VIDEO NASA a realizat un tur în infraroşu la Polul Nord al planetei Jupiter

0
148

Juno, sonda spaţială a agenţiei spaţiale, a trimis acasă descoperiri uimitoare ale gigantului de gaze din sistemul solar. De când a intrat în orbita lui Jupiter, pe 5 iulie 2016, Juno se ocupă de descifrarea misterelor planetei, oferind imagini atât în ​​lumină vizibilă, cât şi în lumină infraroşie. Acestea au permis oamenilor de ştiinţă să măsoare dimensiunea şi temperatura spiralelor violente, cu dimenisiuni uriaşe. 

Cicloanele masive care se învârt în apropierea polului nordic al planetei Jupiter, strălucesc ca o lavă într-un film 3D de tip capturat de nava spaţială.

Echipa de ştiinţă Juno a pus laolaltă filmul de 80 de secunde utilizând imagini în infraroşu culese de instrumentul JIRAM(Jovian Infrared Auroral Mapper), în timpul unei orbite a sondei spaţiale de la începutul anului 2017. 

Juno trebuie să realizeze observaţiile sale de pe o orbită polară foarte eliptică, cu o perioadă de 14 de zile. Sonda trece la foarte mică altitudine deasupra polului planetei pentru a evita în mare măsură centura de radiaţii intense care pot provoca daune instrumentelor, deşi sonda spaţială este puternic blindată. Misiunea ar trebui să dureze cel puţin un an timp în care Juno va survola de 36 de ori planeta.

Misiunea în valoare de 1,1 miliarde de dolari a fost lansată în august 2011, iar Juno a sosit pe orbita lui Jupiter pe 4 iulie 2016. Sonda cu energie solară studiază structura gigantului, compoziţia şi câmpurile magnetice şi gravitaţionale. Observaţiile sale ar trebui să ajute oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul în care a format şi evoluat planeta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here