Connect with us

Evenimente

Tot mai mulți români investesc în piețele de capital – Cum îți poți asigura o pensie decentă din banii tăi

Publicat

pe

Majoritatea celor au ieșit în ultima vreme la pensie au avut un șoc puternic: s-au trezit că venitul lunar a scăzut brusc de 3 ori. Mulți însă au calculat din timp acest moment și au pus bani deoparte. Cum poți să răzbați într-o perioadă de criză, când toate prețurile cresc, iar veniturile riscă să scadă a fost una dintre temele emisiunii Realitatea Financiară 2022 care a reunit cei mai importanți decidenți de pe piețele financiare din România.

„Cea mai bună pensie pe care ți-o poți singur face de acum este să începi să cumperi titluri la care nu îți trebuie multă educație financiară”, consideră Petrișor Peiu.

„Dacă vorbim de retragerea din viața activă, care nu înseamnă neapărat pensionare, pentru că sunt oameni care vor să se retragă, să nu mai fie dependenți de salariu chiar mai devreme de 65 de ani, la fel, avem nevoie să punem banii aceștia să lucreze. Uitându-ne în ansamblu, nu putem să spunem că avem nevoie doar de bursă. Adică trebuie să ne țină stomacul ca să spunem că avem nevoie doar de bursă și riscăm să ieșim din piață în momente destul de proaste”, a spus Răzvan Szilagy – CEO Raiffeisen, în emisiunea Realitatea Financiară.

„Riscul de la bursă e pe termen scurt. Pe termen lung este profitabilă. La bursă sunt companii profitabile. Altfel nu sunt acceptate dacă o companie, an după an, ajunge să aibă pierderi”, potrivit lui Mihai Purcărea.

Cei mai mari jucători de pe piața de capital spun că nu doar investitorii au de câștigat după ce au investit pe bursă ci și companiile care sunt listate la bursă.

„Eu m-am simțit în siguranță, listat fiind pe piața de capital. Pentru că, în acest fel sunt puțini care reușesc să facă altminteri, sau să facă privatizări cum s-au întâmplat în ultimii 20-25 de ani. Dar, de ce să nu spun, nici nu au fost multe minți luminate care să privească spre piața de capital ca spre o metodă reușită de privatizare a capitalului românesc”, a spus Ioan Nani, director general al Antibiotice Iaşi.

„Listarea la bursă reprezintă o alternativă foarte bună pentru acești oameni de a accesa capital de care au nevoie pentru a realiza investiții ulterioare. Pe piața americană, dovada succesului unei companii este aceea de a fi listată la bursă”, a declarat Călin Meteș, director General adjunct Investiții în cadrul unei companii internaționale.

Reprezentanții ASF trag și un semnal de alarmă: digitalizarea a simplificat extrem de mult crearea unui cont de tranzacționare dar, în ultima perioadă au apărut și aplicații nesigure, în special din străinătate, care nu sunt sub controlul autorităților financiare din România. 

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

INS: PREŢURILE PRODUCŢIEI INDUSTRIALE AU SCĂZUT CU 3,3% ÎN OCTOMBRIE

Publicat

pe

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 3,3% în luna octombrie 2024, comparativ cu octombrie 2023, şi cu 1% faţă de luna precedentă, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 1,5% în octombrie, faţă de septembrie 2024, respectiv 5,09%, în comparaţie cu luna octombrie a anului anterior.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în octombrie faţă de septembrie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,27%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 1,52%.

Pe marile grupe industriale, în octombrie 2024, faţă de octombrie 2023, creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria bunurilor de capital (+4,75%), industria bunurilor de uz curent (4,14%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,84%) şi în industria bunurilor intermediare (+0,17%) În industria energetică a fost înregistrată o scădere de 14,03%.

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+12,71%) şi în industria prelucrătoare (1,01%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în industria extractivă (-7,53%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (13,64%).

AGERPRES

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

Evenimente

ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA. 

UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.

UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE

Publicat

pe

CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați 

Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.

Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.

Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE