Stiri economice
VIDEO Vreți să schimbați lumea? Pentru început, aveți curajul să va pese

Vă prezentăm mai jos discursul susţinut de Cleo Wade în cadrul TEDWoman 2017.
Prietena mea cea mai bună a născut recent un băieţel. Când l-am văzut prima oară, am fost uimită de această făptură mică şi frumoasă care intra în vieţile noastre. Apoi mi-am dat seama că el nu intra doar în vieţile noastre, ci în lume, în această lume nebună, care, mai ales acum, pare atât de dificilă. În munca mea, petrec mult timp vorbind cu oamenii despre cine suntem, cine trebuie să fim şi cum ne putem vindeca.
Aşa că, prima dată când l-am ţinut în braţe, aveam un întreg discurs pregătit. Voiam să-i spun că modul în care ne găsim puterea e prin dificultăţile întâmpinate. Voiam să ştie că toţi putem face lucruri mari dacă începem cu paşi mici. Urma să-i spun că toţi suntem mai rezistenţi decât ne putem imagina vreodată. Aşadar, l-am luat în braţe pe micul Thelonious, m-am uitat la el şi mi-am dat seama: e un bebeluş.
N-o să înţeleagă nimic din tot ce-i spun. Aşa că m-am gândit că ar fi mai bine să merg acasă şi să scriu. Acest poem e pentru adulţi, dar şi pentru Thelonious, când va fi destul de mare ca să-l citească: Lumea îţi va spune: „Fii un om mai bun”. Nu-ţi fie frică să spui „Da”. Începe prin a fi un mai bun ascultător. Începe prin a merge altfel pe stradă. Priveşte oamenii. Salută-i. Întreabă-i cum se simt şi ascultă ce-ţi spun. Începe prin a fi un prieten mai bun, un părinte mai bun, un copil mai bun pentru părinţii tăi; un frate mai bun, un iubit mai bun, un partener mai bun. Începe prin a fi un vecin mai bun.Fă cunoştinţă cu o persoană nouă şi cunoaşte-o cu adevărat.
Lumea te va întreba „Ce vei face?” Nu-ţi fie frică să spui: „Știu că nu pot face totul, dar pot să fac ceva.” Intră în mai multe încăperi spunând: „Am venit să vă ajut”. Împrieteneşte-te cu generozitatea.Dăruieşte ceea ce poţi dărui şi fă ceea ce poţi face. Dăruieşte bani, dăruieşte timp, dăruieşte dragoste, dăruieşte-ţi inima, dăruieşte-ţi spiritul.
Lumea îţi va spune: „Avem nevoie de pace”. Găseşte-ţi pacea în interior, păstreaz-o cu sfinţenie, şi ia-o cu tine oriunde ai merge. Pacea nu poate fi împărtăşită sau creată împreună cu alţii, dacă n-o avem întâi în interior.
Lumea îţi va spune: „Iată duşmanul”. Iubeşte îndeajuns încât să ştii că, chiar dacă cineva nu e de acord cu tine, asta nu-l face duşmanul tău. Poate că nu vei câştiga o dezbatere, poate că nu-i vei face pe alţii să se răzgândească, dar, dacă vrei, vei obţine întotdeauna victoria empatiei radicale: vei înţelege cu inima.
Lumea îţi va spune: „Avem nevoie de dreptate”. Cercetează. Caută adevărul dincolo de poveştile care îţi sunt spuse. Caută adevărul dincolo de aparenţe. Întreabă „De ce?” Întreabă „E corect?” Întreabă „Cum am ajuns aici?” Fă acest lucru cu compasiune. Fă-l cu inima plină de iertare. Învaţă să-i ierţi pe ceilalţi. Începe prin a învăţa cum să te ierţi pe tine însuţi. Toţi suntem mai mult decât greşelile noastre.Toţi suntem mai mult decât am fost ieri. Toţi merităm demnitate. Regăseşte-te în ceilalţi. Recunoaşte că dreptatea ta e dreptatea mea, iar a mea este a ta. Nu poate exista libertate pentru unul dintre noi dacă celălalt nu e liber.
Lumea îţi va spune: „Sunt plină de violenţă”. Răspunde-i: „Eu nu. Nici prin cuvânt şi nici prin faptă.”
Lumea îţi va spune: „Trebuie să vindecăm planeta”. Începe prin a spune: „Nu, mulţumesc. N-am nevoie de pungă de plastic.” Reciclează, refoloseşte. Începe prin a ridica de pe jos un gunoi din cartierul tău.
Lumea îţi va spune: „Sunt prea multe probleme”. Nu-ţi fie teamă să faci parte din soluţii. Începe prin a discuta problemele. Nu putem depăşi ceea ce ignorăm. Cu cât discutăm mai mult, cu atât vom vedea că problemele sunt legate între ele. deoarece şi noi suntem legaţi între noi.
Lumea îţi va spune: „Trebuie să eliminăm rasismul”. Începe prin a-l vindeca în propria ta familie.
Evenimente
CREȘTEREA TVA, TOT MAI PROBABILĂ DIN VARĂ. ROMÂNIA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT BUGETAR URIAȘ
În ciuda reformelor bugetare anunțate de Guvern, România s-ar putea confrunta în această vară cu o creștere a cotei TVA, o măsură care ar putea declanșa un val de scumpiri în lanț. Situația bugetară este tot mai dificilă, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și ajutoarele sociale consumă aproximativ 90% din veniturile statului, lăsând spațiu redus pentru investiții și dezvoltare.
Țara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană, iar analiștii avertizează că, fără măsuri fiscale suplimentare, România riscă să-și piardă atractivitatea pentru investitori. După Ungaria, suntem statul care plătește cele mai mari dobânzi la împrumuturi, iar în 2025, estimările arată că vom cheltui nu mai puțin de 9 miliarde de euro doar pentru plata dobânzilor.
În acest context, creșterea TVA devine, în opinia experților, o măsură aproape inevitabilă pentru a asigura sustenabilitatea bugetului și pentru a evita dezechilibre economice și mai mari. Deși nepopulară, o astfel de decizie ar putea fi crucială pentru a stopa deteriorarea situației fiscale și pentru a menține România pe linia de plutire în fața creditorilor și partenerilor europeni.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
VICEPREȘEDINTELE SUA JD VANCE, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN INDIA PENTRU DISCUȚII COMERCIALE
Vicepreședintele american JD Vance a început luni o vizită de patru zile în India, într-un moment tensionat pe plan comercial, marcat de amenințarea impunerii unor taxe vamale de până la 26% pentru exporturile indiene către Statele Unite. Măsura, anunțată de președintele Donald Trump, a fost suspendată temporar pentru 90 de zile, oferind o fereastră de oportunitate pentru negocieri.
Vizita lui Vance are ca obiectiv consolidarea relațiilor comerciale și diplomatice dintre Washington și New Delhi. Potrivit Ministerului de Externe indian, vicepreședintele american și premierul Narendra Modi vor discuta despre evoluția relațiilor bilaterale și vor face schimb de opinii privind chestiuni regionale și globale de interes comun.
În timp ce tensiunile comerciale dintre SUA și China se intensifică, India adoptă o atitudine prudentă, analizând impactul eventualelor suprataxe și posibilele oportunități economice. Washington și New Delhi sunt deja angajate în discuții pentru prima etapă a unui acord comercial reciproc avantajos, în contextul unei cooperări tot mai strânse în domeniile IT, servicii și apărare.
Optimismul este prezent de ambele părți, iar oficialii indieni speră că această vizită va duce la un progres semnificativ în relațiile economice dintre cele două democrații majore.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
România a înregistrat în prima zi de Paște un minim ISTORIC al consumului energetic, dar a evitat penele în sistem – CIFRE OFICIALE
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW, arată Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, care citează datele furnizate de Transelectrica. Producția de energie a fost redusă deliberat, pentru a evita dereglarea sistemului, din cauza consumului foarte mic.
Producția hidro a coborât și ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.
În acest context, țara noastră a fost alimentată preponderent din surse nucleare, hidro și fotovoltaice, un scenariu ideal din perspectiva tranziției verzi, dar care a venit cu provocări tehnice semnificative, susține președintele APCE, Dan Pîrșan, într-un comunicat transmis Agerpres.
Acesta a subliniat că 20 aprilie 2025 a reprezentat un moment relevant pentru Sistemul Energetic Național, confirmând previziunile specialiștilor și testând în mod concret capacitatea rețelelor de distribuție, precum și gradul de responsabilitate civică al prosumatorilor din România.
”Răspunsul a fost prompt și solidar: sute de prosumatori au informat Asociația că au aplicat aceste măsuri, contribuind direct la evitarea unor situații critice precum căderi de tensiune sau blackout-uri locale”, spune Dan Pîrșan.
În același timp, fenomenul de segregare a prosumatorilor este un semnal de alarmă. Din păcate, unii au fost influențați de mesaje false și manipulatoare din social media, care promovează neîncrederea și sabotajul sub masca ”revoltei civice”, a transmis reprezentantul asociației.
Chiar și așa, inițiativa APCE s-a dovedit necesară și eficientă, reușind să prevină disfuncționalități majore în rețelele de joasă tensiune, a mai transmis Pîrșan.
-
Evenimenteacum o zi
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
-
Evenimenteacum o zi
Paștele a scos România din priză. Consumul de energie, la minim istoric
-
Evenimenteacum 15 ore
A MURIT PAPA FRANCISC | Realitatea Financiară
-
Evenimenteacum 12 ore
Pensionarii, obligați să dea banii înapoi. Guvernul pregătește noi reguli prin care statul vrea să le ia seniorilor sumele primite NECUVENIT
-
Evenimenteacum 8 ore
România a înregistrat în prima zi de Paște un minim ISTORIC al consumului energetic, dar a evitat penele în sistem – CIFRE OFICIALE
-
Finante personaleacum 6 ore
Te-ai săturat de certurile pe moștenire? Lasă un profesionist să se ocupe!
-
Evenimenteacum 5 ore
VICEPREȘEDINTELE SUA JD VANCE, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN INDIA PENTRU DISCUȚII COMERCIALE
-
Evenimenteacum 2 ore
CREȘTEREA TVA, TOT MAI PROBABILĂ DIN VARĂ. ROMÂNIA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT BUGETAR URIAȘ