Connect with us

Stiri economice

Românii au devenit cobaii gusturilor noi! Michael Hollie vine în România

Publicat

pe

Dacă eşti cu adevărat preocupat de ceea ce mănânci, în mod sigur ai auzit de ”Studiul China”. Și, la fel de sigur, ştii că dr. Colin Campbell, autorul acestei cărţi, a vizitat România acum doi ani. A venit aici să ne povestească despre cauzele bolilor, despre cum funcţionează corpul uman şi care sunt alimentele pe care trebuie să le evităm. ”Este un Dalai Lama al nutriţiei. Din momentul în care l-am cunoscut, am ştiut că îl voi aduce în România”, spunea atunci Cristina Bâtlan, creatoarea brandului Musette, care, în ultimii ani, s-a implicat activ în programe special concepute pentru un stil de viaţă sănătos, prin intermediul fundaţiei Integrative Life. La doi ani distanţă, publicului din România i se oferă o nouă şansă: întâlnirea cu dr. Michael Hollie. Timp de trei zile (2-4 mai), acesta va susţine conferinţe la Bucureşti, în timpul cărora va îmbina teoria cu practica, prin prezentarea unor preparate speciale, gătite fără ulei, din legume şi cereale organice, integrale. Ca să ne lămurim cum stau lucrurile, Cristina intră puţin în detalii.

Capital: Aşa cum se schimbă tendinţele în modă,  asistăm astăzi la schimbări importante în nutriţie. Este pregătit publicul din România să primească informaţie valoroasă şi să o aplice?

Cristina Bâtlan: La fel ca şi Kube Musette, acest tip de eveniment este pentru oameni. Sunt antrenată să lucrez cu trenduri şi cred că acesta este unul dintre cele mai importante pentru ”Millennials” sau ”Generaţia X”.  Totul a început în 2015, atunci când l-am invitat pe dr. Colin Campbell în Romania. Evenimentul a fost un succes. Aşa am descoperit cât de interesaţi sunt românii de acest subiect. Este important pentru public să aduci un specialist care vede problemele din afară. În jurul nostru sunt foarte multe cazuri de boală, iar multe dintre boli pot fi evitate sau tratate prin schimbări de comportament. Există familii care nu gătesc în casă pentru copii, trăiesc într-o mare viteză, mănâncă la fast-food-uri şi au pretenţii să se repare imediat cu pilule. Am urmat cursurile de nutriţie din cadrul Cornell University SUA şi am înţeles cât de importantă este nutriţia. Am insistat ca dr. Hollie să vină în România pentru că avem mare nevoie de sănătate. Cred că românii sunt educaţi, pregătiţi să înţeleagă ce le face bine şi ce nu. Ori de câte ori întreb de ce nu există mai multe produse integrale în magazine, mi se răspunde că nu există cerere. Exact cum este şi problema cu autostrada: ”nu construim autostrada fiindcă nu este trafic”. Oamenii sunt cei care aleg cum să trăiască.


 

Capital: Cu ce vine nou acest gen de eveniment prin comparaţie cu altele?

Cristina Bâtlan: Conferinţa nu este doar teoretică, ci şi practică. Învăţăm despre nutriţie, experimentăm gusturi noi, preparate gătite sănătos. Pentru fiecare seară au fost alese câte două teme de discuţie, iar participanţii vor putea pune întrebări. Vom afla cum să preparăm aceste mâncăruri, cum să îmbinăm produsele organice. Există o percepţie greşită legată de faptul că a fi vegan este foarte scump, că trebuie să îţi permiţi. Însă lucrurile nu stau deloc aşa. Vom aduce informaţia la nivel teoretic şi practic, prin experimentarea unui mod de viaţă sănătos, aşa cum facem în cadrul taberelor Integrative Life. Dacă ne gândim la trecut, românii, o bună perioadă de timp, au fost forţaţi, prin restricţii, să mănânce puţin şi sănătos, fără să aibă acces la prea multe variante. Populaţia era sănătoasă, ne aflam între ţările cu cele mai puţine cazuri de cancer din lume. După Revoluţie, obiceiul alimentar a început să se schimbe, românii au devenit cobaii gusturilor noi, alimentelor adictive (zahăr, amelioratori de gust). Astăzi, este foarte greu să găseşti alimente deja pregătite care să nu conţină substanţe nocive pentru corp. Diabetul de tip 2 (o boală de comportament alimentar) reprezintă 4 din 10 cauze de deces în România. Nu stăm mai bine nici la bolile de inimă sau la obezitate.

Capital: “Dinner with the Doctor” este un exemplu de eveniment care ar putea fi continuat şi de specialişti români, pentru români. 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

PROTESTUL SĂRĂCIEI, LA COTROCENI. PRINTRE REVENDICĂRI, REDUCEREA SUBVENȚIILOR ȘI ELIMINAREA PRIVILEGIILOR PENTRU PARTIDE ȘI PARLAMENTARI

Publicat

pe

Sute de oameni ies în stradă, astăzi, să protesteze în fața Palatului Cotroceni. Sunt revoltați din cauza traiului tot mai greu, dar și din cauza faptului că decidenții din coaliție continuă să ignore vocea poporului. Oamenii cer stoparea imediată a măsurilor de austeritate, care lovesc în muncitori și pensionari. 

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” anunţă organizarea unui protest la Cotroceni, astăzi, începând cu ora 11:00, reclamând lipsa de transparenţă a decidenţilor politici şi lipsa unei consultări reale a societăţii. Sindicaliştii cer, printre altele, o reformă fiscală echitabilă, stoparea măsurilor de austeritate, care „lovesc în lucrători şi cetăţeni”, redimensionarea „corectă” a administraţiei publice, „nu prin tăieri, ci prin investiţii în resursă umană”, reducerea subvenţiilor şi eliminarea privilegiilor pentru partide şi parlamentari şi o Preşedinţie activă, care să medieze conflictele sociale şi să garanteze justiţia socială. Potrivit Cartel Alfa, problema deficitului este esenţial determinată de incapacitatea de colectare şi de un sistem fiscal retrograd.

„În ciuda promisiunilor post-electorale privind transparenţa, consultarea reală şi orientarea politicilor către nevoile societăţii, decidenţii din coaliţie continuă să ignore vocea lucrătorilor şi a sindicatelor. Puterea lucrătorilor este solidaritatea, iar acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne facem auziţi! România se află într-o criză socială şi economică profundă, iar răspunsul autorităţilor constă în măsuri de austeritate, în ciuda dovezilor clare că problema deficitului este in mod esenţial determinată de incapacitatea de colectare şi de un sistem fiscal retrograd care nu asigură suficiente venituri pentru a susţine în mod adecvat infrastructura publică şi cheltuielile necesare funcţionării aparatului de stat”, menţionează CNS Cartel Alfa într-un comunicat de presă.

Potrivit sindicaliştilor, România are servicii publice esenţiale subfinanţate şi un aparat bugetar subdimensionat, nu supradimensionat.

„Tăierile de personal, blocarea angajărilor şi reducerea şi mai acută a finanţării serviciilor publice paralizează instituţiile afectează cetăţenii şi subminează orice şansă de redresare durabilă”, se arată în comunicat.

Cartel Alfa cere o reformă fiscală echitabilă, în care sarcina să fie distribuită corect între capital şi muncă, orice măsuri de reducere a cheltuielilor publice să înceapă „în primul şi în primul rând” cu decidenţii politici (partide si parlamentari) prin reducerea subvenţiilor şi eliminarea privilegiilor, stoparea imediată a măsurilor de austeritate, care lovesc în lucrători şi cetăţeni, redimensionarea corectă a administraţiei publice, nu prin tăieri, ci prin investiţii în resursă umană, dialog social real şi incluziv, cu participarea tuturor actorilor – sindicate, patronate şi societate civilă, şi o Preşedinţie activă, care să medieze conflictele sociale şi să garanteze justiţia socială.

„Este inacceptabil ca politica fiscală a ţării să fie dictată doar de mediul de afaceri şi de grupuri de lobby interesate exclusiv de păstrarea profitului existent. România are nevoie de un Preşedinte mediator, nu de un spectator care validează tacit politici nedrepte. În locul unei reforme fiscale construite împreună cu partenerii sociali, guvernanţii susţin măsuri care vor sărăci şi mai mult lucrătorii, fără a atinge cauzele reale ale dezechilibrelor bugetare”, precizează Cartel Alfa.

Sursa citată reaminteşte decidenţilor că România are printre cele mai mici taxe pe business din UE, contribuţia lucrătorilor la bugetul social (pensii şi sănătate) depăşeşte cu mult 50%, ceea ce contravine standardelor internaţionale, pe care România le-a ratificat, număr restrâns de funcţionari raportat la populaţie.

„Fără realizarea unei reforme energetice care să creeze competitivitatea companiilor din România inflaţia va eroda orice politică de echilibrare. Păstrând aceleaşi persoane din actualul guvern în viitorul guvern – miniştri care nu au realizat obligaţiile din PNRR la termen şi în sensul reformei reale –, noua echipă guvernamentală nu va fi mai eficientă”, subliniază confederaţia sindicală.

CNS Cartel Alfa cere Preşedintelui României să îşi asume rolul constituţional de mediator între stat şi societate, să apere interesele tuturor cetăţenilori, nu doar ale privilegiaţilor, să iniţieze un pact social pentru reconstrucţia României, bazat pe justiţie socială, solidaritate şi responsabilitate.

„Protestul din 12 iunie nu este doar despre salarii şi condiţii de muncă – este despre viitorul nostru comun. Este despre ce fel de societate vrem să construim: una a echităţii şi demnităţii, sau una a sacrificiului unora pentru privilegiile altora? Împreună suntem mai puternici. Ne vedem în stradă!”, încheie sindicaliştii Cartel Alfa.

 

Citeste in continuare

Evenimente

Prețurile carburanților ar putea crește semnificativ. Scenariu de coșmar pentru români, toate prețurile ar sări în aer

Publicat

pe

Gaura din bugetul de stat ar putea fi plătită inclusiv de șoferi. La negocierile pentru stabilirea pachetului fiscal care are ca scop reducerea deficitului din România se discută, potrivit unor surse, și creșterea accizelor la carburanți cu 20%.

Această creștere a accizelor la benzină și motorină ar însemna că, la pompă, carburanții vor fi mai scumpi cu circa 40 de bani pe litru, potrivit Realitatea Plus.

Concret, șoferii vor plăti cu aproximativ 20 de lei mai mult la plinul de benzină și cu 18 lei mai mult cel de motorină. 

 

Citeste in continuare

Evenimente

Statul a trecut pragul de 1.000 de miliarde de lei datorie! Avertismentul directorului Trezoreriei

Publicat

pe

Directorul general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, a anunțat că statul s-ar putea să fi trecut cu datoria publică peste pragul de 1.000 de miliarde de lei în aprilie, în contextul în care, în februarie, nivelul datoriei raportate s-a situat la 990,8 miliarde de lei, iar statul se împrumută în ritm alert din cauza deficitelor bugetare mari.

Ieșirea publică a directorului general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, privind depășirea pragului de 1.000 miliarde lei datorie publică este un act excepțional cu valoare de avertisment tehnocrat de rang înalt.

Într-un context obișnuit, astfel de informații sunt comunicate prin canale instituționale și fără declarații anticipative. Faptul că directorul Trezoreriei a vorbit public înainte de publicarea oficială a datelor indică o tensiune gravă între responsabilitatea tehnică și deriva politică actuală.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE