Traficul de migranți – ce este si la cine apelezi pentru ajutor

0
61
Traficul de migranți

Indiferent de modul în care se  produce, fie că este terestru, aerian sau acvatic, traficul de migranți reprezintă o ilegalitate.

Pe parcursul acestui articol vom dezbate toate aspectele legate de această infracțiune, care sunt pedepsele aplicabile, în ce constă aceasta mai exact această infracțiune și care sunt faptele ce pot fi caracterizate ca trafic de migranți. De asemenea, îți vom arăta și o modalitate prin care poți scăpa mai ușor de pedeapsa, în cazul în care ai fost acuzat de trafic de migranți.

În ce constă traficul de migranți?

Pentru a putea discuta obiectiv despre o infracțiune, trebuie mai întâi să stabilim în termeni clari în ce constă aceasta mai exact.

În ceea ce privește infracțiunea de trafic de migranți, potrivit articolului 263 din Codul Penal, aceasta constă în racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.

Care sunt faptele ce constituie infracțiunea de trafic de migranți

Elementul material al infracțiunii constă în una dintre acțiunile alternative prevăzute de norma de incriminare, și anume racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportare, transferare sau adăpostire a migranților, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat.

Prin ”racolare” se înțelege acțiunea de recrutare a unei persoane pentru o anumită activitate, atrăgând-o prin promisiuni, presiuni, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat. Acțiunea de ”îndrumare” înseamnă a dirija, a indica cuiva direcția potrivită în sensul trecerii frauduloase a frontierei de stat.

Prin acțiunea de ”călăuzire” se înțelege a conduce pe cineva pe un drum, a-l însoți într-un anumit scop.

”Transportarea” indică deplasarea cu un vehicul a unei persoane, migrant, dintr-un loc în altul.

”Transferarea” presupune a muta o persoană dintr-un loc în altul.

Prin acțiunea de ”adăpostire” se înțelege a ține la adăpost, a ține la loc ferit, a-i găsi refugiul migrantului, în realizarea scopului de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Varianta agravată există atunci când fapta de trafic de migranți a fost săvârșită în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial, prin mijloace care pun în pericol viața, integritatea sau sănătatea migrantului ori prin supunerea acestuia la tratamente inumane sau degradante.

Cum te poţi apăra în cazul în care ești acuzat de trafic de migranți?

În mod obișnuit, conform art. 263 CP, „(1) Racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

În anumite cazuri, în funcție de gravitatea situației și de alte fapte ce se pot adăuga la cea inițială, pedeapsa poate depăși cu ușurintă pragul de 7 ani închisoare.

Dacă însă te numeri printre persoanele care sunt acuzate de săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți și ai nevoie de cineva care să îţi construiască o apărare solidă, îți rămâne o singură soluție: aceea de a apela la un avocat specializat în acest sens, care să te ajute să îţi faci o apărare complexă pe care să o folosești în faţa judecătorului.

Societatea de avocatură Buneci & Buneci îți stă la dispoziție în acest sens. Avem o echipă bine definită, din cadrul căreia fac parte doar avocați cu experiență, ce au o multitudine de cazuri câștigate în palmares.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here