Viorica Dăncilă trimite Corpul de control la Centrala de la Cernavodă

0
226

Joi dimineaţă, Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic naţional, ca urmare a unei disfuncţionalităţi la un sistem electric, a anunţat Nuclearelectrica, operatorul centralei. 

Compania precizează că este vorba despre partea clasică a centralei, nu de cea nucleară. 

„Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii. Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat, fără impact asupra securităţii nucleare”, au explicat oficialii producătorului de energie. 

Duminica trecută, compania anunţa reducerea la 55% a puterii Unităţii 2, pentru înlocuirea unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei. 

De asemenea, tot duminică, Unitatea 1 a fost oprită şi ea controlat pentru o perioadă de aproximativ 48 de ore, ca urmare a unei defecţiuni la unul dintre sistemele de proces ale centralei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here