Connect with us

Stiri economice

Universul feminin al ceasurilor de lux

Publicat

pe

Discuţiile despre digitalizare şi inteligenţă artificială sunt tot mai aprinse în întreaga lume, însă, într-un orăşel cochet din Elveţia, arta de a asambla manual mecanisme miniaturale complexe este celebrată an de an la Baselworld, cel mai important eveniment european dedicat industriei ceasurilor. În ciuda reducerii la jumătate a numărului de expozanţi, mulţi căutând metode alternative de promovare, expoziţia de la Basel a rămas un reper important al marilor actori din industria ceasurilor şi bijuteriilor, dovadă fiind numărul mare de noutăţi şi, cum altfel, valorile impresionante ale tranzacţiilor.

Mai mult ca oricând, Baselworld 2018 a fost o rampă de lansare pentru ceasurile destinate femeilor. Venită ca o confirmare a prognozelor realizate de analiştii pieţei, această tendinţă este o încercare a marilor case producătoare de ceasuri de a împrumuta din succesul comercianţilor de bijuterii, mult mai puţin afectaţi de criza din ultimii ani. Un prim exemplu ar putea fi Patek Philippe, una dintre primele mărci elveţiene de ceasuri care şi-au segmentat producţia pentru a crea colecţii dedicate exclusiv femeilor. Încă de acum un deceniu au început să apară piese tot mai complicate şi mai interesante menite să seducă sexul frumos. Patek Philippe Ladies Chronograph Ref. 7150/250, lansat la Baselworld 2018, este o reinterpretare a modelului 7071 prezentat în 2009, însă acum carcasa din aur roz care ascunde calibrul CH29-535 PS are 38 mm, iar pe bezel sunt încrustate 72 de diamante. Rezerva de putere anunţată de producător este de 65 de ore, iar preţul atinge 68.000 de euro.

 

Chanel Boy.Friend Skeleton Calibre 3 este o altă piesă care ţinteşte către mâinile delicate ale femeilor. Frumosul Chanel îşi încântă clienţij cu carcasa din „aur bej” de 18 carate care lasă să se observe mecanismul skeleton cu o rezervă de putere de 55 de ore. Teoretic, preţul nu poate fi aflat decât la cerere, însă cei interesaţi ştiu deja că varianta „simplă” costă 36.500 de euro, în timp ce modelul cu bezelul plin de diamante ajunge la 42.500 de euro.

Comerciantul de diamante britanic Graff, fondat de Laurence Graff în 1960, îşi continuă dezvoltarea în lumea ceasurilor de lux. Colecţia Floral, prin care sunt aniversaţi cei zece ani de existenţă ai diviziei de ceasuri a companiei, este formată din piese care dezvăluie flori rotative în mişcare perpetuă la orele 1, 8 şi 10. Dansul hipnotic al acestora are cuprins într-o carcasă de 37 mm plină de diamante care ascunde, de asemenea, un mecanism automatic cu o rezervă de putere de 46 de ore.

 

Omega şi-a îmbogăţit colecţia de ceasuri dedicate femeilor cu un nou De Ville Trésor. Cea mai recentă interpretare a unei piese lansată pentru prima data în 1949 este declinată în două variante – cu carcasă de 36 mm din aur sau cu una din oţel inoxidabil de 39 mm – ambele animate de un mecansim quartz. Pe lângă pietrele preţioase de pe bezel, o surpriză a maeştrilor ceasornicari de la Omega este realizarea unei coroane pe care, aparent, se află o floare. La o privire mai atentă se poate însă observa că sunt mai multe litere omega din alfabetul grec, care se întrepătrund. Preţurile pentru această colecţie încep de la 7.000 de euro.

366 de diamante de la Messika

 

Cum Baselworld este o rampă de lansare şi pentru noutăţile din industria bijuteriilor, este important de menţionat un colier care a uimit vizitatorii expoziţiei. Realizat îm atelierele Messika din Paris, colierul cu 366 de diamante şlefuite în formă de pară – totalizând 88,8 carate – prinse în aur alb de 18 carate poartă numele Sheherezada şi face parte din colecţia Haute Joaillerie alături de „Crăiasa Zăpezii” şi „Mica Sirenă”. Superbul colier este rezultatul unei munci de 950 de ore a bijutierilor conduşi de Valérie Messika, fiica faimosului comerciant de diamante André Messika.

Acest articol a fost publicat în numărul 14 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 9 – 15 aprilie 2018.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani

Publicat

pe

In this photo illustration, an Airbnb logo seen displayed on a smartphone.,Image: 907376480, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** Strictly for editorial news purposes only ***, Model Release: no

ANAF va începe o verificare de mare amploare care-i vizează pe cei care își închiriază locuințele personale în scop turistic pe platforme online precum Booking și Airbnb. Inspectorii au trimis deja notificări către persoane care au realizat astfel de venituri, pentru a le anunța că figurează cu datorii din perioada 2019-2024.

Direcția Generală Antifraudă Fiscala transmite, atât prin SPV cât și prin poștă, persoanelor fizice, care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, o „Scrisoare de informare/notificare – închiriere spatii cazare regim hotelier”.

„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.

A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Citeste in continuare

Evenimente

Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință

Publicat

pe

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.

Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.

În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.

Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.

Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.

„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.

Citeste in continuare

Evenimente

Rabla 2025. De ce scoate Ministerul Mediului mașinile diesel din programul de reînnoire a parcului auto național

Publicat

pe

Programul Rabla pentru autoturisme va veni cu mai multe modificări în 2025. În primul rând, Ministerul Mediului a decis ca, de anul acesta, să fie eliminate din program mașinile cu motoare diesel.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că printre schimbări se numără eliminarea din program a mașinilor diesel, dar și cuantumul voucherelor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că principala modificare este legată de modul de înscriere. “Înscrierea nu se va mai face așa cum se întâmpla până acum, printr-un dealer.

Românii vor putea pur și simplu să intre în aplicația informatică și să-și genereze singuri voucherul, indiferent dacă discutăm despre motoare convenționale, mașini plug-in hybrid sau electrice”, a mai explicat ministrul. De asemenea, din program s-ar putea elimina mașinile diesel.

O altă propunere pe care am să o fac, și săptămâna aceasta vom demara procesul de aprobare a ghidului, este legată de finanțarea autoturismelor diesel. Consider că va trebui să finanțăm autoturisme din ce în ce mai prietenoase cu mediul, lucru pe care l-am făcut constant în ultimii ani.

Din acest motiv propunerea mea va fi în sensul eliminării acestei categorii de motor termic, de altfel nici nu prea mai există multe modele noi care să folosească o astfel de tehnologie”, a mai afirmat Fechet. Potrivit ministrului, programul ar putea începe înainte de luna mai.

O altă schimbare este legată de finanțarea unei sesiuni continue. “O altă chestiune pe care am discutat-o cu producătorii și importatorii de autoturisme din România este legată de finanțarea unei sesiuni continue. Nu o să mai avem sesiune de primăvară și toamnă. Practic, odată deschis programul, el va funcționa continuu până la epuizarea sumelor alocate, ceea ce generează o anumită predictibilitate de care au nevoie atât românii, cât și producătorii și dealerii de autoturisme”, a conchis Mircea Fechet.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE