Starbucks: motivul real pentru care Șorțurile Barista sunt verzi

0
546

Starbucks:  motivul real pentru care Șorțurile Barista sunt verzi

 

Te-ai întrebat vreodată de ce șorțurile barista Starbucks sunt verzi în loc de roz fierbinte sau poate un maro atrăgător, cum ar fi băutura pentru care sunt atât de cunoscuți?

Când ne gândim la companii de cafea iconice, Starbucks este, probabil, primul care îți vine în minte. Mega lanțul Starbucks Coffe Company s-a înființat în Seattle în anul 1971.

Inițial a apărut sub denumirea „Starbucks Coffee, Tea and Spice” și a fost înființat de Jerry Baldwin, Zev Siegel și Gordon Bowker. Un deceniu mai târziu, Starbucks și-a deschis cel de-al patrulea magazin în Seattle. În septembrie 1982, Howard Schultz a devenit managerul departamentului de marketing al Starbucks, pentru cele patru magazine din Seattle. Schultz a părăsit mai târziu Starbucks, pentru a-și deschide propriul lanț de magazine de specialități de cafea în Seattle, după modelul specific italian al espresso-barurilor. În 1987, la numai un an de la lansarea magazinelor, Schultz a cumpărat în franciză, compania Starbucks. Între anii 1987 și 1992, Starbucks, sub conducerea lui Schultz, a deschis 150 de magazine noi.

Potrivit site-ului oficial Starbucks, atunci când primul magazin a fost deschis în 1971 în Seattle, angajații purtau șorțuri maro pentru a se potrivi cu marca companiei și boabele de cafea pe care magazinul le vindea.

Până în 1987 Starbucks a extins locațiile sale deschizând 17 cafenele. Deși aceste locații au fost menite să surprindă vibe-ul de cafenele italiene – angajații erau îmbracați cu uniforme, purtând astfel cămăși albe și papioane negre, dar în prezent, aceștia poartă celebrele șorțuri verzi.

Șorțurile lor nu erau întotdeauna verzi, potrivit unui comunicat de presă. La început angajații au purtat șorțuri de culoare maro similar cu logo-ul lor, o nuanță de maro-hued în 1971, la prima lor locație în Seattle Pike Place Market. Smock nu a schimbat culorile până în 1987, când Starbucks a trecut la un stil de magazin de cafea cu un vibe mai European, incluzând vânzarea de băuturi artizanale și degustări de specialitate espresso, muzică jazz și adoptarea unei vestimentații profesionale, care cuprindea purtarea de cămăși albe și papioane negre.

După câțiva ani această atmosferă italiană a facilitat cunoașterea acestui „gen de cafea” cunoscut și în zilele de astăzi.

Șorțurile au fost verzi, dar s-a adaugat pe ele prin broderie și logo-ul Starbucks. De asemenea compania a adoptat și purtarea șorțurilor negre-hued ca o modalitate de a desemna „partenerii certificați în cunoștințe de cafea”, alias maeștrii ale cafelei. Șorțurile de culori diferite pe care le-am văzut de-a lungul anilor (de exemplu, portocaliu, albastru pal, violet, roșu, negre etc.) au fost folosite pentru a „sărbători evenimentele și reperele și pentru a recunoaște contribuțiile partenerilor”.

Deși au fost aruncate câteva nuanțe în amestec, nuanța clasică verde, de culoarea pădurii rămâne piatra de temelie a brandingului Starbucks. Ne-ar aventura o presupunere, deși este neconfirmată de către companie, că nuanța Starbucks verde reprezintă începuturile luminoase ale unui bob de cafea tânar, care este gata pentru prăjire și apoi preparare.

Când te gândești la un barista Starbucks, probabil că iți imaginezi că poartă un șorț verde.

Majoritatea angajaților poartă șorțul starbucks verde clasic, personalizat  cu logo-ul companiei pe piept, dar ocazional, s-ar putea întâlni ceva diferit la cafenele locale: de exemplu un barista care poartă un șorț Starbucks negru.

„Am purtat șorțul nostru verde cu alb, negru și kaki”, a declarat Michelle Dougherty, un fost angajat starbucks. „Îmi amintesc că parțile superioare ale corpului tău trebuiau să fie mereu de aceeași culoare și nu puteai purta o cămașă polo neagră cu un alt articol alb dedesubt.”

Câțiva ani mai târziu, în anii 1990, șorțul negru Starbucks și-a făcut apariția ca o modalitate de a oferi o anumită denumire purtătorului șorțului.

Clienții pot vedea Baristas Starbucks purtând un șorț, care are o nuanță diferită față de verdele standard, deoarece Starbucks are un sistem de culori specifice pentru șorțurile sale. Fiecare culoare semnifică o caracteristică specială despre bariști sau magazin, o schimbare sezonieră sau un nivel de pregătire pe care barista l-a atins.

Deci, care este povestea din spatele șorțurilor colorate starbucks? O privire în urmă, în istoria companiei ne ajută să spargem codul de culoare.

Dacă vedeți pe cineva care vă servește cafeaua purtând un șorț negru Starbucks, să știți că băutura este pe mâini bune .

Un Starbucks Coffee Master poartă un șorț negru pentru a semnifica faptul că au finalizat un program de educație specializată în domeniu. Acești angajați au studiat diferite elemente ale producției și preparării cafelei, inclusiv metodele de creștere și profilurile de aromă ale diferitelor soiuri de cafea. Starbucks Coffee Masters poate răspunde la aproape orice întrebare pe care ați putea-o avea despre băutura preferată.

Vivian Fonseca este un Starbucks Coffee Master cu sediul în Brazilia și dragostea ei pentru studiul cafelei a început chiar atunci când s-a angajat să lucreze la lanțul de cafea.

„Pasiunea mea de cafea a început atunci când am gustat Etiopia Sidamo”, a declarant Fonseca Starbucks într-un interviu. „Din acel moment am devenit iubitor de cafea. Mi-am dorit să devin Maestru al Cafelei pentru că îmi doream să învăț, să împărtășesc și să inspir.”

În plus față de șorțul negru Starbucks, există multe alte culori de șorțuri pe care le-ați putea observa pe un barista, în funcție de locația unui magazin, de perioada din an, de realizările unei persoane și chiar de inițiativele magazinului.

Data viitoare când comandați un Caramel Macchiato, opriți-vă pentru a observa ce culoare are șorțul acelui barista care vă servește. Dacă ați presupus că va fi întotdeauna acea nuanță de verde, vă puteți înșela.

Se pare că există coduri ascunse în diferitele culori pe care le poartă barista. Deși majoritatea angajaților poartă șorțul verde, există, de asemenea, șorț negru, portocaliu, roșu, sau chiar șorț violet în spatele acestor aparate de cafea.

Potrivit unei postari pe site-ul official Starbucks, orice angajat poate purta șorț starbucks verde, dar angajații care au servit în armată, de asemenea, au opțiunea de a obține șorțurile lor brodate cu un steag american. În plus, acei bariști care au absolvit Cursurile de realizare Starbucks College, primesc un șorț brodat cu un mortarboard. Dacă sunteți un barista surd, compania va broda cuvântul „Starbucks” în limbajul semnelor.

Exista șorțuri din gama Starbucks cu culori mai puțin cunoscute:

Unele culori de șorț Starbucks sunt purtate pentru zile speciale, cum ar fi șorțurile portocalii din Olanda pentru a sărbători Ziua Regelui sau șorțurile albastru pal pentru lansarea Frappuccino Happy Hour și un șorț violet rar pentru Campionii barista. Șorț negru este mai frecvent întâlnit decât culorile rare și este rezervat pentru Cafea Masters, alias cei care sunt „certificați în cunoștințe de cafea de experți.”

În 1997, când au fost create paharele de vacanță acum infame, au fost date două șorțuri roșii fiecărui magazin, ceea ce le-a făcut aproape la fel de rare ca un design de ceașcă roșie.

Iată câteva culori starbucks a unui șorț pe care le puteți întâlni în călătoriile dumneavoastră la diferite cafenele:

  • În Olanda, bariștii Starbucks au șorțuri portocalii pentru a sărbători Ziua Regelui, o sărbătoare națională.
  • În timpul sezonului de vacanță de iarnă la multe locații Starbucks din întreaga lume, clienții vor vedea probabil bariști care poartă șorțuri festive roșu Starbucks.
  • Câștigătorii competițiilor Starbucks barista de-a lungul anilor au câștigat un șorț special, care a fost violet sau maro pentru a desemna statutul lor de campion.
  • Chiar și șorțul clasic verde Starbucks poate fi de o nuanță mai intensă pentru a marca realizări speciale.
  • Un steag american este brodat pe șorțurile standard verzi Starbucks de veteranii militari și soțiile militarilor care lucrează pentru companie.
  • Barista care va absolvi facultatea folosind Starbucks College Achievement Plan poate avea toca de absolvire brodată pe șorțul său.
  • Angajații surzi pot purta șorțurile cu cuvântul „Starbucks” scris în limbajul semnelor specifice.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here