Inflația se va tempera din TOAMNĂ. Ce spune prognoza BNR despre scumpiri

0
47

Banca Naţională prognozează că rata anuală a inflaţiei în trimestrul III se va plafona, urmând ca apoi să scadă treptat, dar pe o perioadă de timp mai lungă decât se anticipa.

„Perspectiva plafonării şi a descreşterii ratei anuale a inflaţiei are ca resorturi atenuarea impactului şocurilor globale pe partea ofertei, inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în martie 2023, precum şi manifestarea unor ample efecte de bază dezinflaţioniste, alături de influenţele decurgând din probabila restrângere rapidă şi închidere a excedentului de cerere agregată la mijlocul anului viitor, urmată de adâncirea gap-ului PIB în teritoriul negativ”, se arată în documentul publicat vineri de BNR.

Pe acest fond, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală, timp de trei trimestre, dar relativ alertă ulterior, coborând la finele orizontului prognozei uşor sub punctul central al ţintei.

The post Inflația se va tempera din TOAMNĂ. Ce spune prognoza BNR despre scumpiri appeared first on Realitatea Financiară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here