar sunt considerate a nu fi suficiente”, a explicat Alin Andrieș la un post TV.
Acesta a precizat că, potrivit scrisorii și recomandării din 4 iunie, Comisia Europeană subliniază faptul că autoritățile din România, în Planul Structural, și-au asumat ca până la 1 aprilie să ia măsurile necesare pentru încadrarea în țintele de cheltuieli nete și pentru a fi pe acea traiectorie propusă și agreată de consolidare fiscală.
Noi recomandări de la Comisia Europeană
„Și noi nu am adoptat acele măsuri în primul trimestru, după care nici în momentul de față încă nu am adoptat setul de măsuri cu privire la creșterea veniturilor sau reducerea cheltuielilor, astfel încât să fie considerate de către Comisia Europeană suficiente pentru a ne putea încadra în traiectoria inițială. De aceea Comisia a realizat această, să spunem, propunere, recomandare, și care este un prim pas, fiindcă în etapa următoare Comisia Europeană va propune o nouă recomandare de traiectorie fiscală pentru România și este așteptat ca publicarea acestei recomandări să fie mâine, pe 20 iunie, iar ulterior, în lipsa unor măsuri, activarea condiționalităților macro. Dar așteptăm următoarea recomandare de zilele următoare, care va fi discutată la ECOFIN, la întâlnirea de pe 8 iulie.(…) Din cunoștințe și discuții vor fi recomandări de o nouă traiectorie, dar să vedem cum va fi. Mâine se va publica recomandarea, draftul de recomandare, fiindcă, având în vedere că nu am luat măsurile necesare până în luna aprilie, Comisia Europeană consideră că trebuie să ajustăm cheltuielile nete aferente anului 2025 astfel încât să rămânem pe acea traiectorie care să ne ducă la o consolidare a deficitului până în 2030”, a mai spus secretarul de stat în MF.
În opinia sa, este important ca până la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Economice și Financiare să fie adoptat un set de măsuri care să fie luat în considerare de către Comisia Europeană în analiza noii recomandări.
„Ar fi bine să avem deja un set de măsuri legiferat”
„Următorul ECOFIN va fi pe 8 iulie, dar bineînțeles că la nivel tehnic se discută în EFC (Comitetul Economic și Financiar n.r), pe 30 iunie – 1 iulie, și ar fi bine până atunci să avem un set de măsuri care să fie legiferat, pus la dispoziția Comisiei și luat în considerare. Este o chestiune care ține nu numai de Comisia Europeană, pentru că un alt element important pe care aș dori să îl subliniez este încrederea investitorilor și a piețelor financiare. După cum știți în decembrie agențiile de rating au schimbat outlook-ul din stabil în negativ, astfel că este necesar să adoptăm măsurile, în linie cu planul structural și consolidarea fiscală, cât mai repede”, a mai spus Andrieș.
Oficialul MF a adăugat că România poate să facă față rigorilor din orice perspectivă, dar ar trebui să luăm în considerare faptul că această ”consolidare fiscală este un maraton, nu este un sprint”, în sensul că trebuie atinsă până în 2030 și, de aceea, trebuie să fie un mix între reducerea de cheltuieli, îmbunătățirea colectării și creșterea veniturilor fiscale.
„Eu cred că trebuie să adoptăm acel set de măsuri care, pe de o parte, să nu afecteze semnificativ creșterea economică, pe de altă parte să fie o creștere a veniturilor structurale astfel încât să fie credibilă și să ne conducă pe acel drum în care, în 2030, să avem un deficit mai mic de 3% din Produsul Intern”, consideră secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș.
Evenimente
Cum ar putea noul guvern să limiteze optimizarea fiscală, tertipul prin care firmele „exportă” profitul
Optimizarea fiscală, adică „exportul” profitului, lasă bugetul țării fără multe miliarde de euro anual. Motiv pentru care noul Executiv ar putea aplica varianta poloneză: un sistem de taxare a transferurilor de prețuri.
Autoritățile fiscale verifică dacă prețurile utilizate între entități afiliate nu sunt folosite pentru a transfera artificial profitul dintr-o jurisdicție fiscală cu impozit mai mare (România, de exemplu) către una cu fiscalitate favorabilă (precum Olanda, Polonia sau Cipru), scrie Termene.ro.
În principiu, prețurile de transfer sunt reglementate de legislația fiscală și trebuie să respecte principiul valorii de piață. Dacă schema nu respectă acest principiu și este considerată abuzivă sau artificială, poate fi sancționată de ANAF.
Sistemul nu s-ar aplica doar tranzacțiilor dintre o firmă din România și una din altă țară, ci și tranzacțiilor dintre două firme din România, dacă fac parte din același grup. Spre exemplu, un transfer de prețuri de la un IMM sau o companie mare către o microîntreprindere — care beneficiază de un regim fiscal mai avantajos (1% din venituri față de 16% din profit, în prezent) — poate avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat.
La o sumă de 200.000 de euro transferată către o microîntreprindere, se plătește un impozit de doar 2.000 de euro. Dacă acest transfer ar fi fost taxat în cadrul companiei-mamă, suma ar fi fost impozitată cu 16.000 de euro. Diferența pierdută de stat este, astfel, de 14.000 de euro.
Evenimente
Din august începe apocalipsa taxelor. Camera Deputaților va adopta măsurile la sfârșitul lunii iulie
Măsurile referitoare la reducerea deficitului bugetar vor fi adoptate într-o sesiune extraordinară a Parlamentului la sfârșitul lunii iulie, potrivit unor surse politice.
Sursele Agerpres au precizat că unele măsuri vor fi aplicabile de la 1 august, iar altele de la 1 ianuarie 2026.
„Am ajuns la consens pe TVA”, au precizat sursele politice, menționând că în acordul politic care va fi încheiat între partidele pro-europene va exista o clauză referitoare la TVA.
Conform surselor politice, există două scenarii de lucru cu privire la calendarul învestirii noului Executiv, respectiv dacă acordul politic este finalizat vineri, luni ar urma să aibă loc audierea miniștrilor și votul în Parlament, iar marți – depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, iar în caz contrar luni și marți ar urma să fie audierile în Legislativ, miercuri să fie acordat votul în Parlament, iar vinerea viitoare noul Guvern să depună jurământul în prezența președintelui Nicușor Dan.
Nicușor Dan NU s-a ținut de cuvânt! SURSE: TVA crește de la 19 la 21%, de anul viitor
Sursele menționate au precizat că în acordul politic rotativa guvernamentală între PNL și PSD va fi prevăzută cu termen, dar fără nume de premier. Astfel, în vara anului 2027 ar urma să se producă rotativa guvernamentală.
Președintele Nicușor Dan l-a desemnat, vineri, pe liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, pentru funcția de prim-ministru.