În România, terenul arabil costă mai puţin de 1 leu metrul pătrat

0
104

„Nivelul preţurilor terenurilor depinde de o serie de legi naţionale, regionale (clima, proximitatea reţelelor) şi factori localizaţi (calitatea solului, pantă, drenaj etc.), precum şi forţele de piaţă ale cererii şi ofertei (inclusiv influenţa regulilor de proprietate străină). Ca atare, este interesant să observăm evoluţia preţurilor pentru regiuni în timp. Din datele disponibile, cea mai puternică creştere a preţurilor terenurilor arabile între 2011 şi 2016 se situează în Cehia (o creştere de trei ori), Lituania, Estonia, Letonia şi Ungaria (o dublare). Preturile au crescut şi în alte state membre, dar cu rate mult mai mici”, au precizat autorii studiului Eurostat.

La exproprierile pentru construcţia de autostrăzi, statul le oferă proprietarilor, ca despăgubire, sume între 1,5 şi 3,5 lei pe metrul pătrat, arată ultimele proiecte normative lansate în acest sens de Ministerul Transporturilor, scrie Mediafax.

La nivel de state membre ale Uniunii Europene, preţul de aproape 2.000 de euro pe hectarul arabil este cel mai mic din Europa, iar la nivel de regiune, în Bulgaria – zona Yugozapaden – costurile pentru un hectar arabil sunt şi mai mici, 1.165 de euro/hectar, conform Eurostat.

Cel mai mare preţ de achiziţie pentru un hectar arabil din UE a fost în Olanda: 63.000 de euro în 2016.

Dintre regiunile Uniunii Europene pentru care sunt disponibile date, cel mai scump teren arabil s-a situat în regiunea Liguria din Italia, cu o medie de 108.000 de euro pe hectar.

La închirierea terenurilor de la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, cel mai scump hectar a fost în Ţările de Jos, cu o medie de 791 de euro/hectar pe an, iar cea mai scumpă regiune la închiriere a fost Flevoland (Olanda) care a costat aproape dublul mediei naţionale 1.530 de euro/hectar pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here