Stiri economice
De ce ne dă Mark la toți social media gratis
Nici acţiunile companiei sale nu au avut de suferit pe bursă, ba dimpotrivă. Totuşi, un lucru mi-a revenit în minte cu această ocazie. Că atunci când primeşti ceva pe gratis, tu nu eşti beneficiarul, ci chiar produsul care este vândut. Una dintre legile economice de bază, pe care ne încăpăţânăm să o ignorăm, este aceea că nimic nu este gratis. Iar dacă – printr-o extraordinară corelare de factori şi aliniere de planete – ne găsim la un moment dat la intersecţia dintre traiectoriile a mai multor afaceri eşuate şi chiar primim ceva gratis, putem afirma cu certitudine că nu se va mai întâmpla a doua oară.
Pur şi simplu, legile economice sunt nişte legi ale naturii, ele nu pot fi subordonate prin decizii ale politicienilor. La fel cum o lege a fizicii spune că un sistem izolat tinde către minimul consum de energie, tot aşa o comunitate de oameni tinde către obţinerea maximului de beneficii dintr-o situaţie. Iar această lege este incompatibilă cu oferta unui lucru gratuit pentru că acesta a costat timp, bani şi efort pentru a fi produs.
Pe vremuri, patronii de berării obişnuiau să ofere gratuit covrigei săraţi muşteriilor. O făceau din generozitate? Nicidecum. Sarea ingerată provoca sete şi făcea berea să pară mai gustoasă. Astfel, clientul nu se oprea la o halbă, ci turna în el mai multe, mărind încasările patronului. Genul acesta de atitudine a început să fie din ce în ce mai răspândit şi în alte industrii. Acum ne întâlnim cu el cu precădere în online, acolo unde produsele nu mai sunt tangibile, ci doar nişte servicii disponibile prin intermediul calculatoruui sau telefonului mobil. Nici banii nu mai sunt monede de aur, iar din ce în ce mai puţini ajung să îmbrace forma unor bancnote tipărite luxos şi filigranat. Iată de ce, viaţa noastră este din ce în ce mai sofisticată şi ne întâlnim din ce în ce mai des cu aplicaţii de telefon, reţele de socializare şi comunicare prin internet. Se numeşte progres tehnologic, şi nici ăsta nu poate fi oprit, poate doar cu preţul ştergerii civilizaţiei umane de pe faţa pământului.
De aceea insist şi eu aici să mai spun încă o dată şi încă o dată: politicienii nu ne pot da decât ceea ce producem noi înşine, după ce şi-au oprit şi ei o parte, de obicei mai mare decât a noastră. Asta este singura realitate pe care o veţi întâlni, oriunde în lume. Cu cât mai transparente vor fi deciziile lor, cu cât mai clar vor fi cunoscuţi beneficiarii acestora – cu nume, prenume şi CNP – cu atât mai bine o va duce ţara şi oamenii ei în general. Cu cât mai multe declaraţii sforăitoare despre „binele poporului” veţi auzi fără să puteţi identifica exact despre cine este vorba, cu atât mai siguri puteţi fi că sub aparentele bune intenţii se ascund unii care abia aşteaptă să vă fure farfuria cu mâncare de sub nas, în timp ce voi căscaţi gura la poveşti. Poveşti care vă vor fi livrate gratis, cu generozitate, pe TV, radio, Facebook.
Una dintre întrebările Senatului american către Mark Zuckerberg a fost dacă intenţionează să lanseze o versiune pe bază de abonament a Facebook. Tânărul miliardar a zis că nu-l preocupă aşa ceva. În aceste condiţii, mai e cineva care consideră că cea mai mare aplicaţie de social media e doar o facere de bine la nivel mondial? Mai e cineva care nu înţelege că marii beneficiari din spatele acestei operaţiuni sunt doar alţi oameni care vor să ne dea gratis lucruri care apoi să ne coste mai mult?
CLAUDIU ȘERBAN, director editorial Capital
Acest articol a fost publicat în numărul 15 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 16-22 aprilie 2018
Evenimente
Criză în industria auto. Volkswagen apelează la ajutoarele din partea guvernului Germaniei
Industria auto trece prin clipe destul de dificile, iar ultimii 3 ani au fost presărați numai cu crize majore. Mai nou, Volkswagen anunță că va concedia cel puțin 3.000 de angajați de a fabricile sale din Germania.
Constructorul german se înfruntă acum cu una din cele mai dificile perioade din existența sa. Mai devreme în luna septembrie, directorul financiar al mărcii de la Wolfsburg, Arno Antlitz, a declarat că Volkswagen mai are doar 2 ani pentru a se salva pe plan financiar. Din această cauză, Volkswagen a anunțat că va reduce numărul său de angajați la cel puțin 6 uzine germane. Mai mult, marca germană ia în considerare inclusiv închiderea unor fabrici pentru a reduce costurile.
Acum, guvernul german ia în calcul să sprijine Volkswagen în viitorul apropiat. Anunțul a fost făcut de către Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul economiei din Germania. Habeck a declarat foarte scurt că „Volkswagen are o importanță esențială pentru Germania.”
Alături de acest anunț, a mai apărut în presa germană o informație conform căreia Volkswagen se pregătește să concedieze 30.000 de angajați la uzinele sale din Germania. Asta ar însemna o reducere de 10% a forței de muncă.
Aceste informații au fost, însă, negate de un purtător de cuvânt al sindicatului, care a precizat că aceste cifre „nu au nicio bază și sunt pur și simplu un nonsens.”
Săptămâna viitoare vor începe negocieri între Volkswagen și sindicatul muncitorilor pentru viitorul angajaților. Constructorul de la Wolfsburg a anulat un acord semnat în 1994 care prevedea garantarea locurilor de muncă ale angajaților săi până în 2029.
Evenimente
Ciolacu, după previziunile Fitch privind DEFICITUL excesiv: „Suntem primul stat european care avem un deficit bazat pe investiții” – VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că rectificarea bugetară din acest an este pozitivă. De asemenea, șeful guvernului a anunțat că deficitul bugetar este „sustenabil”, în ciuda unor estimări pesimiste lansate cu doar o zi înainte de către agenția de rating financiar Fitch.
Este pozitivă și pe venituri, plus că se crește deficitul. E normal că este un surplus. (…) Deficitul bugetar la 6.9% sustenabil, ținând cont că 84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european care avem un deficit bazat pe investiții. La fel a făcut și Germania, și Italia, și Franța. Nu a fost un capăt de țară. (…) În schimb, când a fost un filosof prim-ministru și am avut 9,2 deficit investițiile erau undeva la 1,75%. Vă dați seama cât era pe consum? Acum marja de consum este foarte limitată și asta este important să menținem”, a afirmat Ciolacu.
România ar putea fi nevoită să îngheţe cheltuielile pentru a-şi reduce deficitul, au avertizat zilele trecute analiștii de la agenţia de evaluare financiară Fitch.
Evenimente
Experta BARCARI a găsit greșeli HALUCINANTE la recalcularea pensiilor. Așa ceva nu se poate! – VIDEO
Liderii pensionarilor acuză că recalcularea a venit la pachet cu erori grave. Seniorii au primit decizii greșite, iar acum, cei mai mulți vor să le conteste în instanță. Experta în pensii Dorina Barcari a demonstrat, în direct, la tablă, o astfel de eroare uriașă.
Experta în pensii Dorina Barcari, ministrul propus de partidul lui George Simion, spune că legea are deja prea multe probleme și cere un act normativ nou. Ea susține că guvernanții ar fi trebuit să atașeze și buletinul de calcul, pentru că există unele decizii care, în absența unei explicații scrise, par absolut ilogice. Barcari a exemplificat, pe o decizie de pensie reală, o astfel de eroare uriașă.
https://youtube.com/watch?v=5UfBfrrlDws%3Fsi%3DUYOaYFAzH8VEsIrk
-
Uncategorizedacum o zi
SPOR la arhitectură! Ingredientele unui sat tradițional lipovenesc: muzica tradițională, stufarul, iconarul și Albastrul de Delta Dunării
-
Evenimenteacum 2 zile
Românii ar putea plăti facturi duble după eliminarea PLAFONĂRII la energie electrică – ANALIZĂ
-
Evenimenteacum 21 de ore
Comerţul cu autovehicule a raportat afaceri în creştere cu 2,5% în primele şapte luni – INS
-
Evenimenteacum 2 zile
Stațiuni vechi cu prețuri de 2024. Ce nemulțumiri au turiștii care au vizitat litoralul românesc – VIDEO
-
Evenimenteacum 2 zile
BANI ELVEȚIENI PENTRU COMPANII ROMÂNEȘTI: MINISTRUL MARCEL BOLOȘ SEMNEAZĂ UN PROGRAM PENTRU ACCESUL IMM-URILOR LA FINANȚARE
-
Evenimenteacum o zi
Salarii și sporuri uriașe la Apele Române, instituția absentă la inundații. Șefii încasează mii de euro, șoferii au bonificații pentru proiecte europene
-
Evenimenteacum 24 de ore
PNL: SPRIJINIM INOVAȚIA. STIMULENTELE FISCALE PENTRU INVESTIȚIILE ÎN CERCETARE-DEZVOLTARE SE EXTIND ȘI LA COMPANIILE CARE PLĂTESC IMPOZIT MINIM PE CIFRA DE AFACERI
-
Evenimenteacum 2 zile
MARCEL BOLOȘ A PREZENTAT, LA CEREREA LUI NICOLAE CIUCĂ, PROIECTUL DE REINDUSTRIALIZARE A ROMÂNIEI