Connect with us

Evenimente

Cum recunoaștem conturile false, roboții și „trolii”?

Publicat

pe

Utilizatorii rețelelor de socializare se confruntă, de multe ori, cu provocarea de a identifica autenticitatea conturilor care distribuie informații pe internet. Un ghid Deutsche Welle (DW), realizat de Tetyana Klug, oferă indicii utile pentru a identifica conturi false, boți și troli – categorii diferite, dar care lucrează cu un scop comun bine definit.

Conturile false de obicei pretind a fi persoane publice sau organizații influente, capabile să strângă foarte mulți urmăritori. O primă modalitate de recunoaștere a acestora este lipsa insignei albastre care confirmă autenticitatea paginii. Lipsa acestei insigne trebuie să vă dea de gândit!

Totuși, nu toate persoanele publice au trecut prin procesul oficial de verificare pentru a primi insigna. DW notează că un alt indiciu despre veridicitatea profilului este adresa URL. De multe ori, numele profilului poate fi schimbat ulterior, însă URL-ul rămâne același și poate dezvălui că altcineva se ascunde în spatele profilului fals.

Profilurile oficiale sunt, de cele mai multe ori, legate pe mai multe platforme, astfel de pe un cont oficial pe o rețea de socializare se poate ajunge spre contul oficial pe o alta. Aceste link-uri trebuie să fie prezente și pe site-ul oficial al persoanei publice sau al organizației.

Lipsa acestor legături inter-platforme este un alt motiv de îngrijorare. Cel care verifică un cont fals ar trebui să fie atent și la numărul de abonați/urmăritori și prieteni. Dacă numărul acestora este prea mic, atunci când este vorba de persoane sau organizații foarte cunoscute, profilul este cel mai probabil fals.

Boții postează mesaje pe platformele de socializare 24/7, fără a ține cont de orele din zi sau din noapte. Comportamentul lor este robotic. Aceștia sunt, de fapt, programe informatice care încearcă să simuleze un comportament uman, distribuind fără încetare mesaje pentru a consolida un anumit tip de opinii.

 

În această perioadă ele sunt îndreptate împotriva Ucrainei sau împotriva vaccinurilor anti-Covid. Cu ajutorul algoritmilor care stau la baza lor, boții pot distribui informații false, comenta la postări, trimite cereri de prietenie – toate cu scopul de a-și transmite mesajele la cât mai mulți utilizatori.

Aceștia pot fi recunoscuți destul de ușor. Verificarea trebuie să înceapă de la nume. Dacă acesta conține o serie de numere, atunci este, probabil, un cont creat automat, într-o serie. Dacă lipsește poza de profil, aceasta este de calitate slabă sau nu reprezintă o persoană, trebuie să fim precauți.

Se poate verifica fotografia folosind căutarea inversă oferită de Google sau Bing pentru a vedea dacă a mai fost folosită și pentru alte conturi sau dacă este o imagine stock disponibilă oricui. Lipsa informațiilor biografice ar trebui, de asemenea, să ne dea de gândit.

Comportamentul boților este atipic. Atunci când contul postează simultan același mesaj pe mai multe pagini sau grupuri, sau o face la ore ciudate din noapte, este probabil un proces automatizat.

Tetyana Klug, de la DW, atenționează totuși că trebuie să facem distincția dintre roboți răi și roboți buni. Cei buni funcționează în mod transparent, postând automat alerte de cutremur, informații despre vreme sau alte știri.

O specie aparte sunt trolii! Aceștia sunt mai greu de identificat pentru că în spatele lor stau persoane reale! De cele mai multe ori, conturile trolilor sunt întreținute foarte mult timp înainte de a fi activate în scop malițios. Trolii acționează contra cost împotriva unor personalități sau instituții.

 

În ultimii anii au fost identificate mai multe fabrici de troli, care depun un efort concentrat pentru un scop comun, cu un set clar de instrucțiuni. Ulterior, mesajele răspândite de troli sunt preluate de „voluntari” care continuă propaganda fără să fie conștienți, doar pentru că mesajele se aliniază cu viziunea lor personală.

Deutsche Welle notează că numele, datele biografice sau fotografia de profil nu sunt întotdeauna utile pentru demascarea lor. Trebuie analizat conținutul pe care un cont îl distribuie.

Dacă distribuie doar linkuri care duc spre site-uri de știri dubioase cu informații dovedite false și dacă lipsesc postări personale, atunci probabil este un trol. Verificați dacă aveți prieteni în comun. Dacă este cazul, întrebați prietenii comuni cine este persoana dată. Dacă nu vă pot răspunde, rămâneți reticenți.

Experții spun că metoda cea mai bună pentru a identifica trolii este analiza mesajelor pe care le răspândesc. Un ghid NATO în privința dezinformării menționează că trolii folosesc discurs instigator la ură și o retorică belicoasă, cu subiecte controversate sau atacuri la persoană.

DW afirmă că atunci când un utilizator nu aduce o contribuție productivă, ci declanșează doar emoții negative, trebuie să ne abținem de la discuții suplimentare pentru că este vorba despre un trol. (Dorin Luca).

Acest ghid a fost preluat și adaptat de pe https://www.dw.com/ro/.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA. 

UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.

UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE

Publicat

pe

CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați 

Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.

Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.

Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor

Publicat

pe

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.

Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

Elena Lasconi, primele declarații după EXIT POLL-ul alegerilor parlamentare: „Roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația”

Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.

În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.

Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE