Connect with us

Stiri economice

Propunere franceză: Un tarif vamal usturător de 40% ar fi mai eficient decât renunțarea la gazele și petrolul din Rusia

Publicat

pe

Un tarif vamal usturător aplicat de țările UE pentru importurile de energie din Rusia s-ar putea dovedi mai eficient decât o interdicție totală, deși chiar și un embargo total ar avea un impact limitat asupra majorității țărilor, a transmis luni Consiliul de analiză economică al Franței, citat de Reuters.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Propunerile vin în condițiile în care informațiile privind civili uciși în Ucraina în zone de unde forțele rusești s-au retras recent alimentează noi apeluri pentru sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

În timp ce un embargou total ar fi „gestionabil” pentru economiile UE, costul ar varia foarte mult, lovind cel mai puternic Lituania, Bulgaria, Slovacia, Finlanda, Republica Cehă, a declarat Conseil d’Analyse Economique, care este atașat biroului premierului francez.

„Acesta (un tarif) ar putea permite țărilor mici, dar cele mai expuse … să continue să aibă acces la unele importuri de gaze rusești, în timp ce ar putea opri importurile țărilor mai mari și mai puțin expuse, care sunt mai capabile să înlocuiască importurile rusești”, a spus consiliul într-un studiu.

Un tarif de 40% ar avea un impact mult mai mic decât un embargo total

De exemplu, un tarif de 40% ar putea reduce impactul asupra țărilor cele mai expuse la importurile de energie din Rusia la un sfert până la o treime din impactul unui embargo total, potrivit studiului.

Ideea vine în contextul în care țările baltice și Polonia fac presiuni pentru oprirea totală a importurilor de energie din Rusia, în timp ce Germania este reticentă. Cu toate acestea, Berlinul spune că se îndreaptă treptat către un embargo.

Conseil d’Analyse Economique estimează că o interdicție totală a energiei rusești ar putea cauza, în medie, o pierdere a venitului național brut de 0,2-0,3%, ceea ce înseamnă 100 de euro (110 dolari) pe adult.

În Germania, cea mai mare economie a UE, scăderea venitului național brut ar putea varia de la 0,15% până la 3%, a precizat consiliul.

Franța, a doua mare economie a blocului comunitar, ar fi printre țările cel mai puțin afectate, cu o pierdere economică de 0,15-0,3%, deoarece este mult mai puțin dependentă de importurile de energie din Rusia.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA. 

UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.

UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE

Publicat

pe

CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați 

Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.

Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.

Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor

Publicat

pe

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.

Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

Elena Lasconi, primele declarații după EXIT POLL-ul alegerilor parlamentare: „Roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația”

Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.

În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.

Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE