Connect with us

Evenimente

SIVICULTORII ORGANIZEAZĂ UN MITING MIERCURI, ÎN PIAȚA VICTORIEI

Publicat

pe

Silvicultorii organizează, miercuri, un ”mare miting” în Capitală. Sindicaliştii reclamă că Guvernul le-a ”tăiat veniturile  şi le-a anulat o parte din drepturi”, măsuri ce afectează 25.000 de oameni. Protestul are loc în intervalul 10.00 – 14.00. 

”Alimentat, cel mai probabil, de înverşunarea ministrului Mediului, apelor şi pădurilor faţă de toţi cei care îngrijesc pădurile României, Guvernul a tăiat veniturile silvicultorilor şi le-a anulat o parte din drepturi! Mai întâi, în urmă cu mai puţin de o lună, prin OUG nr. 4/2025, fără nicio explicaţie, Guvernul a diminuat salariile silvicultorilor cu 25% începând de la 1 ianuarie anul acesta. Săptămâna trecută, Guvernul a modificat, prin OUG nr. 14/2025, Statutul personalului silvic. Au fost tăiate mai multe drepturi pe care Parlamentul României le-a aprobat şi le-a asumat prin lege”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Silva, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, personalul silvic avea dreptul să primească anual 6 mc de lemn pentru încălzirea locuinţei şi, la pensionare, o gratificaţie egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate.

”Acum, personalul silvic va avea dreptul la lemn de foc doar «dacă venitul salarial lunar net din luna anterioară acordării acestuia este mai mic decât salariul mediu brut pe economie», iar gratificaţia de la pensionare dispare! Noile modificări legislative, făcute fără nicio consultare, pe repede înainte, afectează drepturile întregii categorii profesionale. Peste 25.000 de silvicultori au fost puşi la zid”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia precizează că cei afectaţi lucrează în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în Gărzile Forestiere, la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, în facultăţi şi licee de silvicultură, în RNP Romsilva, în direcţii şi ocoale silvice de stat, în cadrul administraţiilor ariilor naturale protejate, în ocoale silvice de regim şi ocoale private din cadrul Asociaţiei Administratorilor de Păduri, din cadrul Asociaţiei Proprietarilor şi Administratorilor APAPET, în structuri de administrare a faunei cinegetice, în ONG-uri care au în obiectul de activitate conservarea şi dezvoltarea fondului forestier naţional, în companii din sectorul de exploatare, transport şi prelucrare a lemnului, în structuri ale profesioniştilor persoane juridice şi fizice atestate să desfăşoare activităţi şi să presteze servicii în domeniul silviculturii şi, nu în ultimul rând, în cadrul organizaţiilor şi asociaţiilor sindicale şi profesionale din acest domeniu.

”Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva contestă toate aceste măsuri abuzive, promovate de un demnitar care ar trebui să protejeze această categorie profesională, despre a cărei activitate ştie mult prea puţin pentru a fi în fruntea acesteia. Miercuri, 19 martie 2025, între orele 10.00 – 14.00, în Piaţa Victoriei, vom organiza  un amplu miting de protest faţă de măsurile nedrepte ale acestui Guvern”, anunţă sindicaliştii.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor:

– Abrogarea art. V din Ordonanţa Guvernului nr. 4/2025, prin care salariile tuturor silvicultorilor din România sunt diminuate cu 25%.

– Revizuirea OUG nr. 14/2025 prin care s-au eliminat unele drepturi din Statutul personalului silvic. Acesta îngrijeşte pădurile ţării, lucrează de cele mai multe ori în condiţii grele şi nu a beneficiat de drepturi salariale speciale, aşa cum s-a întâmplat în alte sectoare de activitate. Tăierea salariilor şi eliminarea concomitentă a unor drepturi sunt măsuri nejustificate şi inumane.

– Stoparea acţiunilor de discreditare şi compromitere a personalului silvic iniţiate de către ministrul mediului, apelor şi pădurilor. Această campanie a afectat grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe grave pe termen lung.

– Menţinerea structurilor de administrare a pădurilor statului la nivel judeţean. Schimbările manageriale au nevoie de expertiză, studii de fundamentare, analize de risc etc. Un arsenal tehnic pe care ministrul nu îl poate substitui doar cu propria sa voinţă şi cu propriul pix. Administrarea pădurilor nu poate fi pusă în pericol în niciun fel. S-au mai făcut astfel de experimente în trecut, dar s-au dovedit nefuncţionale. În anul 1998, cele 41 de direcţii judeţene au fost comasate în 25 de direcţii. În anul 2003, s-a revenit la direcţiile judeţene.

– Depolitizarea şi profesionalizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor din România.

– Consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali, la elaborarea actelor normative cu impact asupra administrării pădurilor proprietate publică, asupra drepturilor şi obligaţiilor personalului silvic, precum şi la adoptarea deciziilor care afectează drepturile salariaţilor şi locurile de muncă în cadrul structurilor de administrare a pădurilor statului.

– Exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative şi înlocuirea acestei forme de management care are ca principal scop maximizarea profitului, obiectiv impropriu gestionării durabile a pădurilor, cu managementul forestier durabil, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor UE (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa).

– Plata compensaţiilor restante prevăzute de Codul silvic, aferente cheltuielilor efectuate de Romsilva pentru creşterea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate şi pentru paza pădurilor private (sume restante ce depăşesc în prezent 150 milioane lei).

– Eliminarea procentelor de lemn fasonat prevăzute de noul Cod Silvic (Legea nr. 331/2024), astfel încât valorificarea lemnului să fie făcută pe baza principiilor de rentabilitate economică, în acord cu condiţiile reale de piaţă.

– Modificarea şi simplificarea legislaţiei în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice, întrucât actualele proceduri sunt birocratice, costisitoare şi mari consumatoare de timp; obţinerea unui aviz de mediu durează în medie 6 – 12 luni, timp în care activitatea ocoalelor silvice este blocată.

– Respectarea angajamentului luat de Guvern în data de 29 noiembrie 2024, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 28 lit. k) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care reglementează încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale şi plata contribuţiilor pentru aceste categorii de salariaţi începând cu data de 01.09.2024 – activitatea de exploatari forestiere, transport si sortare a lemnului. Punerea în aplicare a prevederilor art. 137 alin (5) din Legea 331/2024 – Codul silvic în ce priveşte stagiul de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă de către personalului silvic.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă prin care s-au eliminat ”bonurile neruşinate la pensionare”, care numai în ultimii doi ani au costat peste 194 de milioane de lei Regia Naţională a Pădurilor şi de care au beneficiat 1.267 de persoane. În plus, el a arătat că s-a asigurat că nu vor mai avea loc situaţii precum premierea cu 100.000 de euro la pensionare a mai multor angajaţi, din care o parte au revenit pe funcţie de îndată ce au încasat banii.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Vânzările de mașini noi au crescut cu 2,8% în Europa. Anglia și Spania, performerele Bătrânului Continent

Publicat

pe

Vânzările de mașini noi în Europa au crescut cu 2,8% în martie, impulsionate de salturi cu două cifre în Marea Britanie și Spania, deoarece datele din industrie de joi au arătat că o creștere a înmatriculărilor de vehicule electrice în această lună a compensat scăderea celor pe benzină și diesel, scrie Reuters.

Vânzările de mașini complet electrice au crescut cu 23,6% în această lună, arată datele Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA).

În timp ce se luptă pentru a reduce costurile ridicate pe piețele interne și luptă împotriva concurenței din China, producătorii de mașini europeni se confruntă acum cu efectele tarifelor de 25% impuse de președintele american Donald Trump la importurile de mașini, tulburând perspectivele pentru industrie.

Taxele de import de 145% impuse de Trump pe importurile din China – și tarifele de represalii ale Beijingului – au împins, de asemenea, previziunile de creștere la nivel global, confruntând companiile de automobile cu noi riscuri.

Vânzările din martie în Uniunea Europeană, Marea Britanie și Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA) au crescut la 1,42 milioane de mașini, după ce au scăzut timp de două luni, arată datele ACEA.

Înmatriculările la Volkswagen și Renault au crescut cu 10,3%, respectiv 13%, în timp ce au scăzut cu 5,9% la Stellantis.

Vânzările Tesla au scăzut pentru a treia lună consecutiv, cu 28,2% față de anul trecut, iar cota sa din piața totală a scăzut la 2% de la 2,9% în urmă cu un an.

În UE, vânzările totale de mașini au scăzut cu 0,2% față de anul trecut, în scădere pentru a treia lună, chiar dacă înmatriculările de mașini electrice cu baterie (BEV), hibrid electric (HEV) și hibrid plug-in (PHEV) au crescut cu 17,1%, 23,9% și, respectiv, 12,4%. Vehiculele electrificate – fie BEV, HEV sau PHEV – vândute în bloc au reprezentat 59,2% din înmatriculările de mașini de pasageri în martie, în creștere față de 49,1% în anul precedent.

Dintre cele mai mari piețe din UE, vânzările în Spania și Italia au crescut cu 23,2% și, respectiv, 6,3%, în timp ce în Franța și Germania au scăzut cu 14,5% și 3,9%. În Marea Britanie, înmatriculările au crescut cu 12,4%.

Experții din piață spun că interesul tot mai mare pentru mașinile electrice în Europa, a doua cea mai mare piață de vehicule electrice din lume, se datorează în mare parte noilor obiective UE privind emisiile și lansării de modele electrice mai ieftine, deși UE a propus recent slăbirea obiectivelor.

Citeste in continuare

Evenimente

Dispar plățile cash sau card în România: o nouă eră în tranzacțiile financiare

Publicat

pe

Modul în care românii își fac plățile este pe cale să se transforme radical. Odată cu avansul rapid al tehnologiilor digitale, metodele clasice precum numerarul, cardurile bancare sau chiar telefoanele mobile sunt treptat înlocuite de sisteme biometrice, care promit o experiență de plată mai rapidă, mai sigură și mai comodă.

Plăți fără portofel sau telefon

Plata prin biometrie presupune identificarea utilizatorului prin trăsături unice ale corpului — fie prin amprentă, fie prin recunoaștere facială, scanarea irisului sau chiar a palmei. Tehnologia câștigă rapid teren la nivel global și devine o alternativă viabilă la metodele convenționale.

Țări precum Spania și-au accelerat tranziția către o economie fără numerar. Potrivit unui raport al Băncii Naționale Spaniole, în primele luni ale anului 2024, tranzacțiile digitale au atins valoarea de 6,1 trilioane de euro, înregistrând o creștere de peste 11%.

În Asia, sistemele de plată bazate pe recunoașterea palmei sunt deja implementate în parteneriate între giganți tehnologici precum Tencent și Visa. Utilizatorul trebuie doar să își treacă mâna peste un senzor, iar tranzacția este aprobată instant — fără PIN, fără semnături, fără portofel.

România experimentează deja plățile biometrice

Și în România, tehnologia biometriei face pași importanți. Începând din 2019, mai multe magazine din București au introdus opțiunea de plată prin amprentă digitală, disponibilă clienților care își înregistrează datele biometrice într-o aplicație dedicată. Potrivit specialiștilor IT, sistemul oferă un grad ridicat de securitate, reducând considerabil riscul fraudelor și al furturilor de identitate.

„Autentificarea biometrică a fost creată pentru a ne simplifica viața. În loc să introducem coduri sau parole, acum putem efectua plăți printr-un simplu gest — fie cu degetul, fie cu o privire”, explică un expert în securitate digitală.

NFC rămâne un aliat al plăților rapide

Pe lângă biometrie, tehnologia NFC (Near Field Communication) continuă să joace un rol esențial în facilitarea tranzacțiilor rapide. Utilizatorii pot face plăți instant prin apropierea telefonului, ceasului inteligent sau altui dispozitiv de terminalul POS, fără a fi necesară o conexiune la internet.

Deși nu a devenit (încă) obligatorie, biometria este considerată de mulți experți următorul pas firesc în evoluția plăților digitale. Se discută deja despre implementarea la scară largă, inclusiv în sectorul public, iar legislația ar putea fi adaptată în viitor pentru a permite utilizarea universală a acestor metode.

România, la fel ca multe alte state europene, pare pregătită să intre într-o nouă eră a plăților, una în care identitatea biologică devine noul portofel.

Citeste in continuare

Evenimente

Comerțul cu autovehicule urcă în 2025, deși vânzările de piese și motociclete scad

Publicat

pe

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a înregistrat o creștere în primele două luni ale anului 2025 față de aceeași perioadă din 2024. 

Astfel, ca serie brută, creșterea a fost de 3,1%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, avansul a fost de 0,9%.

Contribuția principală la această evoluție pozitivă a venit din segmentul activităților de întreținere și reparare a autovehiculelor, care a înregistrat o creștere semnificativă de 16,5%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Comerțul cu autovehicule a crescut cu 2,6%

Comerțul cu autovehicule a crescut cu 2,6%, iar comerțul cu motociclete, piese și accesorii, inclusiv întreținerea și repararea acestora, a înregistrat o majorare ușoară de 0,6%. În schimb, comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule a consemnat o scădere de 0,1%.

Comparativ cu luna ianuarie 2025, în februarie același an, volumul total al cifrei de afaceri pe serie brută a crescut cu 6,7%. Acest avans se datorează creșterilor înregistrate în toate segmentele analizate: întreținerea și repararea autovehiculelor (+9,4%), comerțul cu autovehicule (+7,9%), comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente, inclusiv întreținerea și repararea acestora (+4,9%), și comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (+3,4%). Cu toate acestea, seria ajustată a arătat o scădere de 0,5% în aceeași perioadă.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat mai multe cifre.

„În perioada 1.I-28.II.2025 comparativ cu perioada 1.I-29.II.2024, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, seri brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 3,1%, datorită creşterii cifrei de afaceri la: activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+16,5%), comerţul cu autovehicule (+2,6%) şi comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+0,6%)”, informează Institutul Național de Statistică.

Principalul motor de creștere a fost din nou activitatea de întreținere și reparare a autovehiculelor

În ceea ce privește comparația dintre februarie 2025 și februarie 2024, seria brută a înregistrat o creștere modestă de 0,4%. Principalul motor de creștere a fost din nou activitatea de întreținere și reparare a autovehiculelor, cu un salt considerabil de 26,2%.

În schimb, alte segmente au fost pe minus: comerțul cu motociclete, piese și accesorii, întreținerea și repararea acestora (-7,4%), comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (-2,6%), și comerțul cu autovehicule (-1,7%).

Seria ajustată a volumului total al cifrei de afaceri din luna februarie 2025 comparativ cu aceeași lună a anului precedent a înregistrat o creștere de doar 0,1%. Deși unele segmente au scăzut, precum vânzările de piese auto și motociclete, per ansamblu, piața a evoluat pozitiv, mai ales în luna februarie.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE