Nicolae Ciucă, către investitorii străini: În 2023, cheltuielile pentru investiţii vor ajunge la 112 miliarde lei – un nivel istoric pentru România

0
177

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți cifre record la investiții străine. Șeful Guvernului a transmis că fluxul de investiţii străine directe va ajunge la 11,3 miliarde euro pentru întregul an 2022, cu aproape 2 miliarde euro peste valorile înregistrate în 2008.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, în cadrul evenimentului aniversar dedicat împlinirii a 25 de ani de activitate în România a Consiliului Investitorilor Străini (FIC), că, potrivit datelor oficiale ale BNR, fluxul de investiţii străine directe a fost de 9,4 miliarde euro în primele 10 luni şi va ajunge la 11,3 miliarde euro pentru întregul an 2022, cu aproape 2 miliarde euro peste valorile înregistrate în 2008.

Potrivit șefului Guvernului, „sunt cifre record, care confirmă încrederea investitorilor în măsurile luate de guvern şi nu pot decât să mă bucur că am reuşit să construim această relaţie de încredere, a arătat premierul, amintind că în bugetul pentru 2023, cheltuielile pentru investiţii vor ajunge la 112 miliarde lei şi vor reprezenta aproximativ 7,22% în PIB, nivel istoric pentru ţara noastră”.

Redăm mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă, la 25 de ani de activitate a Consiliului Investitorilor Străini în România

„Mă bucur să ne revedem la început de an, vă urez un an cu sănătate, plin de realizări personale și profesionale și vă mărturisesc că îmi doresc să continuăm și în 2023 parteneriatul nostru de succes.

Aniversarea celor 25 de ani de activitate a Consiliului Investitorilor Străini în România este un moment important, un moment de bilanț, dar și de conturare a unor noi proiecte pentru viitor.

Am apreciat întotdeauna că sunteți vizionari, că gândiți proiecte pentru viitor și că sunteți deschiși să împărtășiți experiențe pentru a lua împreună cele mai bune decizii pentru economia României.

Suntem țara cu cea mai mare creștere economică la nivelul Uniunii – de 8 ori, din 2000 până în 2022. Această creștere se simte și la nivelul PIB/capita, care s-a ridicat de la 1.669 la 14.825 de dolari. Am recuperat, în ritm alert, decalajele economice, iar România se situa, deja, în 2021, la 74% din media Uniunii Europene, potrivit Eurostat, în evaluarea PIB-ului/capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard.

Ne menținem această dinamică și estimările Băncii Mondiale confirmă perspectiva unei creșteri economice constante până în anul 2030. Avem la dispoziție peste 80 de miliarde de euro din  fonduri europene; vă aduceți aminte, anul trecut vorbeam de peste 90 de miliarde euro – am reușit anul acesta să atragem peste 11 miliarde de euro, deci, avem bani pentru a susține acest ritm de dezvoltare și modernizare.

Este adevărat, pandemia și războiul de la granița țării au afectat și încă afectează puternic economia globală. Tocmai de aceea, este important să continuăm să colaborăm deschis, guvern și mediul de afaceri, pentru a găsi cele mai bune soluții la crizele multiple pe care le traversăm. De asemenea, în acest context, e important să fim solidari, să demonstrăm că ne pasă și de cei care nu pot trece singuri prin situații dificile. Doar împreună, prin colaborare și înțelegere, putem depăși aceste vremuri complicate și putem aduce bunăstare și pentru români, dar și pentru companii.

Măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului, în urma discuțiilor cu dumneavoastră și cu alți reprezentanți ai mediului de afaceri, au dus la o creștere-record a investițiilor străine în țara noastră în anul trecut. Potrivit datelor oficiale ale BNR, fluxul de investiții străine directe a fost de 9,4 miliarde de euro în primele 10 luni și va ajunge la peste 11 miliarde de euro pentru întreg anul 2022, cu aproape 2 miliarde euro peste valorile înregistrate în anul 2008, considerat cel mai bun reper în acest sens.

Sunt cifre-record care confirmă încrederea investitorilor în măsurile luate de Guvern și nu pot decât să mă bucur că am reușit să construim această relație de încredere.

În plus, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut în primele zece luni din anul 2022 cu peste 30% comparativ cu perioada similară a anului 2021, ajungând la 6.175 de firme noi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. 

Acești indicatori ne arată că marii investitori văd clar perspectivele de creştere pe termen lung ale economiei româneşti şi includ România în strategiile lor de investiții.

De asemenea, așa cum am declarat încă de la începutul mandatului, Guvernul este dedicat investițiilor și acest lucru este demonstrat prin fapte.  În bugetul pentru 2023, cheltuielile  pentru investiții vor ajunge la 112 miliarde de lei și vor reprezenta aproximativ 7,22% în PIB, nivel istoric pentru țara noastră.

Toate aceste măsuri au creat stabilitate economică și au dus la creșterea încrederii investitorilor în România.

Vă mărturisesc că este îmbucurător faptul că țara noastră a rămas o destinație preferată pentru investitori în Europa de Est, după doi ani de pandemie și în contextul războiului din Ucraina.

România s-a clasat pe locul al 16-lea din 32 de țări în clasamentul țărilor cele mai atractive pentru investiții în 2022, depășind țări precum Ungaria şi Cehia și se află aproape de Polonia.

Sunt date care ne bucură și ne încurajează să continuăm măsurile pro-investiții, pro-business. Știm cu toții că investițiile străine contribuie direct la dezvoltarea economică a țării, creează noi locuri de muncă și au un efect catalizator pentru economie, pentru că în jurul lor se formează lanțuri de furnizori și se dezvoltă companii locale care creează la rândul lor noi locuri de muncă și aduc prosperitate în comunitățile locale.

Acestea sunt argumente importante care ne determină să susținem în continuare investițiile în economia românească.

Vă asigur că nu ne vom opri aici și vom continua să luăm măsuri care să favorizeze investițiile. Pe această traiectorie se află și procesul de aderare a României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. De altfel, luna trecută, am depus la Paris memorandumul inițial privind accederea țării noastre la OCDE, proces care va consolida modernizarea României, după integrarea noastră în NATO și UE. Adoptarea standardelor organizației care reunește 90% din investițiile străine la nivel global va deschide larg ferestre de oportunitate pentru mediul de afaceri, pentru capital.

Aderarea la OCDE și implementarea cu succes a reformelor asumate prin PNRR sunt obiective asumate pe care vom reuși să le ducem la capăt și cu ajutorul dumneavoastră.

Pentru modernizarea României avem nevoie de fiecare euro din fondurile europene pe care le avem la dispoziție, avem nevoie de determinare și, desigur, de expertiza dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc că o împărtășiți cu noi ori de câte ori este nevoie.

Cred în continuare în puterea dialogului, în parteneriatul nostru și în soluțiile găsite împreună, pentru că doar împreună putem construi un viitor sustenabil pentru economia României, oferind speranță tinerei generații privind perspectivele de dezvoltare în această țară.

Vă mulțumesc pentru colaborare. Vă doresc mult succes în tot ceea ce faceți și, de asemenea, îmi doresc să ne revedem cu bine cât mai curând. Îmi cer scuze pentru că nu am putut să ajung fizic la acest eveniment, a trebuit să-mi gestionez timpul astfel încât să acopăr toate activitățile de astăzi, dar vă promit că într-o perioadă foarte scurtă de timp vom organiza o întâlnire cu dumneavoastră prin care să putem să dezvoltăm, să detaliem toate aspectele care, cu certitudine, sunt pe lista dumneavoastră de subiecte și care trebuie, așa cum am făcut încă o dată anul trecut, să facem și anul acesta ca investițiile străine să fie în continuare un contributor relevant la economia României, la PIB-ul României.

Vă mulțumesc!

Vă doresc succes și la mulți ani înainte, să ne revedem cu bine și la următoarele aniversări!”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here