Connect with us

Stiri economice

Primul model de serie din lume alimentat cu hidrogen, expus în standul Toyota de la SIAB 2018

Publicat

pe

Toyota Mirai, căci despre acest model este vorba, foloseşte tehnologia Toyota Fuel Cell System (TFCS) ce îmbină tehnologia pilelor de combustie cu cea hibridă. Aceasta include noile celule marca Toyota şi rezervoare de hidrogen de înaltă presiune. Tehnologia TFCS este mult mai eficientă decât motoarele cu combustie internă – aceasta nu emite dioxid de carbon sau alte gaze poluante. Toyota Mirai are un design uşor de recunoscut, oferă o experienţă unică de condus cu o manevrabilitate superioară datorită centrului de greutate coborât şi dispune de o acceleraţie silenţioasă, însă puternică, prin intermediul motorului electric. Maşina reprezintă o dovadă clară a angajamentului Toyota de a oferi soluţii reale de mobilitate sustenabilă, în spiritul mesajului vizionar transmis prin campania Start Your Impossible.

Din nefericire, Mirai este doar o demonstarţie de forţă a Toyota pentru că modelul nu este şi, nici nu va fi disponibil în curând pe piaţa de la noi din din cauza lipsei infrastructurii tipului de combustibil pe care îl foloseşte.

Tot la standul Toyota se găseşte însă modelul Prius. Primul model hibrid de serie din lume, apărut în 1997, reprezentat la SIAB prin ultima generaţie a acestui a sa, redefineşte şi astăzi standardul de excepţie setat deToyota Hybrid, prin tehnologie avansată şi design inteligent. Apoi, Toyota C-HR, cel mai nou membru al gamei Toyota Hybrid, afişează un design inovator, atletic, şi oferă o experienţă inegalabilă de condus  prin răspunsul instantaneu al sistemului hibrid. Toyota C-HR este perfectă pentru cei care îşi trăiesc viaţa din plin.

„Ne bucurăm că anul acesta am reuşit să integrăm viziunea noastră despre un viitor mai sustenabil prin intermediul noilor modele pe care le vom prezenta la SIAB 2018 şi prin comunicarea iniţiativei globale Start Your Impossible, care are rolul de a inspira oamenii de peste tot din lume şi de a-i încuraja să îşi depăşească propriile limite. Vom continua să dezvoltăm soluţii de mobilitate care să ofere libertate de mişcare  şi vom face tot posibilul să facilităm accesul tururor la mobilitate individuală mai bună. Toyota consideră că, atunci când ai libertatea de a te mişca, orice este posibil”, a declarat Edit Corcoman Târcolea, director general al Toyota România.

Anul trecut, din dorinţa de a aduce un plus de emoţie mărcii, Toyota a lansat TOYOTA GAZOO Racing ca brand în Europa. Participarea în cadrul competiţiilor de motorsport s-a dovedit o modalitate excelentă de a ne testa limitele tehnologice şi de a crea maşini tot mai bune pentru clienţii noştri. În acest an, am repurtat deja un succes în cadrul acestor competiţii: locurile 2 si 3 pentru echipa TOYOTA GAZOO Racing Africa de Sud la Raliul Dakar. În timp ce competiţia este una extrem de dură, mai mult de 40% din vehiculele care au reuşit să ajungă la final au fost marca Toyota. În WRC, de asemenea, după un start interesant al sezonului, cu performanţe foarte bune atât la ​​Monte Carlo, cât şi în Suedia, TOYOTA a devenit producătorul numărul 2 în campionat.

 

Pentru a transmite şi clienţilor Toyota din România emoţia sporturilor cu motor, Toyota prezintă în cadrul SIAB 2018i o replică a monopostulului Yaris WRC şi un simulator GT86.  Noul Yaris WRC dispune de un motor turbo cu injecţie directă de 1.6 litri, ce dezvolă peste 300 de cai putere, în timp ce şasiul său a fost modelat prin tehnici avansate de simulare, testare şi producţie. 

Foto: Răzvan Vălcăneaţu

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Românii au luat fața portughezilor și italienilor la capitolul educație financiară, dar tot codași suntem

Publicat

pe

România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia.

Două sondaje externe, unul realizat la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), celălalt la nivelul Uniunii Europene, arată că România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia. Cu toate acestea, România are de recuperat, fiind în urma multor state la acest capitol.

„Ne dorim foarte mult să impulsionăm şi digitalizarea şi tocmai de aceea noi suntem foarte determinaţi să creştem atât educaţia financiară, cât şi educaţia digitală. S-au văzut şi primele rezultate ale parteneriatelor desfăşurate în regim public-privat. Avem şi sondajul OECD, dar şi sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene care relevă faptul că România a progresat. În sondajul OECD România a depăşit Italia cu un scor de alfabetizare financiară de 54 versus 53 în Italia. Este adevărat că este sub media celor 40 de state analizate, care este de 60. Important este că noi progresăm la comportamentul financiar pentru că acest scor de alfabetizare”, a declarat Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor. 

Aceasta a explicat că, în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe, România ”nu stă tocmai bine” , mulţi dintre români neştiind să răspundă exact la întrebări precum „Ce este dobânda compusă?”,  ”Cum se calculează dobânda simplă?”, ”Ce este inflaţia?” sau la întrebări legate de riscurile financiare.  

În schimb, românii stau mult mau bine la capitolul legat de comportamentul financiar, mulţi dintre ştiu să economisească proactiv, să plătească facturile la timp, să compare ofertele de credit. 

Gabriela Folcuţ a arătat de asemenea că studiul Eurobarometru al Comisiei Europene plasează România pe poziţia a treia de la finalul clasamentului în ceea ce priveşte educaţia financiară, depăşind Letonia şi Portugalia.

Citeste in continuare

Evenimente

Ministrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor spune că Guvernul nu a abandonat ideea unui aparat bugetar mult mai suplu și mai eficient. Și chiar dacă nu vor avea loc concedieri masive, statul va trebui să-și reducă drastic cheltuielile.

Tánczos Barna spune că reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat rămâne o prioritate pentru guvern, iar șefii instituțiilor publice trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura servicii de calitate cu un număr mai mic de persoane.

Ministrul finanțelor a arătat că, la majoritatea ministerelor, bugetul anual a fost redus, ca primă măsură a reorganizării instituționale.

„Am redus cu 5% cheltuielile de personal, adică în paralel cu reducerea cu 5% și a bugetului de funcționare a cheltuielilor administrative, astfel încât, până la sfârșitul anului, să ne încadrăm în acest deficit de 7%. În interiorul instituțiilor, managerii trebuie să ia măsurile necesare încadrării în aceste limite lunare”, a declarat Tanczos Barna.

„Și în 2026, și în 2027, instituțiile trebuie să meargă mai departe pe drumul digitalizării, eficientizării și reducerii cheltuielilor de funcționare. Nu vorbesc, încă o dată, de reducerea salariilor, ci vorbim de reducerea anvelopei de personal”, a mai spus ministrul de Finanțe.

 Ministrul finanțelor este prezent la Forumul Economic al Transilvaniei, organizat la Târgu Mureș de Fundația Pro Economica. Participă 120 de antreprenori din 16 județe, dar și viceministrul în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Magyar Levente.

Citeste in continuare

Evenimente

Județul în care seniorii au cele mai mici PENSII: oamenii se descurcă cu greu de la o lună la alta

Publicat

pe

Botoșani a ajuns județul celor mai săraci pensionari din țară. O indică atât statisticile naționale cât și realitatea de zi cu zi trăită de localnici. Mulți dintre ei abia se descurcă de la o lună la alta cu pensii foarte mici care nu le ajung pentru a duce un trai decent. 

Majoritatea pensionarilor din Botoșani nu reușesc să facă față cheltuielilor lunare cu banii din pensie și asta pentru că în județ sunt cele mai mici pensii înregistrate la nivel de țară. Oamenii nu reușesc să facă față scumpirilor, cheltuielilor la utilități sau costurilor cu medicamentele.

Cea mai grea situație este a pensionarilor rămași singuri, fără ajutor bolnavi și cu pensii foarte mici. Cei din mediul rural își pun sănătatea în pericol sau mor cu zile pentru că nu au bani să urmeze un tratament. 

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE