Evenimente
Avertisment dur din partea unui bancher: „Este posibilă naționalizarea banilor din bănci”
Un fost director financiar de bancă a tras un semnal de alarmă cu privire la starea economiei mondiale, afirmând că ne aflăm într-un moment de cumpănă, în care riscurile de implozie economică sunt mai mari ca niciodată. Într-o postare recentă pe Facebook, Radu Georgescu citează pe celebrul economist Ray Dalio, care avertizează că deficitele uriașe ale țărilor pot conduce la evenimente economice șocante, fără precedent pentru generația actuală.
„Mințile luminate de economie spun că în curând economia mondială va face implozie. Eu citesc toate interviurile lui Ray Dalio. Tipul acesta este economist și are o avere de 14 miliarde de dolari. Adică 20% din toți banii adunați din România ale companiilor și populației (M1). Bănuiesc că știe ceva economie. El spune de mai mulți ani că deficitele foarte mari ale țărilor ne vor face să trăim evenimente şocante pe care generația actuală de pe planetă Pământ nu le-a trăit. El spune că este posibil că țările să nu-și mai plătească datoriile și împrumuturile. De asemenea este posibilă naționalizarea banilor din bănci”, scrie Radu Georgescu pe pagina sa de Facebook.
În fața acestor amenințări, Georgescu identifică o singură soluție: reducerea drastică a cheltuielilor guvernamentale și a deficitelor comerciale. Totuși, el observă că puține țări par să urmeze acest sfat. Singurul lider care a înțeles gravitatea situației, potrivit lui Georgescu, este Donald Trump, care a implementat măsuri economice controversate, dar necesare. Aceste măsuri includ taxe vamale și încercări de a aduce fabricile înapoi în SUA, măsuri care, deși criticate, au fost considerate de Georgescu ca fiind în conformitate cu recomandările experților economici.
În viziunea lui Georgescu, Trump a reușit să își construiască o echipă de consultanți economici de top, comparabilă cu o echipă de fotbal de elită, cum ar fi Real Madrid. Acesta include nume mari precum Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, și antreprenori recunoscuți precum Jeff Bezos și Mark Zuckerberg.
„El (n.r. – Ray Dalio) spune că singura șansă că să nu ajungem în acest scenariu este ca statele să reducă drastic cheltuielile. Și să reducă drastic deficitele de cont curent și comercial. Adică statele să producă în țară. Este un tip care este președinte și a înțeles acest lucru. Numele lui este Donald Trump. El face acum exact ce spun mințile luminate de economie. Încearcă să reducă drastic cheltuielile statului. Și să reducă deficitele comerciale, aducând fabricile înapoi în SUA. Acest lucru se poate face doar prin taxe vamale. Donald Trump nu este un idiot în economie. Plus că și-a făcut o super echipa de consultanți economici. Metaforic vorbind Donald Trump a făcut un Real Madrid cu oameni de top. Majoritatea îl știu doar pe Elon Musk. Dar la ceremonia de învestire a fost toată echipa „Real Madrid”, mai scrie economistul.
Georgescu folosește o analogie din filmul „Matrix” pentru a descrie opțiunile pe care le au decidenții economici: pastila roșie, care simbolizează acceptarea realității și adoptarea de măsuri dure, și pastila albastră, care reprezintă confortul iluzoriu al ignoranței. El susține că, în timp ce SUA au ales să ia pastila roșie, multe țări europene, inclusiv România, continuă să evite confruntarea cu adevărul economic.
„Când am discutat acum 5 ani strategia cu Marius Tudosie aveam 2 posibilități. Să luăm pastila roșie. Asta însemna să facem noi produsele proprii. Sau să luăm pastila albastră. Asta însemna să folosim produselor făcute de alții. Am decis să luăm pastila roșie. S-a dovedit decizia corectă. Este infinit mai greu iei pastila roșie. Dar este infinit mai bine pentru familia ta, compania ta și pentru țară ta. Tu ce pastilă iei? Roșie sau albastră?”, conchide Radu Georgescu.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fradu.georgescu.315%2Fposts%2Fpfbid0fdkgWn2reTuLY52vHdk8LX2ko2xDTeV5ugyz2GdNp4geRNgearsxkFCnYd6VCEBCl&show_text=true&width=500
Rapoartele BNR anunță vremuri grele pentru România. Un cunoscut analist a dat verdictul
Evenimente
Românii au luat fața portughezilor și italienilor la capitolul educație financiară, dar tot codași suntem
România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia.
Două sondaje externe, unul realizat la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), celălalt la nivelul Uniunii Europene, arată că România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia. Cu toate acestea, România are de recuperat, fiind în urma multor state la acest capitol.
„Ne dorim foarte mult să impulsionăm şi digitalizarea şi tocmai de aceea noi suntem foarte determinaţi să creştem atât educaţia financiară, cât şi educaţia digitală. S-au văzut şi primele rezultate ale parteneriatelor desfăşurate în regim public-privat. Avem şi sondajul OECD, dar şi sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene care relevă faptul că România a progresat. În sondajul OECD România a depăşit Italia cu un scor de alfabetizare financiară de 54 versus 53 în Italia. Este adevărat că este sub media celor 40 de state analizate, care este de 60. Important este că noi progresăm la comportamentul financiar pentru că acest scor de alfabetizare”, a declarat Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor.
Aceasta a explicat că, în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe, România ”nu stă tocmai bine” , mulţi dintre români neştiind să răspundă exact la întrebări precum „Ce este dobânda compusă?”, ”Cum se calculează dobânda simplă?”, ”Ce este inflaţia?” sau la întrebări legate de riscurile financiare.
În schimb, românii stau mult mau bine la capitolul legat de comportamentul financiar, mulţi dintre ştiu să economisească proactiv, să plătească facturile la timp, să compare ofertele de credit.
Gabriela Folcuţ a arătat de asemenea că studiul Eurobarometru al Comisiei Europene plasează România pe poziţia a treia de la finalul clasamentului în ceea ce priveşte educaţia financiară, depăşind Letonia şi Portugalia.
Evenimente
Ministrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar
Ministrul Finanțelor spune că Guvernul nu a abandonat ideea unui aparat bugetar mult mai suplu și mai eficient. Și chiar dacă nu vor avea loc concedieri masive, statul va trebui să-și reducă drastic cheltuielile.
Tánczos Barna spune că reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat rămâne o prioritate pentru guvern, iar șefii instituțiilor publice trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura servicii de calitate cu un număr mai mic de persoane.
Ministrul finanțelor a arătat că, la majoritatea ministerelor, bugetul anual a fost redus, ca primă măsură a reorganizării instituționale.
„Am redus cu 5% cheltuielile de personal, adică în paralel cu reducerea cu 5% și a bugetului de funcționare a cheltuielilor administrative, astfel încât, până la sfârșitul anului, să ne încadrăm în acest deficit de 7%. În interiorul instituțiilor, managerii trebuie să ia măsurile necesare încadrării în aceste limite lunare”, a declarat Tanczos Barna.
„Și în 2026, și în 2027, instituțiile trebuie să meargă mai departe pe drumul digitalizării, eficientizării și reducerii cheltuielilor de funcționare. Nu vorbesc, încă o dată, de reducerea salariilor, ci vorbim de reducerea anvelopei de personal”, a mai spus ministrul de Finanțe.
Ministrul finanțelor este prezent la Forumul Economic al Transilvaniei, organizat la Târgu Mureș de Fundația Pro Economica. Participă 120 de antreprenori din 16 județe, dar și viceministrul în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Magyar Levente.
Evenimente
Județul în care seniorii au cele mai mici PENSII: oamenii se descurcă cu greu de la o lună la alta
Botoșani a ajuns județul celor mai săraci pensionari din țară. O indică atât statisticile naționale cât și realitatea de zi cu zi trăită de localnici. Mulți dintre ei abia se descurcă de la o lună la alta cu pensii foarte mici care nu le ajung pentru a duce un trai decent.
Majoritatea pensionarilor din Botoșani nu reușesc să facă față cheltuielilor lunare cu banii din pensie și asta pentru că în județ sunt cele mai mici pensii înregistrate la nivel de țară. Oamenii nu reușesc să facă față scumpirilor, cheltuielilor la utilități sau costurilor cu medicamentele.
Cea mai grea situație este a pensionarilor rămași singuri, fără ajutor bolnavi și cu pensii foarte mici. Cei din mediul rural își pun sănătatea în pericol sau mor cu zile pentru că nu au bani să urmeze un tratament.
-
Evenimenteacum 2 zile
ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani
-
Evenimenteacum 2 zile
Acneea la adulți: De ce continuă să apară și cum poți scăpa de ea?
-
Evenimenteacum o zi
Se adâncește gaura din buget. Ciolacu pregătește un nou împrumut de la BERD
-
Evenimenteacum 2 zile
COTAȚIA AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC
-
Evenimenteacum 2 zile
SIVICULTORII ORGANIZEAZĂ UN MITING MIERCURI, ÎN PIAȚA VICTORIEI
-
Companiiacum 2 zile
Scapă de team building-urile plictisitoare! Încearcă un escape room
-
Companiiacum 20 de ore
Ce tip de deschidere a ferestrelor PVC este potrivit pentru casa ta?
-
Uncategorizedacum o zi
Carlsberg celebrează revenirea la competițiile UEFA destinate echipelor naționale, semnând un nou parteneriat pe termen lung