Fără un nou judecător care să o înlocuiască pe Ghena, în CSM nu există cvorum, ședințele fiind blocate. Miercuri urmează să se stabilească dacă Bogdan Mateescu, șeful interimar al Consiliului, trimite o solicitare către biroul permanent al Senatului pentru a-l valida pe Marian Buda. El este al doilea judecător care, în urmă cu 5 ani, a obținut cele mai multe voturi, după Ghena.
Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au boicotat, marți, ședința de plen în care urma să fie validat mandatul supleantului judecător mason Marian Budă, care s-o înlocuiască pe proaspăt pensionata judecătoare Mariana Ghenea. Judecătorul mason Budă ar fi, potrivit surselor judiciare, următorul președinte al CSM.
Cei 7 judecători ”răzvrătiți” împotriva clanului Savonea-Mateescu, sunt judecătorii Andrea Chiș, Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și procurorii Tatiana Toader, Florin Deac și Cristian Ban, care au protestat, astfel, față de desemnarea judecătorului Bogdan Mateescu ca președinte interimar al CSM, după 6 ianuarie.
Aceștia nu au participat nici la ședința Secției pentru Judecători unde au avut loc interviurile pentru posturile de judecător la Înalta Curte.
Judecătoarea Andrea Annamaria Chiș a arătat, pe siteul juridice.ro, motivele boicotului de azi, de la CSM.
”Azi, 11 ianuarie 2022, eu și colegii judecători Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și colegii procurori Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban, am ales să nu participăm la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, iar, ulterior, eu și colegii judecători enumerați nu am participat nici la ședința Secției de judecători. Ședința Plenului nu a mai avut loc pentru lipsă de cvorum, iar ședința Secției de judecători a avut loc cu participarea Ministrului Justiției, care a asigurat cvorumul, dânsul neparticipând și la ședința Plenului.
Ședința Plenului nu a avut loc azi datorită celor care au refuzat și refuză în continuare să intre în legalitate, punând în pericol nu doar imaginea Consiliului, ci și legalitatea actelor acestuia, vulnerabilizând întreaga activitate a instituției, cu consecințe grave și iremediabile asupra sistemului judiciar.
Am cerut intrarea în legalitate prin exercitarea de către vicepreședintele a atribuției de conducere a ședinței Plenului și de alegere a unui președinte de ședință în cazul ședinței Secției pentru judecători, președinte de ședință care putea fi inclusiv cel nelegal desemnat interimar, însă am fost refuzați.
Majoritatea a refuzat să aplice legea”, a arătat judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, pe siteul juridice.ro. (Cristina T.).