Connect with us

Stiri economice

Corupția la fondurile europene. ‘Cât s-a plătit către beneficiari și cât s-a întors de la Comisia Europeană?’

Publicat

pe

O dezbatere pe tema „Lupta împotriva corupţiei şi combaterea sărăciei. Modelul românesc versus modelul francez” a avut loc joi la Bucureşti, cu invitaţi din mediul academic şi din societatea civilă.

Au participat Guy Hascoët – politician francez, secretar de stat pentru economia de solidaritate în guvernul Lionel Jospin din 2000 până în 2002 şi speakerii români Florian Marin – Expert Fonduri Europene – BNS, Olimpiu Sabău Pop – Conf. Dr. Universitatea Petru Maior Târgu Mureş, Alin Andrieş – Conf. Dr. Universitar Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, Elena Calistru – Preşedinte Funky Citizens, Ana Poenariu – Jurnalist investigaţii Rise Project, Irina Lonean – Project coordinator Transparency International.

„Săptămâna viitoare voi avea deja discuţiile cu OLAF pentru a stabili împreună direcţiile de urmat pentru construirea acestui mecanism european. Consider că acest demers reprezintă singura soluţie pentru recuperarea prejudiciilor provocate de averile obţinute ilegal şi transferate în afara graniţelor statelor de provenienţă”, a declarat Cătălin Ivan, vicepreşedinte al Comisiei CONT din Parlamentul European.

„La nivel naţional, acest lucru este aproape imposibil şi nu se pune problema unei recuperări eficiente. Sunt state care refuză să colaboreze. Poate că România nu va recupera niciodată miliardele pierdute în ultimii 30 de ani, dar printr-un  mecansim european, cred că avem o şansă”, a mai spus Ivan.

În urma dezbaterii, s-a desprins ideea comună că lupta împotriva corupţiei trebuie adaptată la evoluţia societăţii, întrucât modalităţile de sustragere a fondurilor publice sunt din ce în ce mai sofisticate şi mai greu de urmărit. De asemenea, trebuie să intre în atenţia instituţiilor judiciare persoanele juridice, responsabile penal, dincolo de responsabilitatea administratorilor lor ca persoane fizice.

„Dacă vrem să verificăm corupţia din fondurile europene, să verificăm cât s-a plătit către beneficiari şi cât s-a întors de la Comisia Europeană. Vom avea surprize fabuloase – drumuri, clădiri, autostrăzi. Nimeni nu vorbeşte despre asta”, a afirmat Florian Marin – Expert Fonduri Europene BNS.

„DNA nu ar trebui să caute acele doare micuţe, ci fraude mari din fonduri europene, pentru că ele există. Se spune că fondurile europene sunt greu de fraudat. Nu e greu dacă ştii cum să faci sistemul. De exemplu, dl Ghiţă are o bază de date cu toate plăţile făcute din fondurile europene. Lucrurile acestea ar trebui solicitate. Sunt informaţii publice, căci fondurile europene sunt fonduri publice. Transparenţa e greu de găsit în zona Ministerului Fondurilor Europene”, a adăugat Florin Marian.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE

Publicat

pe

După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană. 

Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.

Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.

De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.

Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.

Citeste in continuare

Evenimente

Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR

Publicat

pe

Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.

Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.

Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.

Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.

Citeste in continuare

Evenimente

Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere

Publicat

pe

Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.

Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.

Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.

Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.

De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.

Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește      cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.

În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE